Hlavní obsah

Američané chtějí Avast za 180 miliard, cena akcií letí nahoru

Foto: Seznam Zprávy

Vlevo spolumajitelé Avastu Pavel Baudiš a Ondřej Vlček při uvádění akcií na londýnskou burzu.

Reklama

Článek

Americká softwarová společnost NortonLifeLock, dříve známá jako Symantec, jedná o převzetí české antivirové firmy Avast. V případě dotažení obchodu půjde vůbec o největší transakci, za kterou se dosud česká firma prodala.

Avast je veřejně obchodovanou firmou na pražské a londýnské burze a cena akcií na informace o převzetí reagovala silným růstem, aktuálně o více než 17 procent.

Cíl NortonLifeLock je zřejmý, převzetím Avastu by ve svém portfoliu posílila spotřebitelský software. S odvoláním na informované zdroje to ve středu napsal americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ), který hodnotu transakce odhaduje na více než osm miliard dolarů (zhruba 173 miliard korun). Pokud některá ze stran jednání neukončí, dohoda by mohla být uzavřena ještě do konce tohoto měsíce, uvedly zdroje WSJ.

List při odhadu transakce vychází z tržní hodnoty Avastu, jež se nyní pohybuje kolem 5,2 miliardy liber (155,7 miliardy korun). K tržní kapitalizaci respektovaný deník přičetl prémii, která je pro takové obchody typická. Akcie Avastu se obchodují na burzách v Praze a Londýně.

Avast je česká nadnárodní antivirová společnost, jejíž kořeny sahají až do roku 1988. Je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. Dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení a podle odborníků se řadí ke světové špičce. Produkty Avastu využívá přes 435 milionů uživatelů po celém světě, z velké části bezplatně. Firma o sobě uvádí, že zaměstnává více než 1 700 lidí a že každý měsíc zablokuje 1,5 miliardy počítačových útoků.

Avast

Foto: Avast, Seznam Zprávy
  • Jednoho z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš.
  • V roce 2016 společnost koupila konkurenční českou antivirovou firmu AVG.
  • Avast je podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za společností Symantec.
  • Jeho produkty využívá přes 435 milionů uživatelů, z velké části bezplatně.

U zrodu firmy stáli Pavel Baudiš a Eduard Kučera. Právě Baudiš napsal v roce 1988 původní program a společně s Kučerou byli u přerodu původní společnosti ALWIL Software na Avast. Oba společně firmu ovládali a vlastnili stejné podíly. Na cestě k současné podobě Avastu se firma v roce 2014 spojila s fondem CVC Capital Partners, který již tehdy firmu nacenil na 1 miliardu dolarů. Avast pak o dva roky později koupil svého rivala, českou společnost AVG Technologies za 1,3 miliardy dolarů.

Oba zakladatelé se také věnují filantropii. Už v roce 2010 založili Nadační fond Avast, který se jako jeden z prvních významných charitativních projektů věnoval paliativní péči v Česku.

Zájemce o převzetí Avastu NortonLifeLock sídlí ve městě Tempe v americkém státě Arizona. Podnik má tržní hodnotu zhruba 16 miliard dolarů a dříve na trhu působil pod názvem Symantec. Sekci výrobce bezpečnostního softwaru Symantec zaměřenou na podniky a úřady ovšem v roce 2019 prodala americkému výrobci čipů Broadcom. Jejími nejvýraznějšími obchodními artikly jsou nyní antivirus Norton a produkty LifeLock na ochranu proti krádeži identity.

Reklama

Doporučované