Hlavní obsah

„Áčka“ nabídnou ojetiny přes novou platformu, do online jde i Auto ESA

Plány firmy popisuje její šéfka Karolína Topolová. A mluví i o prodeji holdingu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Skupina Aures Holdings chystá nový start-up. Majitelé do něj vloží během několika let desítky milionů eur. SZ Byznys to řekla Karolína Topolová, generální ředitelka skupiny, do které patří AAA Auto a Mototechna.

Článek

Za uplynulý rok společnost prodala ve své síti autocenter AAA Auto a Mototechna online 11 000 vozů. Úspěch připisuje novinkám od své inovační laboratoře AuresLab.

V Česku i na Slovensku jednoznačně vede mezi nejprodávanějšími automobily Škoda Octavia s benzinovým motorem. V tuzemsku s karoserií combi, Slováci si nejvíc oblíbili hatchback.

Nastartování online prodeje vozů je v tříleté historii AuresLabu zatím nejviditelnějším, i když původně nečekaným úspěchem, který chce skupina využít i pro svou další expanzi na nové trhy, napsala firma do tiskové zprávy, kterou mají SZ Byznys k dispozici.

„Možnost nákupu vozů online jsme zprovoznili před dvěma lety 1. února 2019 jako jeden z prvních projektů AuresLabu. Tehdy jsme ještě netušili, jak se nám již zavedená infrastruktura i nastavené procesy už za rok zúročí. Jen díky tomu, že jsme měli celý proces nastavený a vyzkoušený, jsme mohli po uzavření poboček v rámci prvního loňského lockdownu přejít na plný online prodej prakticky během jediné noci,“ říká Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva Aures Holdings, provozovatele sítě AAA Auto a Mototechna.

Výsledky prodejů AAA Auto za rok 2020

70 000 prodaných automobilů. To byl 5. nejlepší výsledek v téměř třicetileté historii.

Nejvíce v České republice – 40 000 vozů.

Slovensko: 14 000

Polsko: 13 500

Maďarsko: 2 500

V České republice skupina se 40 000 vozy udržela pozici největšího domácího prodejce automobilů v rámci jednoho podnikatelského subjektu.

Zdroj: Aures Holdings

Současný vývoj pandemie podle ní znamená, že k tomuto číslu skupina ještě minimálně několik tisíc přidá.

„Úspěšnost online prodeje je nyní asi 95 procent. Lidé, kteří si chtějí auto pořídit online, jsou již většinou k nákupu rozhodnuti. Vědí, že při nákupu neriskují nic navíc oproti osobnímu jednání, navíc mají dle zákona možnost do dvou týdnů vůz vrátit,“ uvedl Stanislav Gálik, výkonný ředitel inovační laboratoře AuresLab, která pro Aures Holdings řešení online prodeje připravila.

Auto ESA chystá vlastní e-shop

AAA Auto nejsou jediní, kdo se zaměřuje na online prodej.

Stejně se chová i konkurence, například Auto ESA. Firmy totiž zjišťují, že v době pandemie Češi začínají na internetu nakupovat i ojetá auta. V průzkumu, který si Auto ESA nechala vypracovat v prosinci, se ukázalo, že více než polovina dotázaných respondentů si už dokáže představit, že by ojetý vůz zakoupila přes e-shop. Auto ESA nyní připravuje vlastní e-shop s ojetými vozy.

První jarní vlna lockdownu sice prověřila, že Češi online prodejům právě u aut příliš neholdují, ale situace se mění, nejspíš proto, že autobazary jsou zavřené už příliš dlouho.

Šéfka „Áček“ Topolová pro Seznam Zprávy před časem přiznala, že online prodeje všechny neuživí. Teď vysvětluje, co se podle ní v chování nakupujících změnilo: „Češi si zvykli na tento způsob prodeje i u vozů a pochopili, že jiná možnost jim nezbývá. Někteří potřebovali vyměnit auta už na jaře, životnost vozů byla na hranici, takže je to dohnalo,“ uvedla pro SZ Byznys.

Vítěz, nebo poražený krize?

V karanténě zavedené kvůli pandemii koronaviru skupina hned na jaře propustila celkem 700 zaměstnanců na čtyřech trzích, z toho 300 v samotném Česku. Asi stovku lidí společnost vzala časem zpátky.

Aures Holdings

Skupina působí na trhu 29 let.

Provozuje síť desítek poboček v České republice, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku.

Za dobu své existence obsloužila přes 2,5 milionu zákazníků.

V době před pandemií prodala ročně na 86 000 vozů, za rok 2020 prodala 70 000 aut.

Je největším prodejcem ojetých aut ve střední a východní Evropě.

Stojí za ním polský kapitál, investiční skupina Abris Capital.

A zatímco dosud byl pro ně každý rok rekordní, obrat skupiny se v historicky nejsilnějším roce zastavil na čísle 18,5 miliardy a zisk tehdy přesáhl miliardu korun. Výsledky za poslední období mohou podle odhadu šéfky Aures Holdings pro SZ Byznys spadnout až na polovinu. Oficiální výsledky skupina spočítá v červnu.

Pokud má zatím Karolína Topolová zhodnotit, zda je firma, kterou vede, vítězem, nebo poraženým koronakrize, má v tom jasno: „Vzhledem k okolnostem jsme asi tak uprostřed. V první vlně jsme byli rádi, že jsme přežili, a v této době už jsme zhruba na polovině toho, co bychom běžně prodávali v tomto období.“

Nové plány za desítky milionů eur

Úspěch online prodeje „Áčka“ a celou skupinu inspiroval k přípravě nového projektu, který plánuje v západní Evropě. Půjde o investici v řádu desítek milionů eur. „Poprvé chceme vstoupit na trhy mimo bývalé postkomunistické země střední Evropy. Detaily oznámíme během několika týdnů,“ řekl Stanislav Gálik.

Ani generální ředitelka nechce mluvit o detailech. Pro SZ Byznys zatím uvedla, že půjde o start-up zaměřený na jádro jejich byznysu, tedy nákupy a prodeje aut. Konkrétně o online platformu v tuzemsku, na Slovensku a v Polsku.

Holding na prodej. Chybí to hlavní: kupec

Už před necelými dvěma roky mluvila Karolína Topolová v Ženském byznysu Seznam Zpráv o tom, že prodej skupiny je na spadnutí. Nedávno uvedla, že byli dva vážní zájemci, ale nedomluvili se s polským investorem, který skupinu vlastní, na podmínkách a z prodeje sešlo.

„Náš vlastník (polská investiční skupina Abris Capital, pozn. red.) prodej dál plánuje, ale nyní v tom žádné kroky nepodnikáme. Doba není příznivá a rozhodně by nereflektovala realitu a charakter naší společnosti,“ uvedla pro SZ Byznys šéfka AAA Auto a Mototechny s tím, že teď je úkolem firmu stabilizovat a vrátit se k původním plánům.

Reklama

Doporučované