Hlavní obsah

82 000 evakuovaných. Na záchranu ale v Kábulu dál čekají desítky tisíc lidí

Foto: Profimedia.cz

Evakuovaní lidé nastupují do letounu amerického letectva během evakuace z Kábulu v Afghánistánu.

Reklama

Islamistické hnutí Tálibán trvá na tom, že do 31. srpna musí zahraniční jednotky z Afghánistánu odejít. Američané s tímto termínem počítají, evropské země si ale nejsou jisté, že evakuaci do té doby stihnou uskutečnit.

Článek

Podle Bílého domu lety koaličních vojsk během 24 hodin z Afghánistánu evakuovaly přibližně 19 000 lidí. Za předchozí 24hodinové období to bylo 21 600 osob, což byl v tomto úsilí doposud rekordní počet. „Od 14. srpna bylo na palubách vojenských koaličních letadel evakuováno přibližně 82 300 osob,“ uvedl Bílý dům.

Americký prezident Joe Biden prohlásil, že Spojené státy svou dvě desetiletí trvající vojenskou účast v Afghánistánu zřejmě ukončí podle současného plánu, tedy do 31. srpna. Evropská spojenecká vojska na evakuaci požadovala více času, spor ovšem prohrála, takže ji budou zřejmě nucena ukončit několik dní před odchodem posledních amerických jednotek.

Několik zemí zatím neřeklo, kdy své operace plánují ukončit, možná v naději, že se vyhnou další fatální tlačenici na letišti, které je jednou z posledních cest ze země, píše web New York Times. Život v Kábulu se vrací k normálu jen pomalu. Zpravodajský server BBC napsal, že se v afghánském hlavním městě poprvé od obsazení metropole otevřely banky. Lidé ale mají stále problém dostat se ke svým úsporám, protože finanční ústavy nemají dostatek hotovosti a neumožňují výběr většího množství peněz.

Tálibán získal zpět kontrolu nad Afghánistánem téměř 20 let poté, co byl svržen po útocích z 11. září 2001. Návrat islamistického hnutí k moci přiměl mnoho Afghánců k útěku, místní lidé se obávají odvety ze strany bojovníků i návratu represí, které Tálibán zavedl, když zemi naposledy ovládal.

Předpokládá se, že tisíce lidí se stále snaží opustit zemi, a není jasné, zda se to všem do konce měsíce podaří. Jakékoli rozhodnutí amerického prezidenta Joea Bidena zůstat déle by však mohlo znovu rozpoutat válku mezi Tálibánem a koaličními silami, které letecké evakuace řídí.

Vysoce postavený příslušník americké armády Hank Taylor uvedl, že evakuační operace se nadále zaměřuje na „co nejefektivnější a nejbezpečnější odchod co největšího počtu lidí“. Z kábulského letiště podle něj odlétá jedno letadlo každých 39 minut, na letišti pak v současné době čeká na odlet více než 10 000 lidí.

Evropské země, včetně Německa a Spojeného království, podle agentury AP naléhaly na prodloužení lhůty pro pokračování evakuace i poté, co příští týden její termín vyprší. Ředitel CIA William Burns dokonce v pondělí odcestoval do Kábulu, aby se setkal s nejvýše postavenými politickými představiteli Tálibánu.

Biden se však srpnového termínu striktně držel, a to i po mimořádném online summitu skupiny sedmi zemí. Evropským státům tak nezbylo nic jiného než se situaci přizpůsobit.

Evropa žádá prodloužení období evakuace

V úterý britský ministr obrany Ben Wallace podle webu Al Džazíra uvedl, že Spojené království během uplynulých 24 hodin evakuovalo z Kábulu více než 2000 osob, čímž se celkový počet lidí vyvezených ze země od 14. srpna zvýšil na 8600.

Spojené království a další spojenci naléhají na Bidena, aby evakuaci prodloužil i po termínu, který vyprší na konci měsíce. Wallace však pro Sky News uvedl, že je nepravděpodobné, že by Biden souhlasil.

Francouzské úřady v úterý uvedly, že pokud USA dodrží plán stažení svých vojáků z Afghánistánu na konci srpna, ukončí evakuaci z Afghánistánu ještě tento týden. Francie v minulých dnech evakuovala prostřednictvím vojenské základny v Abú Zabí přibližně 2000 francouzských občanů a Afghánců poté, co prezident Emmanuel Macron prohlásil, že země otevírá svou náruč lidem, které Tálibán ohrožuje.

„Vzhledem k extrémnímu napětí na místě… a plánovanému odchodu amerických sil jsou tyto evakuace skutečným závodem s časem,“ uvedl ve středu mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal. Uvedl, že evakuace jeho země pravděpodobně skončí „o několik hodin, možná o několik dní dříve“, než odejde americká armáda.

