Hlavní obsah

Americký prezident Trump nařídil vytvořit nové vesmírné velitelství

Trump nařídil vytvoření nového vesmírného velitelství.Video: Martin Zíta, AP, Youtube.com

 

Reklama

Spojené státy podle Donalda Trumpa nesmějí dopustit, aby vesmíru dominovala Čína, Rusko nebo další země. Podle Trumpa jsou Spojené státy ve vesmíru pouze přítomny, prostoru by ale měly dominovat.

Článek

Americký prezident Donald Trump vydal v úterý Pentagonu rozkaz vytvořit nové velitelství zaměřené speciálně na vesmír. Ministra obrany Jamese Mattise také vyzval, aby navrhl důstojníka do jeho čela. Vytvoření nového vesmírného velitelství je podle agentury AP chápáno jako krok k Trumpovu cíli vytvořit vesmírné síly jako nový druh ozbrojených sil Spojených států.

Nové velitelství by mělo lépe organizovat operace ve vesmíru, urychlit technický pokrok a nalézt efektivnější způsoby obrany amerických zařízení ve vesmíru, včetně rozsáhlého uskupení družic, které slouží americkým silám k navigaci, spojení a průzkumu. Tímto krokem Trump reaguje na rostoucí obavy, že by Čína a Rusko mohly rušit, ochromit či dokonce ničit americké družice, poznamenala AP.

Nové velitelství má podle agentury převzít asi 600 lidí ze stávajících vesmírných složek amerických sil a přidat nejméně další tisícovku v dalších letech. Především tento personál by mohl stát na 800 milionů dolarů, přes 18 miliard korun, v příštích pěti letech.

Trump již od jara avizuje, že vytvoří vesmírné síly, rovnocenné s ostatními druhy ozbrojených sil. „Když jde o obranu Ameriky, nestačí pouhá americká přítomnost ve vesmíru. Potřebujeme americkou dominanci ve vesmíru,“ prohlásil prezident před červnovým zasedáním sboru pro otázky amerického vesmírného programu. USA, které v posledních letech mimo jiné z finančních důvodů omezily výdaje na vesmírný program, podle Trumpa nesmějí dopustit, „aby nás vedly Čína, Rusko a další země“.

„Budeme mít vzdušné síly a budeme mít vesmírné síly, oddělené, ale rovnocenné,“ prohlásil prezident. Vesmírné síly budou vedle letectva, námořnictva, pozemního vojska, námořní pěchoty a pobřežní stráže šestou samostatnou složkou amerických ozbrojených sil.

Prezident již plán na vytvoření vesmírných sil opakovaně avizoval v předchozích měsících. Získal pro něj sice podporu části republikánských zákonodárců, zahrnout jeho financování do letošního armádního rozpočtu se mu však podle televize CNN podařilo jen zčásti.

Viceprezident Mike Pence v srpnu uvedl, že Spojené státy do roku 2020 vytvoří organizační strukturu svých kosmických vojsk, aby si zajistily převahu ve vesmíru. Plán ještě musí schválit Kongres. Dřív byl podle Pence vesmír pokojný a nekonfliktní, teď je ale „přeplněný a nepřátelský“.

Vybudování nové armádní složky musí schválit Kongres, kde se už podle viceprezidenta podpora pro návrh hledá. Viceprezident vyzval americké kongresmany, aby v příštích pěti letech uvolnili na budování vesmírných sil částku osmi miliard dolarů, asi 184 miliard korun. Dosud jsou americké kosmické vojenské prostředky pod velením letectva.

Reklama

Související témata:

Doporučované