Hlavní obsah

Majetek zakladatele Amazonu přeskočil závratných 100 miliard dolarů. Pomohl mu tento pátek

Černý pátek Bezosovi přinesl téměř 2,4 miliardy dolarů.

 

Reklama

Od letošního roku Jeffu Bezosovi náleží titul nejbohatšího muže světa. Teď svůj majetek ještě zvětšil.

Článek

Více než sto miliard dolarů. Takový je nyní majetek zakladatele internetového obchodu Amazon Jeffa Bezose, který částku dva biliony korun letos překonal především díky ziskům ze slevové akce Black Friday.

Bezos se tak stal vůbec prvním miliardářem ve 21. století, jehož majetek dosáhl dvouciferné hodnoty. Naposledy se to povedlo v roce 1999 zakladateli softwarové společnosti Microsoft Billu Gatesovi. Právě jeho Bezos v červenci letošního roku nahradil na postu nejbohatšího člověka planety.

Jen Černý pátek přinesl Bezosovi téměř 2,4 miliardy dolarů (51 miliard korun). Akcie Amazonu, kterých třiapadesátiletý miliardář vlastní zhruba 17 procent, stouply za den o 2,5 procenta. Dohromady zatím v letošním roce akcie Amazonu posílily o 58 procent, díky čemuž do majetku jeho zakladatele přiteklo dalších 34 miliard dolarů (725 miliard korun).

Nyní zůstává otázkou, jak se svým jměním Bezos naloží. Na rozdíl od jiných světových boháčů jako Warren Buffett nebo Bill Gates byl zakladatel Amazonu k charitativním příspěvkům dosud poměrně skoupý. Podle agentury Bloomberg Bezos s filantropií teprve začíná. Nápady, jak lidem pomoct, vyzvídal letos v červnu od fanoušků na Twitteru.

Amazon je nejrozsáhlejším internetovým obchodem na světě. Firma zahájila internetový prodej v roce 1995 a zpočátku její sortiment představoval hlavně knihy. Na burzu vstoupila o dva roky později, kdy měla cenu 18 dolarů za jednu akcii. V současnosti cena jejích akcií přesahuje tisíc dolarů.

Vedle Amazonu založil Bezos na počátku milénia také společnost Blue Origin. Ta vyvíjí technologie pro komerční lety do vesmíru. V roce 2012 koupil americké noviny The Washington Post.

Reklama

Doporučované