Hlavní obsah

Babišova hvězda: Kampaň proti migrantům je nesmysl, ANO chci sblížit s ODS

Foto: Profimedia.cz

Hejtman Ivo Vondrák je pro šéfa ANO Andreje Babiše jedním z klíčových kandidátů pro nadcházející volby.

Reklama

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, proč vyslyšel premiéra Andreje Babiše a znovu povede kandidátku ANO. Po volbách by rád vyjednával o vstupu ANO do pravicové vládní koalice.

Článek

Loni na podzim ohlásil, že v parlamentní politice skončí a letos nebude kandidovat do Poslanecké sněmovny. Premiér Andrej Babiš však potřeboval, aby v Moravskoslezském kraji populární hejtman znovu vedl kandidátku ANO a pomohl mu tam vyhrát volby.

V dubnu se oba sešli v Ostravě na utajené schůzce a Vondrák otočil. V rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, co jej k této otočce přimělo. Jeho budoucí angažmá by vůbec nemuselo zůstat jen na poslanecké a krajské úrovni. Jak popisuje v interview, chce sehrát roli při povolebních jednáních o nové vládě.

Proč jste změnil názor a rozhodl se kandidovat opět do Poslanecké sněmovny?

Hledal jsem někoho, kdo by pozici lídra kandidátky vzal. Bohužel návrh dosadit na pozici jedničky ministra obrany Lubomíra Metnara se nesetkal s porozuměním, když to řeknu eufemisticky.

Odkud tento návrh vzešel?

Z předsednictva ANO. Ale jak říkám, tady pro to nebyla podpora. Našel jsem následně kompetentní ženu, starostku Poruby Lucii Baránkovou, nakonec si ale vyhodnotila, že by raději zůstala v komunální politice. K tomu jsem si uvědomil, že otázka čerpání evropských peněz z Fondu pro spravedlivou transformaci není úplně snadná záležitost. K tomu potřebujete mít kontakt s národní politikou. Byť se mi jednání ve Sněmovně zdají být neproduktivní, náš kraj cílí na 100 miliard z fondu spravedlnosti a tomu chci pomoci. Třetím faktorem, který hrál v mém rozhodování roli, je touha potvrdit silnou moravskoslezskou pozici ANO, naposledy krajské volby ukázaly, že tu za námi stojí hodně lidí.

Hnutí ANO se v minulosti stavělo kriticky ke kumulování funkcí, to už se teď neřeší?

Spousta lidí mi bude vytýkat, že kumuluji funkce. Stojím si však za tím, že funkce poslance mi pomůže v náročném procesu vyjednávání evropských peněz pro náš region. Nekandiduji do Sněmovny jen tak, abych získal další placenou funkci.

Slyšel jsem, že ve hře byla i kandidatura vicepremiéra Karla Havlíčka v Moravskoslezském kraji. Jednali jste o tom?

Ano, je pravda, že o jeho kandidatuře v našem kraji jsme mluvili, spíše neformálně. Karel Havlíček ale zdůrazňoval, že má blíže ke svým jižním Čechám než k Moravskoslezskému kraji, byť jako ministr průmyslu místním problémům rozumí. S Karlem spolupracujeme velice úzce, byl bych rád, kdybychom takto mohli spolupracovat i po volbách.

S ODS nám to jde

Váš kraj je pro celkový úspěch ANO klíčový, protože jde asi o jediný z velkých krajů vedle Prahy, Středočeského a Jihomoravského, kde má ANO šanci vyhrát. Stál Andrej Babiš hodně o vaši kandidaturu?

Pan premiér za námi před několika týdny zavítal, sešli jsme se v Ostravě, předtím ve Sněmovně mezi čtyřma očima. To bylo ještě před nominačními sněmy. Řekl jsem mu, co si případně od pokračování ve Sněmovně slibuji, čeho chci dosáhnout. Pan premiér už za tu dobu poznal, že nejsem typem politika, co chce jen mačkat hlasovací tlačítka. Myslím, že jsme se shodli, bral mé názory vážně.

Váš vztah s premiérem ale zejména během pandemie nebyl ideální, často jste se stavěl k rozhodnutím vlády kriticky. Antipatie zmizely?

