Hlavní obsah

ANO se zlobí na ministra obrany kvůli radarům. Metnar chystá čistky

Foto: Profimedia.cz

Ministr obrany Lubomír Metnar.

Reklama

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš i jeho poslanci kritizují ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) kvůli nákupům pasivních radarů a rušiček.

Článek

V úterý se musel Metnar obhajovat na jednání poslaneckého klubu hnutí ANO, kde čelil zdrcující kritice. Napsal to deník Právo.

Poslanci podle listu ministrovi vyčetli, že je o sporných zakázkách včas neinformoval. „Vázne komunikace mezi poslanci a vyzbrojovací sekcí. Vyzvali jsme pana ministra, aby buď sjednal nápravu u současného náměstka pro vyzbrojování Filipa Říhy, nebo aby to řešil personálně,“ řekl Právu poslanec Jan Řehounek.

Obrana chce od české firmy ERA pořídit dva komplety pasivních sledovacích systémů DPET, jejichž základem jsou radiolokátory Věra NG. Za komplety má zaplatit 1,245 miliardy korun bez DPH (asi 1,5 miliardy Kč včetně DPH). Kritici ministerstvu vyčítají to, že je nákup radiolokátorů předražený.

Ministr obrany se musel před poslanci obhajovat poté, co ho v neděli ostře zkritizoval šéf hnutí ANO a premiér Andrej Babiš. „Samozřejmě jsem řval celý týden, když jsem četl, co píšou v médiích, a ptal jsem se, co to tam má ministr Metnar za pitomce, když jsou schopni dát pro info vládě neaktuální cenu a o té správné se neobtěžují vládu informovat a dozvídám se ji z médií?“ napsal Babiš na sociálních sítích.

Babiš také dodal, že si ministr není schopen pohlídat podřízené a mediálně celou věc nezvládl.

Metnar Právu řekl, že nevylučuje personální změny na ministerstvu. „Nechal jsem si vše detailně doložit, včetně příčin pochybení. Situaci vyhodnocuji a následně rozhodnu o možné osobní odpovědnosti,“ řekl ministr.

Reklama

Související témata:

Doporučované