Hlavní obsah

50 nemluvňat je bez rodičů. Obchod s dětmi na Ukrajině zastavil virus

Foto: BioTexCom

Nemluvňata čekají na své nové rodiče.

Reklama

Jednapadesát nemluvňat čeká v kyjevském hotelu na své rodiče. Jsou to děti, které si lidé z různých koutů světa objednali na Ukrajině u náhradních matek. Kvůli koronavirové krizi si je teď rodiče nemohou vyzvednout.

Článek

Ukrajina má stejně jako plno dalších zemí světa kvůli koronavirové pandemii uzavřené hranice, a to už od března. A desítky miminek, které si měli podle původního plánu noví rodiče vyzvednout, tak zůstaly na východě Evropy. Své děti cizinci vidí při videohovorech nebo na fotkách.

O padesát jedna nemluvňat se teď v hotelu na okraji ukrajinské metropole stará personál kliniky BioTexCom. Miminka tam leží v novorozeneckých kovových postýlkách, které jsou srovnané do řad. A podle informací britské televize Sky News si na své rodiče budou ještě muset počkat.

„Dětem poskytujeme jídlo a stará se o ně dostatečný počet zaměstnanců, což ale není náhražka za rodičovskou péči,“ řekl právní zástupce společnosti Denis Herman. „Snažíme se posílat rodičům fotky dětí a zařizujeme konferenční hovory, ale to přímý kontakt nenahradí,“ dodal.

Ukrajinská vláda přišla s nepříliš pružným řešením. Uvedla, že za hranice vpustí jen rodiče, u nichž o to zažádá příslušná ambasáda. Podle Sky News si rodiče mohli dojet dosud jen pro šestnáct dětí.

Pro některé je ale paradoxně problém se dostat z Ukrajiny zpět do státu, kde žijí. Třeba jako pro Španěla Rafu Airese, který přijel do východoevropské země ještě před uvalením karantény vyjednat s úřady potřebné dokumenty a dceru Martu si převzít.

S uzavřením hranic ale byla zrušena drtivá většina letů a Airesovi se nepodařilo vyřídit papíry včas. Zatímco je na Ukrajině, jeho žena Maria, jež nemohla letět s manželem kvůli pracovním závazkům, stále čeká na svou dceru doma ve Španělsku.

„Každý den si s ženou volám hodinu, hodinu a půl, aby viděla miminko. Je to hodně složité. Ale zdravotní sestry i personál v tomto hotelu jsou úžasné, můj život je díky nim jednodušší,“ řekl Sky News Aires.

Masivní byznys

Kliniku BioTexCom, která náhradní mateřství ukrajinským i zahraničním rodičům zprostředkovává, teď možná čekají temné časy. Kvůli desítkám miminek čekajících na své rodiče po ukrajinském kabinetu chtěla, aby zakročil – a zdá se, že kroky, k nimž se úřady chystají, nebudou v souladu s kvetoucím byznysem. „Byli jsme připravení na negativní reakci,“ řekl zakladatel BioTexComu Albert Točilovskyj.

Ombudsmanka Ljudmila Denisová podle Sky News řekla, že se ukázalo, že na Ukrajině existuje „masivní a systémový“ průmysl náhradního mateřství, v rámci něhož jsou děti nabízeny jako „vysoce kvalitní produkt“. Navrhla mimo jiné, aby se tato služba, kdy náhradní matka odnosí dítě jinému páru, vztahovala jen na ukrajinské rodiče.

Náhradní matky si tímto způsobem na Ukrajině mohou přijít až na čtrnáct tisíc liber, v přepočtu asi 435 tisíc korun. V Česku taková služba sice podle serveru iRozhlas funguje, oficiálně zasazená do českých zákonů ale není – náhradní matky mají formálně nárok jen na kompenzaci ušlé mzdy, vyšetření nebo cestování. V případě dalších finančních prostředků, které by nasvědčovaly tomu, že jde o obchodování s dětmi, by mohlo jít o trestný čin. V mnoha státech Evropy i světa je náhradní mateřství považováno za ilegální činnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované