Hlavní obsah

Anglie otevírá školy a Německo rozvolňuje. V Evropě jsou spíš výjimkou

Foto: Profimedia.cz

Samotestování mladé Britky (snímek ze školy ve vesnici Woodlands nedaleko Doncasteru).

Reklama

Německo pokračuje v postupném uvolňování protikoronavirových opatření a v Anglii se po více než dvou měsících vrací děti do škol. Pandemie v Evropě ale není na ústupu.

Článek

Otevřít od pondělí mohou v Německu s omezeným počtem lidí květinářství, knihkupectví či zahradní markety. Německo začalo s uvolňováním restrikcí před týdnem, kdy se otevřela například kadeřnictví. Nyní k nim přibudou další služby, mimo jiné masáže či autoškoly, jejich klienti ale musejí mít negativní test na koronavirus.

Každý obyvatel Německa má od pondělí nově nárok na jeden rychlotest týdně zdarma. Obchody, galerie, muzea či botanické a zoologické zahrady se mohou v Německu otevřít jen v regionech s nízkým počtem nových případů nákazy na počet obyvatel. V těch se také nově může setkávat až pět lidí ze dvou domácností, nyní může na návštěvu jen jeden člověk z cizí domácnosti.

Za další dva týdny by se mohly v Německu rovněž jen v oblastech s příznivější epidemickou situací otevřít divadla, kina, koncertní sály nebo zahrádky restaurací.

V Anglii se během tohoto týdne podle BBC otevře většina základních a mnoho středních škol. Tamní premiér Boris Johnson to označil za první krok na cestě k normálu.

Středoškoláci budou muset tam, kde nelze udržovat rozestupy, nosit roušky. Ve školách se také se souhlasem rodičů bude plošně testovat.

Německo i Anglie v posledních dnech a týdnech drží křivky nově nakažených covidem-19 i mrtvých dole.

U našich západních sousedů zdravotnické úřady za posledních 24 hodin zaznamenaly 34 úmrtí, což je nejméně od začátku roku. V Anglii velmi rychle pokračuje očkování. V neděli už tamní úřady začaly k očkování zvát osoby ve věku 56 až 59 let, k minulému pátku Velká Británie podala v průměru více než 33 dávek vakcín na 100 obyvatel. Jednu dávku vakcíny v Anglii dostalo zatím kolem 18 milionů lidí.

Pandemie v Evropě začala po šesti týdnech zrychlovat

V celoevropském kontextu se ale koronavirová situace nelepší. Minulý týden Světová zdravotnická organizace (WHO) upozornila, že po šesti týdnech poklesu začal počet nově diagnostikovaných případů opět stoupat.

Šéf evropské pobočky WHO Hans Kluge k tomu řekl, že se koronavirus v evropském regionu po šest týdnů trvajícím klesajícím trendu šíří více. „Minulý týden vzrostl počet nových případů koronaviru v Evropě o devět procent na více než milion. To ukončilo slibný šestitýdenní pokles počtu nových případů. Ve více než polovině našeho regionu počet nových infekcí roste,“ citovala jej minulý týden agentura AFP.

Nárůst počtu nových případů je v poslední době největší hlavně ve střední a východní Evropě i v několika západoevropských státech.

Zpřísňuje Finsko a Maďarsko, Itálie to zvažuje

Zpřísnění opatření čeká od pondělí obyvatele Finska, kde se na tři týdny zavřou bary a restaurace a starší žáci přejdou na distanční výuku. Pro mladší žáky zůstanou školy nadále otevřené.

V Maďarsku se na dva týdny uzavřou obchody vyjma těch s nezbytným zbožím a až do 7. dubna se zavřou školky a základní školy. V zemi také nadále platí zákaz nočního vycházení, je omezeno shromažďování a restaurace mohou vydávat pouze jídlo s sebou.

I italská vláda zvažuje v souvislosti se zhoršující se epidemickou situací zpřísnit opatření. Znamená to, že celá země by tak od poloviny března mohla být na tři až čtyři týdny označena za červenou zónu, tedy s nejpřísnějšími restrikcemi. Psala o tom o víkendu italská média, která se odvolávají na ministra zdravotnictví Roberta Speranzu.

Reklama

Doporučované