Hlavní obsah

„Anděl smrti“ byl v Argentině odsouzen na doživotí za zločiny proti lidskosti

Argentinský „Anděl smrti“ odsouzen na doživotí.Video: AP

 

Reklama

Argentinský námořní důstojník Alfredo Astiz byl odsouzen k doživotnímu trestu vězení za zločiny proti lidskosti. Astiz, kterému se přezdívalo „Anděl smrti“, se mezi lety 1976-1983 podílel na mučení a vraždách stovek politických oponentů.

Článek

Alfredo Astiz, známý jako „Anděl smrti“, byl v Argentině odsouzen na doživotí. V letech 1976-1983, kdy v zemi vládla vojenská junta, se podílel na stovkách únosů a vražd politických oponentů. Mezi jeho oběti patřili i nezletilí. Armáda používala k zabíjení mimořádně kruté techniky. Kromě mučení k nim patřily například takzvané „lety smrti“. Oběti při nich byly zdrogovány a vyhozeny z letadla do oceánu. K mučení i zabíjení se využívaly i prostory dvou největších argentinských námořních škol, které armádě sloužily jako střediska. Námořní škola ESMA, která byla největším zadržovacím centrem, se v roce 2004 stala muzeem lidských práv. Bylo zde drženo asi 5000 lidí, z nichž 90 procent nepřežilo.

Astiz byl mezi 54 obžalovanými, kteří se měli zločinů dopustit. On a další důstojník Jorge Eduardo Acosta byli odsouzeni na doživotí za mučení a vraždy již v roce 2011 v jiném procesu. Astiz se odmítl omluvit a organizace, které bojují za lidská práva, označil za „pomstychtivé“. Z 54 obžalovaných bylo 6 zproštěno viny. 29 lidí bylo odsouzeno k doživotním trestům a zbytek dostal tresty mezi osmi a pětadvaceti lety vězení.

Poté, co se v roce 1976 chopil moci generál Jorge Rafael Videla, bylo zavražděno na 30 000 lidí. Vojenská junta prováděla čistky ve jménu ochrany země proti komunismu. Během následujících sedmi let pak byli zatýkáni a vražděni nejen levicoví aktivisté, ale kdokoliv, kdo se režimu znelíbil. Zajatci byli drženi a mučeni v centrech, která byla zřízena armádou během takzvané „špinavé války“.

Proces proti 60 zločincům začal už v roce 2012. Figuruje v něm 789 obětí a je největší svého druhu v argentinské historii. Konečný verdikt nad Astizem i ostatními oslavovaly v ulicích stovky lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované