Hlavní obsah

635 dní bez výhry. Cleveland ukončil nejdelší sérii porážek a opěvuje nového hrdinu

Foto: Profimedia.cz

Baker Mayfield slaví výhru Clevelandu Browns.

Reklama

Fotbalisté Clevelandu Browns porazili v noci na pátek v předehrávce třetího kola NFL na domácím hřišti New York Jets 21:17. Ukončili tak šňůru 19 zápasů bez výhry.

Článek

Nejdelší novodobá série porážek v americkém fotbale je u konce. Cleveland Browns po dlouhých 19 zápasech a 635 dnech bez výhry konečně vyhrál soutěžní utkání v NFL.

Na rekord to ale ještě nebylo. V letech 1976 a 1977 tým Tampy Bay Buccaneers nevyhrál 26 zápasů v řadě. Jen pro upřesnění, sezona NFL má 16 zápasů základní části.

Cleveland Browns porazil v noci na pátek v předehrávce třetího kola nové sezony NFL na domácím hřišti New York Jets 21:17 a po dlouhých letech čekání to v Clevelandu letos vypadá, že by fotbalová sezona nemusela být až tak špatná. Cleveland v létě ztratil LeBrona Jamese, basketbalistu, který z místních Cavaliers odešel do Los Angeles Lakers.

Foto: Instagram.com/nfl

Nahradí Baker Mayfield LeBrona Jamese na nejslavnější clevelandské stěně?

Pověstný gigantický plakát na budově v centru města tak v létě museli strhnout. Kdo by mohl nejslavnějšího basketbalistu současnosti nahradit na nejslavnější zdi ve městě, je Baker Mayfield, jednička draftu, který se stal hlavním hrdinou posledního, 635. dne bez výhry. Pojďme si ale nejprve připomenout příběh clevelandského utrpení:

Píše se rok 2016, Štědrý večer. Základní část sezóny NFL se chýlí ke konci a suverénně nejhorší tým ligy Cleveland Browns nastupuje do svého posledního domácího utkání roku. Po čtrnácti prohrách přijíždí na First Energy Stadium San Diego Chargers. První patnáctiminutovku zvládají lépe hosté, když Philipp Rivers kompletuje touchdown na Antonia Gatese. Do poločasu ale už Browns zásluhou running backa Isiah Crowella vedou 17:10. Chargers se daří přiblížit na dostřel tří bodů, v závěru ale obrana Browns zablokuje pokus o tzv. field goal, který by zápas poslal do prodloužení. Dílo je dokonáno, Browns vítězí a sezonu dokončují s bilancí 1–15.

Rok 2017 je pak pro Browns úplnou tragédií. Všechna čtyři předsezonní přípravná utkání tým bez problému zvládl, poslední generálku proti Chicagu Bears dokonce vyhrál poměrem 25:0. Samotná sezona je ale katastrofou. Cleveland prohrává všech šestnáct utkání a znovu získává první volbu v následujícím draftu. Paradoxem je, že během dvou zmíněných sezon klub nechal důvěru hlavnímu trenérovi Hue Jacksonovi, který Browns koučuje i letos.

Před letošní sezonou byli Browns hlavním tématem. Draft se jim podařil, během pauzy přivedli i několik zkušenějších posil. Během přípravného kempu s týmem natáčela produkce HBO oblíbený pořad Hard Knocks, který nabídl pohled do zákulisí příprav nejhoršího týmu NFL posledních let. A i když to občas mezi „kohouty v kurníku” drhlo, celá fotbalová veřejnost tak nějak věřila, že letos se to konečně zlomí. A zlomilo!

Browns vstoupili do sezony remízou. „Cože? V americkém fotbale jsou remízy?” Ano, jsou. Pokud v desetiminutovém prodloužení žádný z týmů nedokáže skórovat, utkání skončí remízou. I když to není obvyklé, během letošních dvou týdnů sezony NFL už dvě utkání skončila nerozhodně. A o to víc mohli mít fanoušci radost, že remíza přišla s divizním rivalem, obvykle silným Pittsburghem Steelers.

Cleveland předvedl především precizní obranu, která zatopila jednomu z nejlepších rozehrávačů všech dob, legendárnímu Drew Breesovi, a to v utkání druhého kola na půdě New Orleans Saints. Znovu ale bylo k vidění to, na co už jsou fanoušci Browns zvyklí, a sice neuvěřitelná smůla v klíčových momentech. V obou zápasech svěřenci trenéra Jacksona sahali po výhře, pokaždé ale přišel kiks a zklamání.

Třetí týden NFL ale přinesl finální úlevu. Browns ve čtvrteční předehrávce začali, jak jinak, otřesně. Rozehrávač Tyrod Taylor jako by nemohl najít herní pohodu a New York Jets rychle vedli 14:0. Zbytek zápasu už ale patřil Browns. Taylora nahradila jednička posledního draftu Baker Mayfield a ve svém prvním kariérním zápase si získal srdce všech domácích fanoušků.

Baker Mayfield se stal jedním z pěti rozehrávačů v historii (jedniček v draftu), který při své nováčkovské sezoně zvládl zvítězit v utkání, ve kterém jeho tým prohrával o čtrnáct bodů. 

Nehodil sice touchdown, nicméně zařídil posun své ofenzívy po hřišti směrem ke koncové zóně soupeře. Dvakrát skóroval running back Hyde a obrana přidala fantastický výkon ve druhé půli, čímž – konečně – dovedla Cleveland k vítězství. Dlouhých 635 dní čekání je u konce. Browns mají teď v divizní tabulce dokonce lepší bilanci než rival Pittsburgh Steelers. V příštím kole je čeká Oakland, který letos ještě nevyhrál. Že by šance na druhou výhru a start nějaké pozitivnější šňůry…?

Sestřih zápasu Browns vs. Jets. 

Reklama

Doporučované