Hlavní obsah

Apple přiznal „štěnici“ v aplikaci FaceTime, chybu odstraní ke konci týdne

Apple přiznal škodlivý software v aplikaci FaceTime.Video: AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Společnost Apple slíbila na konec týdne upgrade softwaru aplikace pro videohovory FaceTime. Ta doposud obsahovala chybu. Volajícímu umožňovala slyšet zvuk z telefonu, na který volá. A to i ve chvíli, kdy majitel telefonu hovor nepřijal.

Článek

Technologická společnost Apple v pondělí uvedla, že koncem týdne vydá upgrade softwaru aplikace pro videohovory FaceTime. Měl by odstranit softwarovou chybu, která volajícímu umožňuje poslouchat zvuk z telefonů, na něž zrovna volá. Jejich majitelé přitom ani nemusí videohovor přijmout, neboť software si sám zapne mikrofon, napsala agentura Reuters.

Odposlouchávání se samo ukončí poté, kdy majitel nechá svůj telefon příliš dlouho zvonit. Pokud se ale volaný rozhodne ignorovat videohovor stisknutím tlačítka, začne se do zařízení volajícího přenášet dokonce i obrazový záznam.

Škodlivý kód je uložen v části programu obsluhující skupinové videohovory. Apple s touto funkcí přišel loni v létě, veřejnosti byla nabídnuta na konci října. „Jsme si problému vědomi a vytvořili jsme opravenou verzi, která bude vydána koncem týdne,“ uvedl mluvčí Applu v prohlášení.

Problém se týká operačního systému iOS verze 12.1 a vyšší. Na sociálních sítích probíhají diskuse o tom, že nejlepší obranou je vypnout celou aplikaci FaceTime.

Odhalení softwarové chyby se shoduje s datem Národního dne soukromí ve Spojených státech, který přitom vyhlásil sám šéf Applu Tim Cook s cílem přijmout komplexní legislativní reformu v oblasti ochrany dat uživatelů. „Nebezpečí jsou skutečná a důsledky příliš vážné,“ řekl tehdy Cook. Firma propagující zabezpečení dat také nedávno přišla s billboardem na veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas, kde byl uveden slogan: „Cokoliv se stane ve vašem iPhonu, zůstane ve vašem iPhonu.“

Reklama

Doporučované