To neznamená, že se spolu neumíme bavit nebo dohodnout. Ano, během pandemie se ukázalo, že několik krajských rozhodnutí bylo pro zvládnutí pandemie efektivnějších než ty pocházející z rozhodnutí vlády. Musím říct, že Andrej Babiš se v průběhu pandemie změnil, podstatně více začal vnímat rady odborníků. Uvědomil si, že je třeba akceptovat názory z krajů. Já se vždy řídil tím, že jsem se raději připravil na horší scénář situace. Nesouhlasil jsem ani s některými personálními kroky pana premiéra.

Jakými?

Byl jsem proti odvolání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha loni na podzim.

Podle mých informací se měl premiér zmínit o možnosti, že byste si v případě úspěchu po volbách mohl říci o post ve vládě. Dokonce měla být zmíněna funkce premiéra, kdyby Andreji Babišovi nezbylo než přenechat za ANO místo někomu jinému. Bavili jste se o tom?

Bylo to jednání mezi námi, takže nechci prozrazovat detaily. Takové věci jsem slyšel také, ale vždy z druhé ruky. Do Sněmovny jdu z pohnutek, o kterých jsem hovořil. Jít do vlády už by byl krok o další patro výš, záviselo by to na povolebním vyjednávání a koaličním potenciálu ANO.

Argument pro myšlenku, že by vás Andrej Babiš vystrčil do popředí místo Karla Havlíčka či Aleny Schillerové, o nichž se spekuluje delší dobu, byl, že máte jako jeden z málo v hnutí krajskou zkušenost s fungující koalicí ANO a ODS. Chtěl byste tímto způsobem zvýšit koaliční potenciál ANO?

Panu premiérovi jsem na naší schůzce říkal, že se na politiku dívám od středu doprava. Jsem středopravicový, v poslední době spíše pravicový politik. Chtěl bych vybalancovat přetlak na levici, kam se čím dál více subjektů svým chováním sune. Vstupoval jsem do hnutí ANO, které bylo středopravicové, ne levicové jako nyní. Hrozně rád bych naši politiku zase nasměroval doprava. Bohužel po volbách v roce 2017 nevznikla koalice ANO a ODS, kdyby se tak stalo, nemuseli jsme být tam, kde dnes jsme – mám na mysli stav financí. Bohužel ODS tehdy vyjednávat nechtěla. Já jsem poté aspoň vyvíjel úsilí, aby ANO hlavně nejednalo o vládě s hnutím SPD Tomia Okamury, to bych neskousl.

Předseda ODS Petr Fiala: S ANO vládnout neplánujeme

„Ivo Vondráka samozřejmě z minulosti z akademického prostředí dobře znám, ale představa, že by mohl dělat nějakého moderátora povolebního vyjednávání, je iluzorní. Hnutí ANO plně ovládá Andrej Babiš a nevypadá to, že by někam odcházel. A že by koalice s ANO byla středopravá? To nemůže nikdo myslet vážně. ANO je přece levicové populistické hnutí, tak se profiluje a takovou dělá politiku. My s nimi vládnout opravdu neplánujeme,“ napsal šéf ODS Petr Fiala Seznam Zprávám.

Budete se takhle bránit i po letošních volbách, ze kterých by SPD mohlo vzejít silnější než před čtyřmi lety a mít silnější vyjednávací pozici?

Ano, tato koalice je pro mě nepřijatelná. SPD mě nepřesvědčilo od minulých voleb, že by se v něčem změnilo. Opravdu mi vadí jejich postoj proti Evropské unii a NATO, tendence SPD považuji za nebezpečné.

Jaká je vaše politická zkušenost z Moravskoslezského kraje, kde vládnete s ODS, lidovci a ČSSD?

Spolupracuje se nám dobře. Označil bych to za spíše pravicovou koalici, kterou sice doplňuje ČSSD, ale náměstek Petr Kajnar je zkušený člověk, který si nehraje na pravici a levici, je pragmatický a je platným členem vedení kraje.

Budete v hnutí po volbách prosazovat pokus o sestavení středopravicové koalice?

Myslím si, že republika takovou vládu po pandemii potřebuje. Je třeba stanovit, kde penězi plýtváme, kde je možné ušetřit. Víte, pozoruji to u nás v kraji. Firmy marně hledají zaměstnance, přitom úřady práce jsou docela plné. Někteří lidé si zvykli na sociální dávky, které jsou pro ně pohodlnější než práce. To je velmi špatně, klasická levicová politika bude říkat, že je třeba se starat o sociálně slabé. Musíme říci, kdo jsou tito sociálně slabí, dnes to není jasně definované. Máme tu dvě generace, které v podstatě nechodí do práce.

