Hlavní obsah

Akce u pohádkového Dolského mlýna lidem představí starobylá řemesla

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Výrobu dehtu, pálení dřevěného uhlí a další, někdy téměř zapomenuté, činnosti lidem představí Dny lesních řemesel.

Článek

Program se koná od 21. do 29. srpna u Dolského mlýna na Děčínsku, sdělili zástupci Akademie věd ČR (AV). Akci pořádá Národní park České Švýcarsko ve spolupráci s Etnologickým ústavem AV.

„Je to akce na pomezí mezi vědou a popularizací vědy, kdy nejlepší odborníci na lesní řemesla, kteří v Čechách jsou, a mnoho jich není, předvádějí návštěvníkům, jak ta lesní řemesla v minulosti fungovala,“ řekl ČTK etnolog a historik Jiří Woitsch. „Lidé se setkají třeba s pálením dřevěného uhlí, s výrobou potaše, což je asi dnes nejméně známé lesní řemeslo. Setkají se tam s výrobou dehtu a kolomazi a potom ještě s nějakými dalšími řemesly, která už jsou spíše doplňková na ukázku a pro pobavení. To je drátenictví, někdy tam kolegové ukazují, jak se vyráběl šindel a podobné věci,“ popsal Woitsch.

„A samozřejmě lidem dáváme i výklad, jaké to mělo širší souvislosti,“ zdůraznil etnolog. „To že se někde třeba vyráběla potaš nebo pálil milíř, mělo na lesy obrovský dopad, který my si dneska mnohdy ani nepředstavujeme. Úplně jednoduše se to dá říct tak, že ta lesní řemesla v minulosti vlastně spotřebovala mnohem více dřeva, než bylo potřeba na cokoliv jiného. Na stavby, na topení - tak to byly vlastně jenom takové paběrky,“ uvedl Woitsch.

Na programu bude i pečení chleba v peci či ukázka sklářského řemesla, přičemž se lidé mohou zapojit i do výroby. Návštěvníci si také vyzkouší tvorbu keramiky pod dohledem hrnčíře. Ve středu 25. srpna bude také komentovaná prohlídka zříceniny Dolského mlýna. Z mlýna ze 16. století se v současnosti zachovalo jen torzo obvodových zdí, má však působivou atmosféru a objevil se v několika pohádkách - například v Pyšné princezně či v pohádce Peklo s princeznou. Nedaleko je také památný strom, více než 180 let starý Královský smrk.

Dny lesních řemesel jsou součástí programu Léto s Akademií věd.

Reklama

Doporučované