Polsko má obavy o bezpečnost vojáků

Náměstek polského ministra zahraničí Marcin Przydacz ve středu uvedl, že skupina lidí, kterou Varšava přepravila z Kábulu do Uzbekistánu, byla poslední, kterou země evakuovala. Dodal, že jeho země se po konzultaci s americkými a britskými představiteli rozhodla v operaci nepokračovat.

„Po dlouhé analýze zpráv o bezpečnostní situaci nemůžeme dále riskovat životy našich diplomatů a vojáků,“ řekl Przydacz. Několik vojáků zůstane krátce na místě, aby dokončili probíhající operace, dodal Przydacz. Polsko využilo více než desítku letadel, aby do Varšavy dopravilo stovky evakuovaných. Někteří později odcestovali do jiných zemí.

Německo uvedlo, že od pondělí evakuovalo přibližně 2700 osob a že hledá způsoby, jak v evakuaci pokračovat i poté, co kábulské letiště přestane být pod kontrolou USA. Itálie v pondělí oznámila, že skrze evakuační operaci Aquila Omnia, kterou země zahájila v červnu, letecky přepravila z Afghánistánu přibližně 2100 osob, převážnou většinu od 14. srpna.

Australská ministryně vnitra Karen Andrewsová řekla, že Canberra od minulé středy pomohla v rámci 17 letů evakuovat z kábulského letiště více než 1600 osob. Australský premiér Scott Morrison již dříve uvedl, že australští a novozélandští úředníci dopravili z letiště během pondělní noci více než 650 lidí.

Turecko dosud přepravilo z Afghánistánu 1404 osob. Řekl to turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu. Ankara měla po stažení zahraničních vojsk zajistit bezpečnost kábulského letiště, tento plán se v souvislosti s rychlým vzestupem Tálibánu v plném rozsahu neuskutečnil. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že je otevřen o budoucí roli Turecka v Afghánistánu s Tálibánem jednat.

Česká republika prohlásila svou vlastní evakuační misi za ukončenou minulý týden.

Prezident Biden v úterý podle NYT uvedl, že Spojené státy jsou na dobré cestě ukončit svou dvacetiletou vojenskou účast v Afghánistánu do 31. srpna. Prezident však v Bílém domě prohlásil, že armáda by měla být připravena „tento časový plán upravit, pokud to bude nutné“.

Biden: Čím dříve skončíme, tím lépe

Americké jednotky nepřetržitě pracují na evakuaci Američanů a některých jejich afghánských spojenců. „Situace je napjatá. V současné době jsme na cestě k dokončení evakuace do 31. srpna. Čím dříve skončíme, tím lépe. Každý den operace přináší pro naše vojáky další riziko,“ řekl Biden.

Podle něj však úspěch tohoto úsilí do značné míry závisí na tom, zda Tálibán bude i nadále ochoten spolupracovat a umožní lidem přístup na letiště.

Legitimita vlády Tálibánu v očích Spojených států a jejich spojenců podle Bidena závisí na tom, jak bude hnutí přistupovat k dodržování svých závazků, včetně zajištění toho, aby se Afghánistán opět nestal základnou mezinárodního terorismu.

Spojené státy již začaly snižovat svou vojenskou přítomnost na Mezinárodním letišti Hámida Karzaje v Kábulu. Úředník ministerstva obrany ve středu uvedl, že z 5800 příslušníků námořní pěchoty a vojáků na letišti opustilo zemi asi 300 těch, kteří pro stupňující se evakuační operaci nebyli nezbytní.

Z Kábulu ve středu odletěla také čtyři ruská vojenská transportní letadla s občany Ruska a dalších postsovětských zemí. Letadla míří do Ruska a začala tím evakuace Rusů z Afghánistánu.

Podle listu Izvěstija, který má zpravodaje na místě, bylo do evakuačního seznamu zapsáno celkem 511 lidí, které přepravují tři transportní letouny. Evakuace Rusů z Afghánistánu začala nástupem do autobusů u ruského velvyslanectví. Kolona se pak vydala na kábulské letiště. „Přesun ztěžovaly dopravní zácpy, jakož i zastávky na kontrolních stanovištích tálibánců,“ napsal deník.

V evakuaci občanů pokračují i další země, píše Washington Post. Španělsko uvedlo, že v posledních dnech evakuovalo z Kábulu více než 800 Afghánců. Švýcarsko podle ministra zahraničí Ignazia Cassise evakuovalo 292 osob.

Africké země se spolu s dalšími státy snaží tento týden přijmout řadu afghánských uprchlíků, kteří utíkají před Tálibánem. Rwanda přivítá téměř 250 studentů, učitelů, zaměstnanců a rodinných příslušníků z jedné školy v Kábulu. Uganda ve středu oznámila, že v zemi na základě žádosti Spojených států o dočasné přijetí uprchlíků z Afghánistánu přistálo 51 Afghánců.

Reklama

Doporučované