Hlavní obsah

Ant Group vstupuje na burzu. Nabídne akcie za 813 miliard korun

Foto: Seznam Zprávy

Finanční společnost Ant Group bude debutovat na čínské burze.

Reklama

Finanční společnost Ant Group, která spadá pod skupinu Alibaba, vstupuje na čínskou burzu. V Šanghaji a Hongkongu se chystá prodat akcie za 35 miliard dolarů. Šlo by o největší veřejnou nabídku na světě.

Článek

Miliardář Jack Ma, zakladatel čínské společnosti Alibaba, může vstoupit na burzu se svým dalším podnikem, tentokrát s finanční firmou Ant Group. Získal klíčové schválení od čínské komise pro regulaci cenných papírů, čímž Ant Group dostala zelenou pro zařazení na burzu v Hongkongu. Slyšení u hongkongské burzy by se mohlo uskutečnit hned v pondělí, uvedla agentura Bloomberg.

Vstup skupiny Ant na burzu je možná začátkem největší veřejné nabídky na světě, alespoň podle lidí, kteří byli s touto záležitostí obeznámeni.

Ant Group musí ještě dokončit registraci na první veřejnou nabídku akcií v Šanghaji. Web šanghajské burzy uvádí, že společnost Jacka Maa podala 22. září žádost o zařazení na technologický trh STAR. Dozorčí rada má 20 pracovních dnů na to, aby přijala, nebo odmítla registraci. Samotná burza v Šanghaji už žádost společnosti schválila, zástupci Ant to ale odmítli komentovat.

Kývnutí dozorčí rady na prodej cenných papírů na hongkongské burze přišlo později, než se očekávalo. Vyvolalo to spekulace, že prodej akcií Ant Group naráží na překážky.

Překoná Saudi Aramco?

Z kotování akcií na dvou burzách v Hongkongu a Šanghaji by mohla společnost získat přibližně 35 miliard dolarů (813 miliard korun). Firma Ant by tak mohla překonat rekordní prodej akcií saúdskoarabské ropné společnosti Saudi Aramco ve výši 29 miliard dolarů, což by pro hongkongskou burzu cenných papírů znamenalo vítězství. Řadu čínských technologických hvězd totiž ztratila na amerických burzách.

Společnost se sídlem ve městě Chang-čou plánuje akcie mezi burzy v Hongkongu a Šanghaji rozdělit rovnoměrně. Získaných 35 miliard dolarů by firmu ohodnotilo na více než 280 miliard dolarů. Společnost chce získané peníze použít na další rozvoj.

Ant Group spadá pod čínskou skupinu Alibaba. FinTech firma byla dříve známá jako Ant Financial nebo Alipay. Byla založena v roce 2014, nyní je nejcennější společností v oblasti finančních technologií. Jejím majitelem je podnikatel a filantrop Jack Ma, který je zároveň nejbohatším mužem Číny.

Reklama

Doporučované