Hlavní obsah

Čína projektuje města, kde bude úplně všechno online

 

Reklama

Do roku 2050 chce přesunout 250 milionů lidí do měst, kde není třeba vídat ani vlastního doktora.

Článek

Město Yinchuan na severu Číny patří k dvěma stovkám pilotních projektů takzvaných „chytrých měst“.

Vláda asijské velmoci totiž řeší potíže s přelidňováním metropolí jako Šanghaj nebo Hongkong. V příštích pětatřiceti letech chce přesunout na 250 milionů obyvatel a věří, že právě „chytrá města" nabitá high-tech zařízením zajistí hladký průběh celé operace.

Dokonale online

Jak to má vypadat?

V chytrém městě jde všechno rychleji a především online.

Obličej je přímo spojený s bankovním účtem, a tak při nástupu do autobusu už nemusíte kupovat jízdenku. Automat totiž nahradily skenery obličejů.

Lidé už nemusí ani chodit na nákup. Požadované zboží objednají přes aplikaci a nákup si pak vyzvednou ve speciálních skříňkách. Samozřejmě chlazených, aby se nezkazily chlazené potraviny.

A to je jen zlomek technických vymožeností.

Úřednice? Jenom virtuální

Budováním chytrých měst chce Čína vyřešit i potřebu rozsáhlého státního aparátu.

Místo desítek úředníků, na něž musí občané čekat ve frontách, si lidé nechají radit od hologramů a QR kódů. Co kód, to odpověď na nejčastější dotazy. Třeba i na to, jaká je aktuální nabídka pracovních příležitostí.

Minulostí by se měly stát i čekárny u lékařských ordinací. Kontakt lékaře s pacientem - například vydávání receptů, by se odehrávalo přes zvláštní portál.

I když propagátoři tohoto civilizačního sci-fi zdůrazňují, že jejich projekt vyřeší budoucí problémy s urbanizací, jednu otázku - důležitou v dnešním světě - neřeší: jak zajistit v chytrém světě bezpečnost a soukromí.

„Jaká data se zaznamenávají? K čemu budou použita? Nevím to a vypadá to, že nikdo se takovými otázkami do hloubky ani nezabývá,“ uvedl pro CNN Igor Calzada z Institutu pro vědu, inovace a společnost Oxfordské univerzity.

Reklama

Související témata:

Doporučované