Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Známější Michelin oceňuje hvězdami, francouzský gastronomický průvodce Gault&Millau rozdává kuchařské čepice. A začátkem června jimi poprvé ocenil podniky napříč Slovenskou republikou.
V průvodci je zmíněno celkem 194 restaurací, z toho 124 z nich získalo alespoň jednu čepici. Dalších 22 podniků je zde zařazených bez tohoto symbolu a doplňuje je 48 populárních bister, kaváren i foodtrucků v kategorii POP.
Stejně jako v Česku ani na Slovensku inspektoři neudělili žádnému z podniků nejvyšší ocenění, tedy pět čepic. Symbol čtyř čepic si vysloužil jediný slovenský podnik, a to ECK Restaurant na kraji Bratislavy.
O Gault&Millau
Francouzského gastronomického průvodce založili novináři Henri Gault a Christian Millau v 60. letech minulého století. V hodnocení gastronomických podniků se průvodce zaměřuje více na hodnocení kreativního přístupu šéfkuchařů, kvality surovin a originality jídel. Často klade důraz na moderní trendy a inovativní přístup ke gastronomii.
Systém hodnocení je založený na kombinaci udělování symbolu kuchařské čepice („toque“) a bodů.
Čepice | Počet bodů | Slovní hodnocení |
---|---|---|
5 čepic | 19–19,5 bodu | výjimečná kuchyně |
4 čepice | 17–18,5 bodu | velmi vysoká úroveň kuchyně |
3 čepice | 15–16,5 bodu | vysoká úroveň kuchyně |
2 čepice | 13–14,5 bodu | autorská kuchyně |
1 čepice | 11–12,5 bodu | zajímavá kuchyně |
Aktuálně Gault&Millau působí ve Francii, Německu, Rakousku, Švýcarsku, Belgii, Lucembursku, Nizozemí, České republice, Chorvatsku, Srbsku, Slovinsku, Turecku, Gruzii, Spojených arabských emirátech, Japonsku, Slovensku a časem se rozšíří i do Maďarska.
Devět restaurací pak získalo po třech čepicích. Tři z nich se dokonce svým bodovým hodnocením těsně přiblížily hranici čtyř čepic. A najdete je i mimo hlavní město. Ať už ve Vysokých Tatrách nebo v Košicích.
Jaké jsou tedy nejlepší restaurace na Slovensku dle francouzských expertů?
1. ECK Restaurant
Ležérní fine dining. Takovými slovy často popisuje koncept restaurace její šéfkuchař Daniel Tilinger. V této roli působí poprvé a celý koncept restaurantu ECK připravoval tři a půl roku. Zkušenosti sbíral v zahraničí, působil v belgickém pětihvězdičkovém hotelu Duke’s Palace Brugge či michelinském Maze Gordona Ramsayho.
ECK se nachází v okrajové části Bratislavy zvané Devín a vlastní ji Patrik Tkáč. Restauraci obklopuje vinohrad a je z ní výhled na místní hrad. Otevřeno má čtyři dny v týdnu jen na rezervace a nabízí degustační menu ze surovin z vlastní farmy s dobytkem, ale také od dodavatelů z blízkého okolí. Tilinger, který si v letošním Gault&Millau odnesl kromě čtyř čepic i ocenění Šéfkuchař roku, ve své otevřené kuchyni čaruje na ohni a zachovává dědictví regionální kuchyně.
2. Gašperov mlyn
Ve stínu Gerlachovského štítu a Vysokých Tater najdete výjimečnou restauraci Gašperov mlyn. Sídlí v budově historického mlýna v obci Batizovce. Zdejší šéfkuchař Jozef Breza staví na udržitelnosti, sezónnosti a využití lokálních surovin včetně bylinek z místních luk, hub z přilehlých lesů nebo masa z koz pasoucích se za domem. Osmichodové degustační menu se denně obměňuje podle darů okolní přírody a přináší kreativní a vizuálně působivé pokrmy.
3. Irin.
Bratislavská restaurace Irin. je osobním projektem jednoho z nejuznávanějších slovenských šéfkuchařů Lukáše Heska. V historickém prostoru přímo u Dómu svatého Martina se hostům dostává komorního gastronomického zážitku s vlivy severské školy fine diningu. Filozofie šéfkuchaře staví na sezónnosti, dostupnosti surovin, ale i na vzpomínkách – jídla se dotýkají emocí hostů, například reinterpretací známých chutí z dětství. V degustačním menu má každý chod svůj příběh, estetiku a smyslový přesah.
