Hlavní obsah

Francouzský průvodce ocenil restaurace na Slovensku. Nejlepší vaří na ohni

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Po lednové české premiéře dorazil gastronomický průvodce Gault&Millau i na Slovensko. Jeho inspektoři tam symbolem čepice ocenili celkem 124 restaurací. Podívejte se, které podniky jsou podle expertů ty nejlepší.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Známější Michelin oceňuje hvězdami, francouzský gastronomický průvodce Gault&Millau rozdává kuchařské čepice. A začátkem června jimi poprvé ocenil podniky napříč Slovenskou republikou.

V průvodci je zmíněno celkem 194 restaurací, z toho 124 z nich získalo alespoň jednu čepici. Dalších 22 podniků je zde zařazených bez tohoto symbolu a doplňuje je 48 populárních bister, kaváren i foodtrucků v kategorii POP.

Stejně jako v Česku ani na Slovensku inspektoři neudělili žádnému z podniků nejvyšší ocenění, tedy pět čepic. Symbol čtyř čepic si vysloužil jediný slovenský podnik, a to ECK Restaurant na kraji Bratislavy.

O Gault&Millau

Francouzského gastronomického průvodce založili novináři Henri Gault a Christian Millau v 60. letech minulého století. V hodnocení gastronomických podniků se průvodce zaměřuje více na hodnocení kreativního přístupu šéfkuchařů, kvality surovin a originality jídel. Často klade důraz na moderní trendy a inovativní přístup ke gastronomii.

Systém hodnocení je založený na kombinaci udělování symbolu kuchařské čepice („toque“) a bodů.

ČepicePočet bodůSlovní hodnocení
5 čepic19–19,5 boduvýjimečná kuchyně
4 čepice17–18,5 boduvelmi vysoká úroveň kuchyně
3 čepice15–16,5 boduvysoká úroveň kuchyně
2 čepice13–14,5 boduautorská kuchyně
1 čepice11–12,5 boduzajímavá kuchyně

Aktuálně Gault&Millau působí ve Francii, Německu, Rakousku, Švýcarsku, Belgii, Lucembursku, Nizozemí, České republice, Chorvatsku, Srbsku, Slovinsku, Turecku, Gruzii, Spojených arabských emirátech, Japonsku, Slovensku a časem se rozšíří i do Maďarska.

Devět restaurací pak získalo po třech čepicích. Tři z nich se dokonce svým bodovým hodnocením těsně přiblížily hranici čtyř čepic. A najdete je i mimo hlavní město. Ať už ve Vysokých Tatrách nebo v Košicích.

Jaké jsou tedy nejlepší restaurace na Slovensku dle francouzských expertů?

1. ECK Restaurant

Ležérní fine dining. Takovými slovy často popisuje koncept restaurace její šéfkuchař Daniel Tilinger. V této roli působí poprvé a celý koncept restaurantu ECK připravoval tři a půl roku. Zkušenosti sbíral v zahraničí, působil v belgickém pětihvězdičkovém hotelu Duke’s Palace Brugge či michelinském Maze Gordona Ramsayho.

ECK se nachází v okrajové části Bratislavy zvané Devín a vlastní ji Patrik Tkáč. Restauraci obklopuje vinohrad a je z ní výhled na místní hrad. Otevřeno má čtyři dny v týdnu jen na rezervace a nabízí degustační menu ze surovin z vlastní farmy s dobytkem, ale také od dodavatelů z blízkého okolí. Tilinger, který si v letošním Gault&Millau odnesl kromě čtyř čepic i ocenění Šéfkuchař roku, ve své otevřené kuchyni čaruje na ohni a zachovává dědictví regionální kuchyně.

2. Gašperov mlyn

Ve stínu Gerlachovského štítu a Vysokých Tater najdete výjimečnou restauraci Gašperov mlyn. Sídlí v budově historického mlýna v obci Batizovce. Zdejší šéfkuchař Jozef Breza staví na udržitelnosti, sezónnosti a využití lokálních surovin včetně bylinek z místních luk, hub z přilehlých lesů nebo masa z koz pasoucích se za domem. Osmichodové degustační menu se denně obměňuje podle darů okolní přírody a přináší kreativní a vizuálně působivé pokrmy.

3. Irin.

Bratislavská restaurace Irin. je osobním projektem jednoho z nejuznávanějších slovenských šéfkuchařů Lukáše Heska. V historickém prostoru přímo u Dómu svatého Martina se hostům dostává komorního gastronomického zážitku s vlivy severské školy fine diningu. Filozofie šéfkuchaře staví na sezónnosti, dostupnosti surovin, ale i na vzpomínkách – jídla se dotýkají emocí hostů, například reinterpretací známých chutí z dětství. V degustačním menu má každý chod svůj příběh, estetiku a smyslový přesah.

4. Seven Restaurant café

Foto: Seven Restaurant café

Seven Restaurant café.

Těsně pod hranicí čtyř čepic skončila kromě dvou předchozích restaurací ještě košická Seven Restaurant café. Najdete ji v historické Ville Sandy a na gurmánský zážitek sem můžete zavítat v době oběda, na degustační večeři i nedělní brunch. Kuchyni, která nabízí mezinárodní gastronomii, tu šéfuje Jozef Hromják, který zkušenosti sbíral napříkladHotelu Landhus v Zürichu nebo pražském Hiltonu. Inspektoři mimo jiné ocenili místní servis na špičkové úrovni.

„Být oceněni třemi čepicemi Gault&Millau po roce a půl existence restaurace Seven je pro celý náš tým velká čest, odměna za poctivou každodenní práci a zároveň závazek být stále lepšími. Od počátku bylo naším cílem v rezortu Villa Sandy vytvořit prostor, který v metropoli východního Slovenska změní standardy, přinese kvalitu a zároveň emoci,“ říká k ocenění šéfkuchař Hromják.

5. Arte Restaurant

Kdo by hledal místo pro romantickou večeři v téměř až pohádkovém prostředí, bude pro něj Arte Restaurant to pravé. Nachází se v prvním patře zámečku Pálffy asi jen deset kilometrů za Bratislavou. V obklopení historického nábytku a umění si tu hosté mohou vychutnat desetichodové degustační menu propojující tradici s novými chutěmi, které tu šéfkuchař Jiří Zajíček se svým týmem připravuje i ve vegetariánské verzi.

6. Semillon Restaurant

Semillon restaurant je součástí vinařství Predium Vráble. To na první pohled zaujme moderní architekturou - betonovou stavbou s klenbami a zelenou střechou, která splývá s okolní krajinou. Šéfkuchař Roman Borovský a jeho tým staví na spolupráci s lokálními producenty a v jídlech propojují slovenské suroviny s osobními vzpomínkami. Menu o deseti chodech je podle francouzského průvodce hravé, emotivní a nabízí překvapivé kombinace.

7. Bistric Restaurant

Bistric na okraji Bratislavy překvapí kombinací velkorysého moderního prostoru, otevřené kuchyně a velmi neformální, přívětivé atmosféry. Majitel Peter Šumichrast a šéfkuchař Peter Gogaľ kladou důraz na pohodlí a přirozený kontakt s hosty. A myslí tu i na rodiny – pro děti je zde elegantně oddělený herní koutek. Kuchyně čerpá z tradičních slovenských jídel, které ale interpretuje neotřele.

8. Edomae Sushi Matsuki

Do nejlepšího výběru se dostal i luxusní sushi bar Edomae Sushi Matsuki. Tradiční japonské sushi tu zákazníkům servírují u takzvaného Chef’s table pouze pro sedm hostů. Šéfkuchař Kazune Takeuchi z Osaky předvádí precizní přípravu každého kousku sushi přímo před hosty, přičemž základem je dokonale vyvážená rýže a čerstvé suroviny. Vrcholem zážitku je omakase – degustační menu, které spojuje chuťovou vytříbenost s filozofií japonské kuchyně.

9. Origin

Industriální, ale přesto útulné. Restaurace Origin sídlí v bývalé smaltovně v malém městečku Lučenec v Banskobystrickém kraji. Za projektem stojí manželský pár Lukáš a Dominika Heuserovi, kteří se po letech strávených ve Švýcarsku rozhodli otevřít vlastní restauraci ve svém rodném městě. Proto i název Origin (v překladu „Původ“).

Lukáš Heuser, který od Gault&Millau získal i ocenění Šéfkuchař zítřka, tu připravuje kreativní a moderní gastronomii s důrazem na lokální suroviny. Podle gastroprůvodce jsou jeho jídla plná překvapivých chutí, které jsou velmi výrazné, často až na hranu.

10. Riverbank Restaurant

Restaurace bratislavského Grand Hotelu River Park s výhledem na Dunaj propojuje noblesní hotelové prostředí se současnou gastronomií. Šéfkuchař Jaroslav Žídek, původem Čech, zde tvoří rafinované a technicky precizní pokrmy, které ale neztrácejí na přístupnosti. Menu se opírá o sezonní produkty a interpretuje středoevropskou klasiku v moderním hávu. Vybírat si tu lze jídla à la carte nebo zvolit degustační menu.

Související témata:
Fine dining

Doporučované