Hlavní obsah

Babiš junior „přepadl“ svého otce na mítinku. Proč jsi mi ublížil, ptal se premiéra

Andrej Babiš mladší na mítinku svého otce.Video: Ondřej Koutník , Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Hnutí ANO Andreje Babiše dnes zahájilo v Ústí nad Labem volební kampaň. Spolupracovníci premiéra si mítink chválili. Ale jen do momentu, než se v areálu ústeckého hotelu objevil premiérův syn Andrej Babiš mladší.

Článek

Babiš junior se na předvolební akci objevil v doprovodu dokumentaristy Víta Klusáka. Oba uvedli, že se na místě vyskytli náhodou a nevěděli, že tu probíhá start kampaně jeho otce. Řekli, že jeli za soudním znalcem. Klusák si po celou dobu scénu natáčel na mobil.

„Když jsme to tu viděli, tak jsme si s Víťou řekli, že bychom mohli udělat neplechu, a šli sem,“ řekl Babiš junior, který kritizuje svého otce za to, že jej nechal odvléct kvůli údajným psychickým problémům na Krym.

Dárek k narozeninám

Příchod Babišova syna nikdo z premiérova týmu nečekal. Nastal ve chvíli, kdy premiér a ministři dávali novinářům rozhovory po oficiálním zahájení kampaně ANO.

Babiš junior se prodral skrze hlouček novinářů až do vzdálenosti zhruba metr a půl od svého otce. Zůstala mezi nimi jen premiérova ochranka. Syn otce pozdravil a začal mu klást otázky. „Táto. Jak se cítíš, proč jsi mi ublížil s tím Protopopovem?“ křičel Babiš junior přes bodyguardy.

Šéf ANO jen odpověděl na pozdrav, poté už neřekl ani slovo. Stál, nikam neodešel, ani se nepokusil dostat k synovi blíž. Mlčky celou situaci pozorovali i ministři Babišovy vlády a premiérův marketingový tým.

„Právě jsem vyšel od psychologa a mám soudního znalce. Že jsem psychologicky v pořádku, by měla být nejlepší věc, kterou uslyšíš na svoje narozeniny,“ uvedl Andrej Babiš ml. „Proč jsi mi ublížil?“ ptal se otce. „Budu se bránit,“ zdůraznil.

Následně Babiš junior hovořil do kamer se vzkazem, že občané nemají Babišovi věřit, protože je podvodník. Svého otce několikrát nazval Burešem. „Přeji ti hodně štěstí v tvé kampani a oblbování českého národa tvojí sektou ANO. Měj se,“ řekl Andrej Babiš mladší.

Dodal, že v případu Čapího hnízda hodlá svědčit před policisty. Dle svých slov začal i s přípravou nové knihy.

Premiér komentoval nečekaný incident až poté, co jeho syn odešel.

„Chci k tomu jenom říci, že jsem se o svého syna vždycky řádně staral,“ řekl k vystoupení svého syna premiér. „Já myslím, že všichni dobře vědí, co tady je. Co se stalo, kdo využívá mého syna proti mně. Mě to mrzí. My víme, kdo ho zneužívá, ale já o tom nechci mluvit. Mám čisté svědomí. Nepřeju žádnému rodiči, aby tohle zažil,“ řekl Babiš.

Celý incident netrval dlouho a u některých přihlížejících se nesetkal s pochopením. Někteří hosté kavárny na Babiše mladšího křičeli, že jej určitě do Ústí poslal Miroslav Kalousek.

Junior se ale hájil, že jde o náhodu, že se s filmařem Klusákem ocitl zrovna ve stejném hotelu, kde jeho otec v den svých narozenin zahajuje ostrou fázi předvolební kampaně. Klusák v rozhovoru pro iRozhlas řekl, že nic neplánovali, s Babišem mladším prý cestovali z návštěvy od klinického psychologa. „Když jsem ho opět vyzvedával a měli jsme se vydat na Prahu, tak jsem navrhl, že si dáme polévku. A protože jsem ve Větruši točil Ano, šéfe!, tak jsem navrhl, že zajedeme tam. Když jsme tam dojeli, tak parkoviště bylo plné policistů. A Andrej říká: Co se tady děje? Tak jsme zašli na recepci hotelu. A pan recepční nám pobaveně řekl, že je tady start kampaně hnutí ANO,“ popisoval Klusák. Dodal, že setkání obou byla „naprostá náhoda“.

Babiš ml. do akce hnutí ANO zasáhl až v momentě, kdy už premiér a kandidáti ANO měli hlavní část čtvrtečního programu za sebou.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Mítink Andreje Babiše.

Před tím, než na místo dorazil premiérův syn, se Babiš na modrém pódiu a v pozadí s jedním z ústeckých sídlišť vymezil proti opozičním koalicím. „Je to poslední šance volit Babiše, je to poslední šance, jak zastavit ty dvě koalice. Zbaběle se jich spolčilo pět stran, samy si na mě netroufnou,“ hřímal Babiš na jevišti, na kterém ho vedle regionálních lídrů doplnili i sympatizanti hnutí ANO.

Babiš do ostré fáze kampaně vyrazí se dvěma hesly: Budu se za vás rvát a Až do roztrhání těla! Ve svém zhruba desetiminutovém vystoupení Babiš slíbil důchodcům 20 tisíc korun, vymezil se proti přijetí eura a několikrát řekl, že do České republiky nepustí ilegální migranty.

Naplánoval, že případná příští vláda ANO by dostavěla jadernou elektrárnu v Dukovanech a připravila rozšíření Temelína. Po něm se u mikrofonu s proslovy vystřídali členové vlády, kteří kandidují za ANO jako lídři.

+9

Reklama

Doporučované