Podíváme-li se na dlouhodobé vztahy mezi Andrejem Babišem a stranami koalice Spolu, těžko si představit, že by se mezi nimi dalo cokoliv koaličního domluvit. Budete vy sám chtít do jednání o nové vládě zasáhnout a pomoci?

Já znám Petra Fialu dlouho, známe se od našich rektorských let. Mně přijde, že téma antiBabiš už je dnes vyčpělé a přetažené. Samozřejmě jsou tu kauzy, které jsou stále nedořešené či živé. Co se ale šest let analyzuje na Čapím hnízdě? Nechápu to. Pokud budou jednání postavena na osobních antipatiích, nikam se nepohneme. Klíčový by měl být program, který si myslím, že s ODS máme v řadě bodů podobný. Já jsem v Ostravě se spoluprací s občanskými demokraty hodně spokojený.

Jenže premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů. Je pravděpodobné, že v příštích měsících zkrátka nastane situace, kdy si šéf ANO bude muset vybrat, zda Agrofert, nebo politika. Nepomohlo by celé situaci, kdyby se Babiš po volbách stáhl a neusiloval o premiérskou funkci?

To je na něm, on si to musí rozhodnout. Mně ale obecně vadí, že by mělo platit, že kdo jde do politiky, nesmí podnikat. Vždyť podnikatelé vytvářejí hodnoty.

Nejde o podnikání, ale o střet zájmů.

Těžko dneska seženete podnikatele, který by šel do politiky a neměl střet zájmů. Propojení politiky a byznysu je všude v Evropě i USA silné, neříkám, že je to správně, jen konstatuji, že tomu tak je a nelze se tomu v podstatě vyhnout. Myslím, že platí heslo Petra Kellnera: „Politika je byznys. Byznys je politika.“ Máme tu zákon lex Babiš, který takovou situaci ošetřuje. Je samozřejmě otázkou, jak kvalitní ten zákon je. Já mám tu obrovskou výhodu, že nepodnikám, takže mám v tomto ohledu klid.

Kdyby ale Andrej Babiš po volbách ustoupil do pozadí, neodblokovala by se tím pro ANO patová situace a v případě vás jako vyjednavače za ANO nenastala šance na koalici, po které vy voláte?

To asi ano. Rád pomohu s povolebním vyjednáváním, nabízel jsem to panu premiérovi, když jsme se viděli tady v Ostravě. Mám zkušenosti s vládnutím s ODS i KDU-ČSL, znám tam spoustu lidí. V tomto nabízím spolupráci, jejímž cílem by měla být středopravicová vláda. Na to jsem zcela určitě připravený. Potěšilo by mě to, kdybych dostal takovou příležitost.

Ze současných opozičních koalic je pro vás z hlediska potenciálu ke spolupráci bližší Spolu?

Určitě. Chtěl jsem Piráty vtáhnout do hry po volbách v Moravskoslezském kraji, ale nechtěli. Pro mě nejsou Piráti konstruktivní silou, jejich heslo „Pusťte nás na ně“ o tom svědčí.

Dle průzkumů rostou preference hnutí Přísaha bývalého detektiva Roberta Šlachty. Jeho kampaň je velice podobná hnutí ANO a spekuluje se o budoucí spolupráci na lince ANO–Přísaha. Je to pro vás představitelné?

Pro mě je Přísaha v tento okamžik nečitelná. Přiznám se, že patřím mezi ty, kdo vnímají pád Nečasovy vlády jako velice nestandardní a nevhodný. Už tehdy jsem říkal, že není možné takovým způsobem svrhnout vládu.

Že premiéra řídila jeho milenka, bylo v pořádku?

To samozřejmě bylo špatné, neměla se míchat do takto vysoké politiky. Šlo o slabost premiéra, kterou měla ODS vyřídit. Pokud paní Nagyová zneužívala své pravomoci, mělo se to trestně řešit primárně s ní a neuvrhnout celou politickou scénu do krize. Mně vadilo, že se beranidlem otevíraly dveře a rozsáhle se zatýkalo. Výsledkem po letech je, že řešíme titěrné zdanění darovaných kabelek. Pro mě to tak trochu byl policejní puč, nemohu si pomoct. Sympatie a důvěru k policejnímu subjektu Přísaha zkrátka nechovám.

