Hlavní obsah

Aplikace Živé hory ukáže turistům krajinu i historii Krušnohoří

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Karlovarském kraji dokončuje nezisková organizace Antikomplex projekt Znovuoživené Krušnohoří, který má podpořit místní cestovní ruch.

Článek

Jeho výstupem bude interaktivní vzdělávací aplikace Živé hory, která díky vizualizacím připomene turistům zapomenutá místa a historii sedmi horských obcí v Krušných horách. Dnes filmový štáb k česko-německému projektu natáčel propagační video, které uveřejní v březnu, poté by měla být oficiálně spuštěna aplikace i s videi. ČTK to dnes řekl iniciátor projektu Petr Mikšíček.

„Cílem projektu je vytvořit sedm vycházkových okruhů v Krušných horách, vytvoření 40 vizualizací v českém a německém jazyce a vytvoření aplikace, která tyto vizualizace umí spustit a která v kapse každého člověka bude fungovat jako takový zájezd strojem času do dějin Krušných hor,“ popsal Mikšíček.

Projekt, který má oživit zaniklá místa v sudetské krajině Krušnohoří, je výsledkem česko-německé spolupráce. Týká se českých měst a obcí, jako jsou Ostrov, Jáchymov, Abertamy, Boží Dar, Loučná pod Klínovcem, a německých Annaberg-Buchholz a Breitenbrunn. Na projektu, který trval asi pět let, se podílely také místní samosprávy a spolky. Náklady na něj se pohybují kolem deseti milionů korun, velkou část na něj přispěly evropské fondy.

Lidé si mohou aplikaci stáhnout na chytrých telefonech zdarma. Vizualizaci si následně načtou na informačních tabulích, a to v jedné ze sedmi zúčastněných obcí pomocí QR kódu. „Návštěvník může v reálném světě spatřit již neexistující historické budovy či celé areály nebo se stát svědkem rozhovorů z minulých století. Touto rozšířenou realitou se lze procházet, rozhlížet se v ní či se s vytvořenými objekty vyfotit,“ uvedl Mikšíček. Ve vizualizacích, které nabídnou i dobové scény, si zahrálo několik desítek herců, například i z chebského či karlovarského divadla.

Starosta města Boží Dar Jan Horník uvedl, že mají použité vizualizace také velký potenciál ve vzdělávání. „My na Božím Daru plánujeme využít vizualizace a trasy k vytvoření pracovních listů pro školy z okolí, aby mohly sloužit k výuce,“ uvedl Horník.

Autoři mají v plánu dlouhodobý projekt dále rozšiřovat i na další pohraniční horské oblasti. Šetrný turismus, zapojení lokálních spolků a samospráv, zájem o historii i nové technologie má podle Mikšíčka přispět k rozvoji zúčastněných regionů a jejich prosperitě.

Reklama

Doporučované