Hlavní obsah
Online

ČSSD napíná Babiše. Hamáček: Žádnou nabídku od ANO nemáme, ať něco pošlou

Grémium ČSSD ve Sněmovně jednalo o nabídce ANO.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Sestavování budoucí vlády nabralo nečekaný obrat - ANO se chce vrátit k jednacímu stolu s ČSSD.

Článek

Sociální demokraté se poprvé radili, zda obnovit jednání s Andrejem Babišem a jeho ANO o vládě. „Zatím nemáme ale oficiální nabídku ANO na stole,” uvedl Jan Hamáček, šéf ČSSD. Pokud ANO nabídku pošle, svolá předsednictvo strany, aby rozhodlo, zda se znovu s Andrejem Babišem dají do debaty o budoucí vládě.

Situace se změnila poté, co ve čtvrtek večer vedení ANO rozhodlo, že sociálním demokratům nabídne další debaty o společné koalici.

Ve čtvrtek také za prezidentem Milošem Zemanem přijel šéf SPD Tomio Okamura. Předseda SPD se po schůzce nechal slyšet, že prezident stále dává přednost spolupráci ANO s KSČM a SPD. „Poradil nám, abychom dále pokračovali v těchto jednáních,“ uvedl.

Podle Tomio Okamury byla jednání mezi SPD a ANO v okamžiku, kdy je hnutí Andreje Babiše přerušilo, tak daleko, že pokud se k rozhovorům bude chtít ANO vrátit, může vzniknout vláda s důvěrou do hodiny.

Video: Seznam, Seznam Zprávy

Večer pak zasedlo předsednictvo ANO. A - jak už víme - z jednání nakonec vzešel nečekaný závěr - hnutí Andreje Babiše se chce vrátit k jednacímu stolu se sociální demokracií.

Další den vyjednávání o budoucí vládě sledujeme online:

  • Kalousek viní prezidenta Zemana

    Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek považuje za hlavního viníka toho, že v Česku není stále vláda s důvěrou, prezidenta Miloše Zemana.

    Podle Kalouska se budou sociální demokraté rozhodovat, zda krýt spolupráci hnutí ANO s komunisty a SPD. Poznamenal, že jakmile vláda ve Sněmovně důvěru získá, nebude možné ji odvolat. „Budou pravděpodobně vyjednávat o podmínkách, které budou lepší než dřívější dohoda,” uvedl. Největší odpovědnost za to, že ani pět měsíců po volbách nemá Česko vládu s důvěrou, nese podle Kalouska prezident Miloš Zeman. „Normální prezident by něco takového netoleroval. Za ten současný marasmus nese bezpochyby největší odpovědnost,” uvedl.

  • Pirát Bartoš: ANO pouze dělá, že jedná. A Babiš selhává

    ANO pouze dělá, že jedná, jeho předseda a premiér v demisi Andrej Babiš ve vyjednávání o vládě selhává a štěpí nejen klub ANO. V reakci na čtvrteční rozhodnutí výboru ANO obnovit vládní rozhovory s ČSSD to ČTK sdělil předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Jsem přesvědčen, že je to mediální habaďůra, neboť již 21. února pro své noviny premiér v demisi Babiš řekl: ‚Premiérem budu a ČSSD nic nenabídnu’,” připomněl Bartoš rozhovor v Mladé frontě Dnes. ANO podle něj pouze dělá, že jedná. „Každopádně Andrej Babiš dále selhává v jednání, a to štěpí nejen klub ANO, kde se řada poslanců štítí byť jen zvažované spolupráce s agresivní SPD,” uvedl.

  • Dolejš (KSČM): Babiš si uvědomil, že SPD může být zátěží

    Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše nyní záleží na tom, zda sociální demokracie a ANO dokážou zakopat příkopy, které vykopaly po krachu vyjednávání minulý týden. Dolejš novinářům při příchodu do Sněmovny řekl, že rozhodnutí výboru ANO vnímá jako logické. „Andrej Babiš si uvědomil, že spojení s SPD může být zátěží, dokonce i v komunálních volbách, třeba tady v Praze by SPD zřejmě táhla ANO poněkud dolů. S vědomím tohoto hledá jiné varianty,” uvedl.

  • Hamáček: Je evidentní, že ANO se nechce do koalice s Okamurou

    Jan Hamáček: Zdá se nám evidentní, že hnutí ANO nechce vstoupit do koalice s SPD.

  • Chvojka: Ideální by bylo, aby premiér nebyl trestně stíhaná osoba

    Šéf poslanců ČSSD o návratu k jednacímu stolu.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

  • Vadí Babiš jako premiér?

    Hamáček odmítl komentovat, zda by ČSSD stačilo nyní pět křesel včetně ministra vnitra pro to, aby vstoupila do vlády, jejímž premiérem by byl Andrej Babiš.

  • Hamáček žádá o schůzku o prezidenta

    Požádal jsem o schůzku u prezidenta Miloše Zemana, zatím nemám odpověď.

  • Bude vnitrostranické referendum?

    Hamáček: Platí, že se straníků zeptáme na konečné řešení.

  • ČSSD: Počkáme, co nabídne ANO

    Šéf ČSSD Jan Hamáček: ANO nám zatím oficiálně neoznámilo, že chce jednat o vládě. Víme to jen z médií. Čekáme na oficiální nabídku, míč je na jejich straně.

  • ANO udělá pro vznik vlády maximum

  • Zimola očekává Babišovy nové podmínky

    Statutární místopředseda sociální demokracie Jiří Zimola předpokládá, že Babiš představí nástin nových podmínek. Teprve poté se sociální demokraté podle něj rozhodnou, zda se k jednacímu stolu vrátí.

    Jiří Zimola před jednáním grémia o tom, zda je Andrej Babiš přijatelný jako premiér.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

  • Grémium ČSSD míří do Sněmovny

    Špičky sociální demokracie se budou ve Sněmovně radit, zda se strana vrátí k rozhovorům s hnutím ANO o vytvoření příští vlády. Předsednictvo a výbor ANO ve čtvrtek uložily vyjednávacímu týmu, aby rozhovory s ČSSD obnovil. Předchozí jednání skončilo minulý týden neúspěchem kvůli sporům o personální otázky.

Reklama

Hlavní zprávy