Hlavní obsah

Druhý nejbohatší Čech Radovan Vítek chudne kvůli hotelům a obchoďákům

Foto: Profimedia.cz

Radovan Vítek, největší majitel realit v Česku.

Reklama

Realitní skupina CPI druhého nejbohatšího Čecha Radovana Vítka zveřejnila výsledky za první pololetí. Naplno jsou v nich už vidět dopady koronaviru. Největší zásah dostal Vítek přes prázdné hotely. Kanceláře a byty se zatím drží.

Článek

Dopady koronavirových opatření se nevyhýbají ani nejbohatším Čechům. Finanční výsledky za první pololetí zveřejnila skupina CPI Property Group, kterou ovládá druhý nejbohatší Čech Radovan Vítek. Z hospodářských výsledků vyplývá, že skupině klesla čistá hodnota aktiv, tedy její tržně oceněný majetek po odečtení dluhů. Od počátku roku zhruba o pět procent, což znamená 6,1 miliardy korun. Tím mírně klesá i majetek Radovana Vítka, v jehož ocenění tvoří CPI zásadní položku. Na druhou stranu má skupina v hotovosti a na zavolanou připravenou zhruba jednu miliardu eur a poměr zadlužení vůči majetku (LTV) je na komfortních 42,5 procenta. Jak to vypadá s výsledky detailněji?

Radovan Vítek

  • Majoritní vlastník realitní skupiny CPI Property Group. Na jaře vlastnil v CPI Property Group 87,8 procenta
  • Ta vlastní téměř 12 tisíc bytů v Česku, 44 hotelů v sedmi zemích a 14 procent veškeré plochy obchodních center v ČR.
  • Vyrostl na nepřátelském převzetí družstva Včela, dnes mezi jeho nejcennější majetek patří realitní portfolio v Berlíně.
  • V rodinném majetku zvelebuje závodiště ve Velké Chuchli.
  • Forbes jeho jmění odhadl v březnu na čtyři miliardy dolarů. Podle časopisu je jedním z osmi českých dolarových miliardářů.

Řečí čísel byla čistá hodnota aktiv skupina CPI, v níž Vítek vlastní podíl ve výši 94 %, na konci června 4,8 miliardy eur, v přepočtu zhruba 125 miliard korun. Od počátku letoška je tento ukazatel o pět procent nižší, což vyjádřeno v korunách znamená odpis 6,1 miliardy. Téměř o desetinu klesly meziročně také celkové příjmy CPI a čistý zisk skupiny spadl prakticky na nulu.

Důvodem je především finanční výkonnost obchodních center, tedy mírně se horšící výběr nájmů a hotely. Za obojím je koronavirus. Hotelů má CPI 44 v sedmi zemích, ovšem hosté v nich na jaře chyběli a část z nich je stále v režimu přípravy na otevření. Situace s cestováním a kongresy se lepší jen velmi pomalu. To se propsalo nejen do příjmů hotelů, ale také do jejich tržního ocenění, které dělají nezávislí auditoři. V tomto případě Cushman & Wakefield. Vývoj ve skupině Radovana Vítka tak odráží realitu na celém trhu – hotely mají nižší hodnotu než před příchodem koronaviru.

Hotely klesly v ceně

Konkrétně kleslo ocenění Vítkových hotelů o 3,1 miliardy korun a jejich aktuální valuace je podle zveřejněné zprávy mírně přes 19 miliard korun. Do ocenění se přitom negativně promítly ještě kurzové rozdíly. Pokud jde o samotné hotelové příjmy, ty za první pololetí meziročně poklesly o více než polovinu, z 57 na 20 milionů eur. Celkem tak hotely přišly na příjmech od hostů téměř o miliardu korun. Na druhou stranu skupina začala tvrdě šetřit, takže se jí podařilo snížit i náklady. A to nejen v hotelovém byznysu, kde ušetřila na nákladech přes 400 milionů korun.

Čistý příjem celé CPI se tak po zahrnutí příjmů z pronájmů v obchodních centrech, kanceláří a bytů meziročně nezměnil a dosáhl 168 milionů eur, v přepočtu 4,4 miliardy korun. Je ovšem třeba brát v úvahu, že skupina za uplynulý rok výrazně nakupovala například v Polsku, což přispělo k vyšším příjmům. Bez nových akvizic by tak byl aktuální provozní výsledek horší.

Kvůli akvizicím a také jako příprava na horší časy zároveň vzrostlo zadlužení Vítkovy CPI, a to o celou čtvrtinu na 4,1 miliardy eur. Skupina vydávala nové dluhopisy a podařilo se jí dosáhnout na delší peníze, čímž se dostala do komfortnější situace pro příští měsíce, kdy nebude muset splácet žádné výrazné částky. To se může hodit, pokud by se situace na trhu horšila hlavně v obchodních centrech.

12 tisíc bytů v Česku

Jen v Česku totiž CPI ovládá 14 procent veškeré plochy obchodních center v zemi, což představuje 15 obchodních center a 27 regionálních retail parků, dohromady 122 budov. V tomto segmentu se i díky vládnímu programu na částečnou úhradu nájemného za obchodníky CPI zatím poměrně daří. Musí sice dávat slevy z nájemného, ale odešlo jen minimum nájemců. To se může změnit s propsáním koronavirové krize do reálné ekonomiky po vypršení dalších státních podpor.

Zjednodušeně řečeno se na podzim a před Vánoci uvidí, nakolik jsou lidé ochotni utrácet a kolik obchodníků a značek menší nákupní apetit ustojí. Za první pololetí každopádně CPI dosáhla na výběr nájemného (collection rate) ve výši 93 % před slevami. Meziročně je to sice horší výsledek, ale v rámci podmínek na trhu patří k těm lepším.

Nejstabilnější částí Vítkova byznysu aktuálně zůstávají kancelářské budovy, jejichž vlajkovou lodí je Quadrio, a byty, kterých má v Česku téměř 12 tisíc ve městech, jako je Třinec, Ústí nad Labem či Litvínov. Jejich valuace neklesají a lidé ani firmy zatím nájemné platit také nepřestávají.

Radovan Vítek upozorňuje na to, že skupina má do horších časů připravenu mírně přes jednu miliardu eur v hotovosti či na rychlé zavolání. Časem se tak pravděpodobně bude snažit využít situaci k nákupům krizí zasažených aktiv. Spěchat nebude, kolem realit je stále ještě hodně neznámých a dopady do všech segmentů realitního trhu se naplno ukážou až příští rok. Sám už dobře ví, že na trhu jsou například levnější hotely.

Reklama

Doporučované