Hlavní obsah

Americká sněmovna schválila masivní balíček na podporu ekonomiky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh souboru opatření na podporu americké ekonomiky zasažené pandemií covidu-19 v objemu 1,9 bilionu dolarů (41 bilionů korun). O navrhovaném balíčku bude ještě hlasovat Senát.

Článek

Pro amerického prezidenta Joea Bidena je schválení podpůrných opatření prvním legislativním vítězstvím v Kongresu, ale jeho demokraté ještě musí vyřešit, jak v souboru opatření ponechat návrh na zvýšení minimální hodinové mzdy ze 7,25 dolaru na 15 dolarů (324 Kč). Podle republikánů by zvýšení minimální mzdy bylo příliš velkou zátěží pro firmy, které se po vypuknutí pandemie koronaviru pokouší znovu postavit na nohy.

Návrh, který je hlavní prioritou pro výrazněji levicovou, progresivistickou, část demokratů, by mohl z balíku vypadnout kvůli komplikovaným schvalovacím pravidlům v Senátu. Ten o něm podle BBC bude zřejmě hlasovat v příštím týdnu.

Výsledek hlasování je zatím však nejasný, ve stočlenném Senátu by se na stranu 50 demokratických senátorů totiž musel připojit alespoň jeden republikán. V případě nerozhodného výústění hlasování by rozhodující hlas měla americká viceprezidentka Kamala Harrisová.

Díky demokratům, kteří na rozdíl od Senátu těsně ovládají Sněmovnu reprezentantů, balíček nad ránem prošel v poměru hlasů 219 ku 212. Z amerického záchranného plánu mají být financovány vakcíny a zdravotnický materiál a další finanční pomoc postiženým domácnostem, malým firmám i regionálním a místním vládám.

Jedním z hlavních elementů balíčku bude částka 1400 dolarů (30 300 Kč), kterou by měl dostat každý Američan. V případě schválení půjde o třetí finanční podporu, kterou Američané od začátku pandemie dostali. 1200 dolarů (26 000 Kč) americká vláda lidem schválila na loňském jaře, 600 dolarů (13 000 Kč) na konci prosince.

Rodiče s dětmi ve věku pod 18 let rovnou dostanou finanční příspěvek, ve výši 250 až 300 dolarů (5400-6500 Kč), podle věku dítěte. Toto opatření funguje tak, že se dočasně zvýší hodnota stávajícího amerického daňového kreditu na dítě z 2000 dolarů (43 300 Kč) ročně až na 3600 dolarů (78 000 Kč).

Biden také vyzval k vyčlenění 50 miliard dolarů (1,084 bilionu Kč) na zdokonalení testovacích center a dalších 20 miliard (433 miliard Kč) na rozvoj národní vakcinační kampaně, včetně zřízení komunitních center a najímání nových pracovníků. „Nemůžeme zachránit naši ekonomiku, aniž bychom nejprve zastavili šíření viru,“ uvedli v prohlášení demokraté.

Podle návrhu zákona by mělo 170 miliard dolarů (3,68 bilionu Kč) směřovat školám a univerzitám. Podpora by jim měla pomoci znovu otevřít a v praxi umožnit zavést nová opatření, jako je nošení roušek, modernizace ventilačních systémů a vytvoření tříd o menších velikostech.

Biden podle BBC vnímá znovuotevření škol jako nejvyšší prioritu, a to v reakci na studie, které ukazují, že studenti, již do školy docházejí jen distančně, v učivu zaostávají. Je to také jeden z faktorů, který rodičům brání v návratu do práce.

Dále by v rámci balíčku měla být navýšena podpora v nezaměstnanosti, malé podniky zasažené pandemií by také měly dostat kompenzaci. Demokraté tvrdí, že balíček je nezbytný v boji s pandemií, která si v USA vyžádala už přes 500 000 životů. Miliony lidí kvůli ní přišly o práci. „Američané musí vědět, že jejich vláda je tu pro ně,“ prohlásila šéfka sněmovny Nancy Pelosiová.

Republikáni, kteří široce podporovali předchozí výdaje na pomoc v boji s covidovou krizí, považují většinu nyní navrhovaného souboru opatření za zbytnou. Tvrdí, že jen devět procent balíčku je určeno přímo na boj s koronavirem.

Reklama

Související témata:

Doporučované