Není paradoxní pro vás, že nebýt této události, možná byste tu jako hejtman a poslanec ANO vůbec neseděl?

To ano. Ale vidíte, jsem konzistentní, v daném roce 2013 se mě novináři ptali, co říkám na ANO. Pro mě tehdy bylo stejně nečitelné jako teď Přísaha, až po letech jsem zjistil, že mi dává smysl s ANO spojit síly.

Faltýnka potřebujeme

Vaše hnutí v současnosti řeší kandidátní listiny. Zatím není jasné, zda, kde a na jakém místě bude kandidovat předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, kterého oslabilo několik kauz. Měl by podle vás na podzim kandidovat?

Řeknu to upřímně. Když propukl případ Vyšehrad, řekl jsem, že se mi to nelíbí a že nejde se takto chovat. Zároveň ale vím, že jeho role při jednání ve Sněmovně je těžce zastupitelná. Neznám nikoho, kdo by tuto roli po něm dokázal převzít.

Takže jste pro, aby kandidoval znovu do Sněmovny?

V současnosti máme 78 poslanců a nevidím nikoho, kdo by mohl po Jaroslavu Faltýnkovi jeho roli převzít. Přikláním se tedy k tomu, aby byl i v příští Sněmovně. Kauzy kolem něho se bohužel objevují, ale to se děje u všech politických stran. Za mnou také lidé chodí s různými nápady a žádostmi. Kdybych to měl odlehčit, já si to tedy ani nepíšu do diáře, všecko mám online v počítači a každý mě může zkontrolovat.

Andrej Babiš v posledních dnech vytáhl téma strašení migranty, souhlasíte s takovou kampaní?

Nemyslím si, že toto je téma pro kampaň ANO. Nic takového se ve vedení hnutí neprobíralo a žádný takový pokyn jsem nedostal. Spíše to považuji za spor mezi premiérem a Piráty, přijde mi, že to jede na osobní úrovni. Téma migrantů neexistuje, už před lety jsem tvrdil, že to není téma pro volby. U Pirátů bych spíše v rámci kampaně poukazoval na jejich velice levicové smýšlení, se kterým jako pravicový člověk nesouhlasím. Přijde mi, že je to ale v pořádku, o takových ideových střetech by politika měla být.

Nejsou naléhavějším tématem spíše ekonomicko-společenské dopady pandemie? Neodvádí strašení migranty pozornost od zodpovědnosti za řešení pandemie, které podlehlo přes 30 tisíc lidí?

Bylo by velice nespravedlivé svalovat vinu za 30 tisíc mrtvých na vládu. Česká republika se stala semeništěm různých mutací a virus na nás udeřil skutečně tvrdě. Minulý týden jsem měl před dveřmi domu demonstraci odpůrců protipandemických opatření. Znovu se mi připomnělo, jak velká část české společnosti přistupovala k pandemii nedisciplinovaně a nezodpovědně. Včas jsme navíc ani nezaznamenali nástup britské mutace, což spustilo nekontrolovatelný průběh pandemie. Přál bych si, abychom jako společnost byli vstřícnější vůči bezpečnostním opatřením.

Nebylo chybné rozvolnit opatření před loňskými Vánocemi?

To nepomohlo, ale vzpomeňte si, jak obrovský byl ekonomický a společenský tlak na to, aby se obchody otevřely. Já s otevřením nesouhlasil, vím ale, jak obtížné by pro vládu bylo nechat zavřeno. I opozice vládu neustále kritizovala, že stále něco zavíráme. Už loni v srpnu jsem upozorňoval, že nám na podzim hrozí velká krize. To jsem byl za gaunera a zmetka, který lidi straší a omezuje. Přitom i teď jinde ve světě platí bezpečnostní opatření, která jsou ještě mnohem přísnější než pravidla, která u nás platila v době největší pandemické krize. Brzdil bych i ta současná rozvolnění, mám obavu, že se nám to na podzim v nedobrém vrátí. Delta mutaci nesmíme podcenit.

Reklama

Doporučované