Hlavní obsah

Aktivisté zablokovali dopravu australského Melbourne, téměř 40 jich zadržela policie

Záběry na protesty a zásah policie v Melbourne.Video: Jana Lipská, Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Australská policie v pondělí zadržela 38 aktivistů, kteří v Melbourne blokovali dopravu v době špičky. Bojovali za práva zvířat. Tisíce lidí se kvůli protestům nemohly dostat do města. Protestující sklidili kritiku od australského premiéra Scotta Morrisona.

Článek

Aktivisté blokovali hlavní dopravní uzel města zhruba dvě hodiny. Omezením tramvají tak zabránili tisícovkám dojíždějícím dostat se do města. Kromě hlavní křižovatky omezili také vstup do městského akvária. Policie nebyla o akci podle agentury Reuters předem informovaná.

Protestující se sešli u příležitosti ročního výročí uvedení dokumentárního filmu Dominion, který odkrývá zákoutí velkochovů. Tajné nahrávky z dronu zachycují výkrmny zvířat. Dále snímek ukazuje zacházení se zvířaty nejen v souvislosti s produkcí masa, ale i mléčných výrobků, vajec a kůže.

Někteří kritici protestů z řad veřejnosti sice chápali sdělení aktivistů, nesouhlasili však s místem a časem konání.

Na protest aktivistů reagoval kromě policie i australský premiér Scott Morrison, který útok aktivistů na jatka označil za ostudný. Austrálii v květnu čekají volby, tudíž se ze strany premiéra může jednat o taktický krok. Hlasy farmářů budou ve volbách totiž klíčové.

Reklama

Související témata:

Doporučované