Hlavní obsah

Analýza: Jak se miliardář Tykač vyrovná s útlumem svého dolu? Hledá nové firmy k ovládnutí

Šéfreportérka Zuzana Kubátová vysvětluje, co nutí miliardáře Tykače k zahraniční expanzi.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Když před lety miliardář Pavel Tykač ovládl firmu Czech Coal, vlastníka mosteckých dolů, udělal dobrý obchod. Czech Coal se stal základem jeho dnešního holdingu Sev.en Energy a za 15 let mu přinesl miliardy korun. Teď se ale 6. nejbohatší Čech začíná dívat na horizont svého energetického byznysu.

Článek

Starší z jeho mosteckých dolů – ČSA – se blíží k limitům těžby a musel už zahájit útlum. Poslední uhlí z něj vyjede v roce 2024 a Tykač pak bude muset zaplatit miliardy korun na to, aby se rozsáhlá měsíční krajina pod Krušnými horami zbavila následků hornické činnosti.

Potíže Tykač má i se svým druhým strojem na peníze – s chvaletickou elektrárnou Sev.en EC. Ta se musí modernizovat na přísné emisní limity, platné k roku 2021. Přijde to až na sedm miliard korun a stejně hrozí, že elektrárenské bloky z konce 70. let minulého století budou překračovat povolené hodnoty emisí oxidů dusíku a rtuti. Elektrárna žádá o dočasnou výjimku z emisních limitů, není ale jisté, zda ji od Krajského úřadu Pardubického kraje dostane.

I když Tykačovi zbývá jeho druhý důl Vršany, který má zajištěnou těžbu a odbyt na desítky let dopředu, zlaté časy pro jeho energetický byznys pomalu končí.

Dvě miliardy eur na expanzi

To je hlavní důvod, proč se majitel těžebně-elektrárenského holdingu pokouší o zahraniční expanzi. Na nákupy zahraničních aktiv už má vyčleněny dvě miliardy eur – jednu vlastní, druhou slíbenou od bank.

Utratit se mu z nich zatím nepovedlo nic, směřuje teprve k prvnímu obchodu. Tím je koupě poloviny v nadnárodní společnosti InterGen, která vlastní elektrárny ve Velké Británii a Austrálii. Dohoda o vstupu do InterGenu, který je podmíněn souhlasem regulačních autorit, má být ale jen prvním krokem, za nímž mají následovat další nákupy.

Tykač ve snaze připravit Sev.en na zahraniční růst, celou skupinu restrukturalizuje a dává jí nadnárodní punc. Holding má zastoupení v Londýně, obchodní divize Sev.en Commodities sídlí v Lichtenštejnsku.

Manažeři z ČEZu

Posiluje manažerský tým. Řadu mozků odlákal firmě ČEZ. V ČEZu pracoval do roku 2009 i dnešní šéf celé Tykačovy energetické skupiny Luboš Pavlas. Šéf zahraničních akvizic Alan Svoboda, který nastoupil k Tykačovi loni, seděl dokonce dřív v představenstvu ČEZu.

Šéf Sev.en Commodities Michal Skalka v ČEZu vedl trading, šéf chvaletické elektrárny Václav Matys elektrárně šéfoval i v době, kdy patřila ČEZu. Z ČEZu k Tykačovi přišli i finanční ředitel Sev.en Energy Jiří Postolka či šéf engineeringu Jan Žižka.

Výsledky akvizičních snah zatím moc vidět nejsou. Jak ale uvádí Alan Svoboda na firemním webu, určeném pro zahraniční investory, má Sev.en rozpracované další dva akviziční projekty v Evropě a třetí v USA. Zatímco původně uvažovala skupina hlavně o akvizicích evropských energetických firem, postavených na fosilních palivech, teď rozšířila záběr do globálního měřítka a zajímá se i o moderní zelenou energetiku nebo technologie na ukládání energie. Zda se povede tyto snahy proměnit v konkrétní obchody, ukáží příští měsíce.

Pořad Byznys

Pořad Byznys sledujte každý všední den na TV Seznam ve 14 hodin a v reprízách v 18:15 a 22:30.

Reklama

Související témata:
Czech Coal

Doporučované