Hlavní obsah

Amazonský prales ukrýval desítky tisíc skalních maleb

Foto: Profimedia.cz

Stáří maleb objevitelé odhadují na 12 500 let.

Reklama

V kolumbijské části amazonského pralesa objevili jedno z největších nalezišť prehistorických skalních maleb na světě. Archeologové a objevitelé místu přezdívají „sixtinská kaple starověku“.

Článek

Desítky tisíc maleb, jejichž stáří archeologové na základě zobrazení dnes již vyhynulých zvířat z doby ledové odhadují na asi 12 500 let, se nachází v kolumbijské oblasti Serranía La Lindosa a jsou rozprostřeny na téměř 13 kilometrech skal, píše web The Guardian. Malby jsou nakresleny okrem červené barvy – tento zemitý pigment lidé používají jako barvivo už od pravěku.

Naleziště objevil britsko-kolumbijský tým financovaný Evropskou radou pro výzkum. „Potrvá po generace, než tolik maleb prozkoumáme,“ míní José Iriarte, profesor archeologie Exeterské univerzity, který expedici vedl. „Zobrazení jsou tak detailní, že například u koně z doby ledové vidíme divoký výraz i vykreslenou hřívu. Je to fascinující,“ popsal Iriarte.

Vědci doufají, že jim pomohou pochopit, jak žili první obyvatelé této oblasti. Malby zobrazují rostliny, zvířata, včetně dnes již vyhynulých, a také lidské postavy, například při zřejmě rituálním tanci. Malby zobrazují např. „amerického mamuta“ mastodonta, vyhynulého velblouda palaeolamu nebo obří lenochody.

Některé malby jsou ale tak vysoko, že se dají zkoumat jen pomocí dronů. Jak se je dávným lidem podařilo namalovat tak vysoko, to se zatím neví. Vědci věří, že jim to pomůže objasnit zkoumání těchto červenooranžových obrazů. Jsou na nich namalovány i dřevěné věže a postavy, které jako by z nich skákaly bungee jumping.

„Dojem na mne udělaly dvě věci. Zaprvé, realističnost maleb. Díky tomu můžeme například určit, že malovali megafaunu z doby ledové. Zadruhé, rozmanitost maleb. Z vodního prostředí tu máte ryby, želvy, anakondy, hroznýše. Ale máte tu také ptáky, jako je orel nebo sup. Ze suchozemských zvířat jsou tu k nalezení malby například opic, jelenů, lenochodů a koní. Je také zajímavé, že mnohá z těchto zvířat jsou namalována velká a obklopená malými lidmi s rukama zdviženýma, skoro jako by se k těm zvířatům modlili,“ uvedl Iriarte pro web Artnet.

Objev byl učiněn v letech 2017 a 2018, ale doposud byl utajován, protože k němu došlo v rámci vzniku dokumentární série britské veřejnoprávní televize Channel 4 nazvané Jungle Mystery: Lost Kingdoms of the Amazon (Tajemství džungle: Ztracená království Amazonie), která bude promítána v prosinci.

„Nové naleziště je tak nové, že mu zatím nikdo nevymyslel jméno,“ uvedla archeoložka a moderátorka dokumentu Ella Al-Shamahiová pro The Guardian s tím, že nalezišti ale přezdívali „sixtinská kaple starověku“. Al-Shamahiovou také překvapila velikost maleb. „Měřím 5 stop a 10 palců (177 centimetrů) a při pohledu nahoru bych si málem zlomila krk. Jak ty zdi dokázali pomalovat?“ prohlásila.

Místo je tak vzdálené od civilizace, že se tým archeologů a filmařů musel po dvouhodinové jízdě z města San José del Guaviare ještě vydat na čtyřhodinovou pěší túru. Na nalezišti se zdrželi, a zpátky tak už archeologové museli jít potmě, cesta džunglí navíc byla nebezpečná i kvůli krokodýlům či jedovatým hadům. Podle Al-Shamahiové to ale „stoprocentně stálo za to“. Průzkum momentálně přerušila aktuální pandemie covidu-19. „Až to situace dovolí, tým se tam hodlá vrátit,“ řekl Iriarte.

Umělci, kteří malby vytvořili, podle webu Artnet kladli důraz na materiál i lokaci tvorby. Podle Iriarteho si vědomě vybrali skalní stěny, které jsou chráněny před deštěm, což naznačuje, že přemýšleli nad jejich uchováním do budoucna. Také si podle Iriarteho pro tvorbu zvolili jemnozrnné skály, aby měli „velmi hladké plátno“.

O nálezu v oblasti Serranía La Lindosa informovali vědci letos v dubnu ve vědecké databázi Science Direct. „O existenci maleb se vědělo už od začátku 20. století, ale jejich bližší průzkum začal až teď. V posledních padesáti letech nebyl možný kvůli válce s (povstalci) FARC,“ řekl před dvěma lety místním médiím ředitel kolumbijského ústavu antropologie a historie Ernesto Montenegro.

Právě podepsání mírové dohody s povstalci bývalou kolumbijskou vládou v roce 2016 pomohlo i k bližšímu zkoumání těchto skalních maleb. Oblast ale stále není úplně bezpečná, v okolí mezi sebou bojují nové gangy, v nichž jsou i povstalci z FARC, kteří odmítli složit zbraně.

Reklama

Doporučované