Hlavní obsah

Americký Senát se postavil Trumpovi a blokuje prodej zbraní do Saúdské Arábie

Americký Senát zablokoval prodej zbraní do Saúdské Arábie.

Reklama

Senát Spojených států se snaží zabránit prodeji zbraní v hodnotě osmi miliard dolarů (180 miliard korun) do Saúdské Arábie. Proti dohodě, kterou schválil Donald Trump, připravil Senát tři preventivní rezoluce.

Článek

Minulý měsíc americký prezident Donald Trump obešel Kongres a bez jeho svolení schválil prodej zbraní do Saúdské Arábie. Trump argumentoval nutností posílit bojeschopnost Saúdské Arábie v návaznosti na vzrůstající agresi blízkého Íránu. Informoval o tom web britské televize BBC.

Senát se proti Trumpovi postavil i přesto, že většinu v horní komoře Kongresu hájí republikáni spříznění s americkým prezidentem. Mnozí senátoři se obávají, že by mohla Saúdská Arábie zbraně využít proti civilistům v Jemenu.

Senátoři hodnotí kriticky také zapojení Saúdů ve vraždě Džamála Chášakdžího. Že byla vražda plánovaná a nebyla řádně vyšetřená, informovala ve středu také OSN.

Trump se již dříve nechal slyšel, že bude rezoluce vetovat, čímž se celá záležitost ocitne na mrtvém bodu. Senát totiž veto pravděpodobně nepřehlasuje. Bílý dům v prohlášení napsal, že odmítnutí prodeje „bude znamenat, že Spojené státy opouští své partnery a spojence ve chvíli rostoucí hrozby“.

V podobném smyslu se vyjádřil také republikánský senátor Jim Risch. „Zablokovat tento prodej v tomto čase a za těchto podmínek je odměnou pro nedávnou íránskou agresi a povede k její další eskalaci,“ řekl Risch.

Naopak republikán Lindsey Graham rezoluci podpořil. „Důvod, proč hlasuji pro zablokování prodeje, je ten, že musíme vyslat signál Saúdské Arábii. Pokud jednáte tak jak jednáte, není tu žádný prostor pro taktické spojenectví.“

Reklama

Doporučované