Hlavní obsah

Alžírský prezident po měsících protestů Alžířanů rezignoval

Alžířané pořádají protesty od února.Video: Eva Soukeníková

 

Reklama

Alžírský prezident Abdal Azíz Buteflika v úterý po několikaměsíčních protestech rezignoval. Své rozhodnutí oznámil předsedovi ústavní rady. Informovala o tom alžírská agentura APS.

Článek

Podle alžírské televize prezident úřad skládá „počínaje dneškem“. K okamžité demisi ho vyzvala armáda. V pondělí prezident, kvůli němuž Alžířané od února demonstrují v ulicích, slíbil, že odstoupí do 28. dubna, kdy skončí jeho mandát.

Státní televize přinesla krátké prohlášení, v němž se uvádí, že Buteflika informoval ústavní radu o svém rozhodnutí odejít z funkce. Podle agentury AFP, která citovala státní alžírská média, Buteflika oznámil radě, že skládá funkci „počínaje dneškem”.

V Alžíru jednalo vedení armády a náčelník generálního štábu Ahmad Káis Sálah pak vyzval prezidenta, aby odstoupil hned. Alžířané pořádají protesty od února, kdy nemocný dvaaosmdesátiletý Buteflika ohlásil, že hodlá v prezidentských volbách usilovat o pátý mandát.

Nové arabské jaro. V Alžírsku už tři týdny protestují desítky tisíc lidí

Buteflika by měl podle Sálaha být prohlášen nezpůsobilým zastávat úřad. Řekl také, že stojí na straně Alžířanů a že není možné dále ztrácet čas.

Podle alžírské agentury APS si armáda není jistá, zda je pondělní prohlášení o odstoupení do konce mandátu hodnověrné.

Alžírská ústava umožňuje prohlásit hlavu státu v případě nemoci za neschopnou vykonávat úřad. Prezidentský úřad pak připadne předsedovi horní komory parlamentu, ale do 90 dní se musejí konat volby.

Buteflika kvůli protestům nejprve odložil volby, naplánované na 18. dubna, pak se snažil Alžířany zklidnit slibem, že v těch příštích už kandidovat nebude, nyní slíbil, že odstoupí do konce měsíce.

Vůdci demonstrantů a opozice jsou ale toho názoru, že to není dost a že to neplní přání občanů změnit poměry ve vedení státu zásadním způsobem a skoncovat s tajnůstkářskou mocenskou strukturou.

Reklama

Doporučované