Hlavní obsah

Americká vláda vybrala v Texasu dvě základny pro rodiny migrantů

Foto: Shutterstock.com

Vláda Spojených států vybrala dvě vojenské základny v Texasu, do kterých umístí zadržené imigranty.

Reklama

Vláda Spojených států vybrala dvě vojenské základny v Texasu, do kterých umístí zadržené imigranty. V jedné budou drženy rodiny s dětmi, ve druhé budou děti, které do USA dorazily bez rodičů. Měl by se tím vyřešit problém s rozdělenými rodinami.

Článek

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa si vybrala dvě vojenské základny v Texasu, kde bude ubytovávat imigrantské rodiny bez dokladů a také děti, které do USA vstoupily bez doprovodu rodičů.

Ministr obrany James Mattis v neděli řekl, že pro zadržené přistěhovalce byly vyčleněny dvě základny. Jedná se o vojenské zařízení Fort Bliss u El Pasa na hranici s Mexikem a Goodfellowovu leteckou základnu ve středním Texasu.

Nejmenovaný představitel Pentagonu uvedl, že jedna základna bude sloužit pro přistěhovalce bez dokladů s dětmi a druhá pro dětské imigranty bez doprovodu. Podle ujednání ozbrojené složky poskytnou prostory, ale o provoz se postarají příslušné vládní agentury.

Vláda chce využíváním vojenských základen výrazně zvýšit své kapacity, které jí umožní ponechat děti zadržených imigrantů s rodiči. USA od května zpřísnily přístup k nelegální migraci, což vyústilo v rozdělování rodin. Za tuto spornou praxi čelily USA tvrdé kritice doma i v zahraničí, proto se Trump rozhodl odebírání dětí zastavit dekretem.

Ministr spravedlnosti Jeff Sessions se na pondělní konferenci v Nevadě za Trumpovu tvrdou protiimigrační politiku postavil a prohlásil, že složitou a nepříjemnou situaci musí vyřešit Kongres. Sněmovna reprezentantů se chystá tento týden hlasovat o imigračním zákonu, který by nynější krizi napravil.

Reklama

Související témata:

Doporučované