Hlavní obsah

Amazon a další giganti oznámili vstup na trh se zdravotní péčí. Levnější systém chtějí nabídnout i americké vládě

Amazon chce změnit americké zdravotnictvíVideo: AP

 

Reklama

Američtí giganti Amazon, Berkshire Hathaway a JPMorgan Chase plánují narušit americký trh se zdravotní péčí. Ta je často předražená kvůli netransparentním dohodám mezi pojišťovnami a jinými poskytovateli péče. Společnosti se proto spojí a vytvoří neziskovou organizaci, která bude poskytovat levnější zdravotnické služby.

Článek

Jeff Bezos, Warren Buffett a Jamie Dimon se v úterý dohodli na založení společné organizace, která by ve Spojených státech mohla pomoci zpřístupnit kvalitnější a levnější zdravotní péči. Zdravotnické služby chtějí ze začátku nabízet půl milionu svých zaměstnanců. V dalších fázích se potom chystají zpřístupnit svůj systém i americké vládě tak, aby na lepší péči dosáhlo co nejvíce lidí.

Spojených státy mají nejdražší zdravotnictví na světě, a to i kvůli umělému navyšování cen léků, ke kterému dochází během neprůhledných dohod mezi poskytovateli zdravotní péče. Odborníci proto předpokládají, že nový hráč na trhu by tento systém mohl zcela změnit, a to především kvůli tomu, že bude schopen vyjednávat ceny přímo s výrobci a lékaři.

Zdravotní péči zprostředkovávají pro 160 milionů Američanů velké korporace, které obvykle nejsou motivované k tomu, aby se snažily výdaje pacientů za péči snižovat. Amazonu se přitom již v minulosti povedlo přetvořit trh s mnoha jinými druhy zboží. Spojení s největší americkou bankou JPMorgan Chase a Berkshire Hathaway, která je třetí největší investiční společností na světě, tak slibuje velký potenciál.

Zástupci těchto společností se již v minulosti vyjadřovali o americkém zdravotním systému jako o „škodlivém pro americkou ekonomiku a obchodování”. Největší propad v příjmech na začátku fungování nových opatření dopadne právě na ty organizace, které poskytují zdravotní pojištění společnostem Amazon, JPMorgan Chase a Berkshire Hathaway.

Reklama

Související témata:

Doporučované