4. Seven Restaurant café

Seven Restaurant café.
Těsně pod hranicí čtyř čepic skončila kromě dvou předchozích restaurací ještě košická Seven Restaurant café. Najdete ji v historické Ville Sandy a na gurmánský zážitek sem můžete zavítat v době oběda, na degustační večeři i nedělní brunch. Kuchyni, která nabízí mezinárodní gastronomii, tu šéfuje Jozef Hromják, který zkušenosti sbíral například v Hotelu Landhus v Zürichu nebo pražském Hiltonu. Inspektoři mimo jiné ocenili místní servis na špičkové úrovni.
„Být oceněni třemi čepicemi Gault&Millau po roce a půl existence restaurace Seven je pro celý náš tým velká čest, odměna za poctivou každodenní práci a zároveň závazek být stále lepšími. Od počátku bylo naším cílem v rezortu Villa Sandy vytvořit prostor, který v metropoli východního Slovenska změní standardy, přinese kvalitu a zároveň emoci,“ říká k ocenění šéfkuchař Hromják.
5. Arte Restaurant
Kdo by hledal místo pro romantickou večeři v téměř až pohádkovém prostředí, bude pro něj Arte Restaurant to pravé. Nachází se v prvním patře zámečku Pálffy asi jen deset kilometrů za Bratislavou. V obklopení historického nábytku a umění si tu hosté mohou vychutnat desetichodové degustační menu propojující tradici s novými chutěmi, které tu šéfkuchař Jiří Zajíček se svým týmem připravuje i ve vegetariánské verzi.
6. Semillon Restaurant
Semillon restaurant je součástí vinařství Predium Vráble. To na první pohled zaujme moderní architekturou - betonovou stavbou s klenbami a zelenou střechou, která splývá s okolní krajinou. Šéfkuchař Roman Borovský a jeho tým staví na spolupráci s lokálními producenty a v jídlech propojují slovenské suroviny s osobními vzpomínkami. Menu o deseti chodech je podle francouzského průvodce hravé, emotivní a nabízí překvapivé kombinace.
7. Bistric Restaurant
Bistric na okraji Bratislavy překvapí kombinací velkorysého moderního prostoru, otevřené kuchyně a velmi neformální, přívětivé atmosféry. Majitel Peter Šumichrast a šéfkuchař Peter Gogaľ kladou důraz na pohodlí a přirozený kontakt s hosty. A myslí tu i na rodiny – pro děti je zde elegantně oddělený herní koutek. Kuchyně čerpá z tradičních slovenských jídel, které ale interpretuje neotřele.
8. Edomae Sushi Matsuki
Do nejlepšího výběru se dostal i luxusní sushi bar Edomae Sushi Matsuki. Tradiční japonské sushi tu zákazníkům servírují u takzvaného Chef’s table pouze pro sedm hostů. Šéfkuchař Kazune Takeuchi z Osaky předvádí precizní přípravu každého kousku sushi přímo před hosty, přičemž základem je dokonale vyvážená rýže a čerstvé suroviny. Vrcholem zážitku je omakase – degustační menu, které spojuje chuťovou vytříbenost s filozofií japonské kuchyně.
9. Origin
Industriální, ale přesto útulné. Restaurace Origin sídlí v bývalé smaltovně v malém městečku Lučenec v Banskobystrickém kraji. Za projektem stojí manželský pár Lukáš a Dominika Heuserovi, kteří se po letech strávených ve Švýcarsku rozhodli otevřít vlastní restauraci ve svém rodném městě. Proto i název Origin (v překladu „Původ“).
Lukáš Heuser, který od Gault&Millau získal i ocenění Šéfkuchař zítřka, tu připravuje kreativní a moderní gastronomii s důrazem na lokální suroviny. Podle gastroprůvodce jsou jeho jídla plná překvapivých chutí, které jsou velmi výrazné, často až na hranu.
10. Riverbank Restaurant
Restaurace bratislavského Grand Hotelu River Park s výhledem na Dunaj propojuje noblesní hotelové prostředí se současnou gastronomií. Šéfkuchař Jaroslav Žídek, původem Čech, zde tvoří rafinované a technicky precizní pokrmy, které ale neztrácejí na přístupnosti. Menu se opírá o sezonní produkty a interpretuje středoevropskou klasiku v moderním hávu. Vybírat si tu lze jídla à la carte nebo zvolit degustační menu.