Hlavní obsah

Američanka po letech v kómatu porodila, policie šetří znásilnění v zdravotnickém zařízení

Žena v kómatu porodila.Video: Klára Mališová, AP

 

Reklama

Policie v americkém státě Arizona vyšetřuje místní zdravotnické zařízení poskytující dlouhodobou péči poté, co se v médiích objevila zpráva, že pacientka, která je už asi deset let ve vegetativním stavu, zde nedávno porodila syna. V sobotu o tom informovala agentura Reuters s tím, že policisté prošetřují výpovědi o sexuálním napadení.

Článek

Žena v americkém ústavu pro pacienty ve vegetativním stavu porodila zdravého syna, zaměstnanci nemocnice svorně tvrdí, že o jejím těhotenství nikdo nevěděl. Že žena rodí, si všimli až poté, co začala vzdychat, napsal The Huffington Post. Policie případ vyšetřuje jako znásilnění.

Jeden z bývalých zaměstnanců zdravotnického zařízení k případu řekl, že nevěří, „že by někdo, kdo ji každý den po dobu devíti měsíců koupe, nepoznal, že nemá menstruaci, že se jí zvětšuje břicho a je zvláštní, že sestry nesledovaly její příbytek na váze.“

Žena je jednou z několika pacientek Hacienda HealthCare v americkém Phoenixu. Místní policie sbírá vzorky DNA od všech mužských pracovníků, protože se žena v ústavu nachází už několik let, přístup do jejího pokoje měl ale každý pracovník. Ředitel zařízení Bill Timmons v důsledku incidentu rezignoval na svou funkci, jeho rezignace byla přijata v tichosti skupinou vlastníků, píše The Guardian.

Devětadvacetiletá žena, jejíž identita zůstává skryta, je podle médií v kómatu už přes 10 let poté, co málem utonula. Žena pochází z kmene sancarloských Apačů.

„Jsem hluboce rozrušen a znechucen zprávou o tom, jak zacházeli s jednou z členek našeho kmene. Mojí nadějí je, že spravedlnosti bude učiněno za dost,“ řekl pro CBS náčelník kmene sancarloských Apačů.

Speciální pacienti

Hacienda HealthCare v americkém Phoenixu se stará o děti, dospívající a mladé dospělé, kteří mají křehká těla, popřípadě se u nich vyvinula nějaká forma postižení, píší na svých webových stránkách.

The Guardian píše, že se v roce 2013 o zařízení objevil záznam v policejních spisech. Důvodem byly sexuální poznámky o čtyřech pacientech, které měl jeden ze zaměstnanců. Ten byl následně propuštěn.

Reklama

Související témata:

Doporučované