Hlavní obsah

Čínská verze TikToku omezí dětem přístup

Foto: Profimedia.cz

V listopadu 2020 měl Douyin nejméně 490 milionů uživatelů (ilustrační snímek).

Reklama

Čínská verze aplikace TikTok, Douyin, omezí používání platformy dětem na 40 minut denně. Pravidla se budou vztahovat na uživatele mladší 14 let, kteří k síti budou moci přistupovat mezi 6:00 a 22:00.

Článek

Omezení doby používání čínské verze TikToku se zavádí v podobě tzv. „režimu pro mládež“, který automaticky roztřídí všechny registrované uživatele mladší 14 let. Této kategorii uživatelů bude firma nejen omezovat čas strávený v aplikaci, ale také bude denně mezi 22. a 6. hodinou aplikace zcela zablokována.

„Pokud jste uživatel mladší 14 let, zjistíte, že jste v režimu pro mládež již při otevření aplikace,“ uvedla společnost Bytedance v prohlášení v příspěvku na blogu WeChat.

Mateřská společnost Bytedance rovněž uvedla, že je „první společností v oboru krátkých videí, která má tato omezení“. Podle pravidel pro uživatele Douyin není minimální věk na této platformě stanoven, osoby mladší 18 let ale musí získat souhlas zákonného zástupce. V sesterské aplikaci TikTok je minimální věk 13 let, napsal web BBC.

V rámci režimu pro mládež Douyin spustil nový vzdělávací obsah, včetně vědeckých experimentů, muzejních výstav a historických výkladů. Společnost také vyzvala rodiče, aby pomohli svým dětem zaregistrovat se pod skutečnými jmény nebo jinak ručně aktivovali „teenagerský režim“.

„Omezení používání Douyin je proaktivním opatřením společnosti ByteDance, které má předejít potenciální regulaci,“ napsali analytici Citigroup Global Markets v pondělní výzkumné zprávě. Toto rozhodnutí by mohlo přimět další internetové platformy s krátkým videoobsahem, aby zvážily zavedení podobných omezení, dodala firma.

Podle společnosti iMedia Research, která se zabývá výzkumem médií, měl Douyin v listopadu 2020 nejméně 490 milionů uživatelů.

Čínské regulační orgány již začaly tlačit na technologické společnosti, aby omezily množství času, který nezletilí tráví na jejich službách. Tlak na technologické společnosti je součástí rozsáhlých regulací, které jsou v poslední době zaváděny.

Minulý měsíc Čína zakázala hrát videohry osobám mladším 18 let během pracovního týdne a jejich hraní omezila na pouhou hodinu o víkendech a svátcích. Státní tisková agentura Sin-chua uvedla, že hraní her bude povoleno pouze mezi 20. a 21. hodinou.

Země zároveň nařídila herním společnostem, aby zabránily dětem hrát mimo vymezenou dobu. Začátkem tohoto měsíce státní média označila online hry za „duchovní opium“. Dřívější pravidla dětem omezovala hraní online her na 90 minut denně, o prázdninách nebo víkendech na tři hodiny.

Měsíc před omezením vyšel ve státním deníku Economic Information Daily článek, podle kterého se mnoho teenagerů stalo závislými na online hrách a má to na ně negativní dopad. Článek podle CNN vyvolal výrazný pokles hodnoty akcií některých největších čínských firem, které v oblasti online hraní působí.

V únoru čínské děti dostaly zákaz brát si do školy mobilní telefony. Úřady tvrdí, že chtějí chránit zrak mladých lidí, zlepšit jejich soustředění a zabránit závislosti na internetu. Školy jsou vyzývány, aby našly jiné způsoby, jak mohou rodiče s dětmi během školního dne komunikovat.

Podle údajů Čínského informačního centra pro internetovou síť, které spadá pod vládu, má naprostá většina dětí a dospívajících v Číně přístup k internetu prostřednictvím vlastních chytrých telefonů. Jde o 74 procent osob mladších 18 let. Místní úřady jsou však znepokojeny tím, jak používání internetu ovlivňuje zdraví mládeže v zemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované