Hlavní obsah

Apple bude kontrolovat, kolik času strávíte koukáním do iPhonu či tabletu

Apple představuje nový iOS.Video: Jolana Humpálová, AP

 

Reklama

Apple nabídne lidem spoustu způsobů, jak omezit čas, který stráví na svých iPhonech. Firma tak reaguje na kritiku, že její produkty majitele stále více rozptylují a jsou návykovější.

Článek

Na konferenci v Kalifornii představila firma Apple novou verzi softwaru iOS. Ta by měla být přístupna k volnému stažení na podzim tohoto roku. V rámci kritiky, která se na Apple valí kvůli vytváření závislosti uživatelů na jejich produktech, přišli vývojáři s několika vylepšeními, která by měla uživatelům pomoci s měřením času, jenž na přístrojích stráví.

Aplikace v rámci softwaru iOS 12 by měly podávat týdenní hlášení o tom, kolik času strávili uživatelé koukáním do obrazovky. Uživatelé také budou moci u některých aplikací využít denních limitů. Zároveň ale Apple vytvořil i nové podmínky pro digitální asistentku Siri, která bude mít predispozice k tomu, stát se „záložním mozkem” uživatele.

Podle kritiků vylepšení aplikací paradoxně způsobí větší závislost u uživatelů. Všechny novinky totiž dělají z přístrojů produkty, který jsou ušity na míru svým majitelům. Vylepšení Siri pak má konkurovat podobným programům od Google nebo Amazonu.

Součástí vylepšení jsou i inovace v komunikačních aplikacích, nově bude možný skupinový hovor v rámci FaceTime, nejnovější iPhone X také bude mít nové animované emotikony. iPhone i iPad budou mít nové možnosti, pokud na nich uživatelé nastaví volbu nerušit. Další z funkcí bude automatické vypnutí displeje před večerkou.

Apple hodinky se zase samy zapnou, když zaznamenají zvýšenou fyzickou aktivitu, aniž by uživatel musel zapnout aplikaci Fitness. Poslední inovací je snaha o lepší spolupráci mezi Macem a iPhony.

Reklama

Související témata:

Doporučované