Hlavní obsah

ANO se přebarvilo do pravicově modré a nevzdává námluvy s ODS

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Hnutí ANO se v Ústí nad Labem zahalilo do modré a zahájilo kampaň do sněmovních voleb.

Reklama

Andrej Babiš při zahájení kampaně útočil na obě opoziční koalice, mnohem více to ale schytalo uskupení Pirátů a Starostů. „Vítám, že do ODS tolik nestřílíme,“ přiznal moravskoslezský hejtman a tamní lídr ANO Ivo Vondrák.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Gripeny ráno rozehnaly mraky, zařídili jsme i hezké počasí,“ vtipkovali ve čtvrtek marketingoví poradci a specialisté v týmu premiéra Andreje Babiše. Byli spokojení: luxusní hotel nad městem, kam vede z nákupního domu dole lanovka, zalilo ve čtvrtek dopoledne slunce.

Do Ústí nad Labem se sjely špičky hnutí ANO, které zde v čele s premiérem Andrejem Babišem oficiálně zahájilo předvolební kampaň. Zhruba hodinu a čtvrt vše běželo jak po drátkách, ve výrazech klíčových lidí hnutí ANO se zračila spokojenost s průběhem akce.

Avšak jen do doby, než se na mítinku objevil Andrej Babiš junior, který svému otci přišel vyčíst, že z něho účelově nechal udělat psychicky nemocného člověka. V tu ránu se už na zahájení kampaně nemluvilo o ničem jiném (reportáž si můžete přečíst zde). Babišovi klíčoví spolupracovníci v čele s hlavním architektem Babišovy kampaně Markem Prchalem nevěřícně přihlíželi, jak se během vteřiny celkový dojem z celé akce totálně pokazil.

Nemělo by však zapadnout, s jakou strategií se hnutí ANO na startu ostré fáze kampaně prezentovalo a jakým směrem vyrazilo do posledních předvolebních týdnů.

Po modré společně

Dominantní barvou čtvrtečního pódia, oblečení hlavních aktérů a materiálů spojených s kampaní ANO se stala světle modrá, jež je typická pro spíše pravicové strany. Jaký rozdíl oproti předchozím volbám, kdy u ANO dominovala bílá barva či v těch posledních námořnická modrá a růžovo-červená. Lídryně za ANO si oblékly modré šaty, vizuály a letáky s programem se též zbarvily do světle modrých odstínů.

To vše zabaleno do proklamací a slibů o masivních investicích a obraně národních zájmů, obhajoby koruny a kritiky eura.

Premiér Babiš a ministři za ANO, kteří se stali regionálními lídry v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny, se ve svých čtvrtečních proslovech kriticky strefovali primárně do koalice Pirátů a hnutí STAN, naopak koalice Spolu zůstala v Ústí nad Labem ušetřena drtivější palbě.

Nebyla to náhoda. Byť o tom lídr koalice Spolu Petr Fiala (ODS) a předsedové koaličních stran nechtějí ani slyšet, vedení hnutí ANO se nevzdává myšlenky, že by po volbách zkusilo oslovit občanské demokraty s nabídkou na společné vládnutí.

Protagonistou tohoto směru se stal moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, který se už před časem v rozhovoru pro Seznam Zprávy přihlásil k myšlence, že by po volbách chtěl zkusit vyjednávat s ODS o společném vládnutí.

„Tahle modrá mi vyhovuje, vůbec se tomu nebráním. Jsem rád, že letos jsme na modrou trochu přitlačili. Máme profesionály, kteří vědí, že tato barva podněcuje spíše pravicové vnímání. Přesunuli jsme se sem z bílé barvy. Říkáme dlouhodobě, že jsme hnutím pro všechny, mrzelo mě ale, že pravicová část v ANO tahala za kratší konec. To by se teď mělo změnit,“ řekl Seznam Zprávám lídr moravskoslezské kandidátky, kterého Babiš ke kandidatuře přemluvil až teprve nedávno.

Potvrdil, že po volbách by rád vedl jednání s ODS o vládní koalici. „Této iniciativy se nevzdávám. Jsem připraven pomoci, máme skvělou koalici na kraji. Mrzí mě prohlášení ve stylu ‚S Babišem nikdy‘, ale ukáže se až po volbách. Myslím, že v našem hnutí se ukáže, že pluralita názorů je větší, než se navenek může zdát. Obě opoziční koalice považuji za soupeře, nikoliv nepřátele. Politika je o kompromisu, toho se budu držet. Vítám, že i tady v kampani jsme například do ODS tolik nestříleli,“ nevzdává se Vondrák svého přání, na které mu je zatím odezvou jasné nesouhlasné NE ze strany koaličních politiků Spolu.

Ústecká aréna

Než se na čtvrteční akci zjevil Andrej Babiš junior a překazil svému otci klidný a úspěšný průběh začátku kampaně, liboval si Babišův marketingový a volební tým v tom, že se premiér v ústeckém regionu utká s lídrem Pirátů Ivanem Bartošem.

„Je to v přímém přenosu souboj o premiérské křeslo, byť v poslední době Piráti spadli. Headlinem naší kampaně je knížka, ve které pan premiér shrnul úspěchy naší vlády a výsledky vládnutí hnutí ANO. Je to tahák voleb,“ řekl Seznam Zprávám poslanec a hlavní manažer ANO Jan Richter, který nedávno stanul i ve výkonném výboru Fotbalové asociace ČR.

+9

Ústecký hejtman Jan Schiller (ANO) míní, že hnutí si v sociálně obtížném kraji vybudovalo silnou strukturální pozici, což podle něho Babišovi pomůže v souboji proti lídrovi Pirátů Ivanu Bartošovi.

„Piráti si ukrojili velký krajíc. V debatách se ukazuje, že tenhle kraj příliš neznají, neznají lidi a terén, mají to spíše jen naučené od stolu. ANO je v regionu silné, máme nejen hejtmanství, ale i starosty. Andrej Babiš tady navíc začínal s podnikáním, takže kraj dobře zná. Předáváme si informace, máme dobrý systém,“ řekl Seznam Zprávám během čtvrtečního mítinku ANO hejtman Schiller.

Vzhledem k tomu, že Babiš kandiduje v Ústeckém kraji, vyslovil hejtman přání, na jaké ministerstvo by se v případě skládání nové vlády mělo hnutí zaměřit: „V uplynulém volebním období nás v pomoci regionu brzdilo, že jsme neměli ve vládě obsazené Ministerstvo práce a sociálních věcí. Bral bych to jako cíl, získat toto ministerstvo v příští vládě.“

Reklama

Doporučované