Hlavní obsah

Apple se své nabíječky nevzdá bez boje. Evropě to dal jasně najevo

Foto: PXhere.com

Apple apeluje na Evropskou komisi, aby ještě zvážila své rozhodnutí o jednotném nabíjecím portu.

Reklama

Evropští zákonodárci v minulém týdnu debatovali o tom, zda by všechny chytré telefony, tablety a další přenosná zařízení měly mít stejný nabíjecí port, konkrétně USB-C. Argumentují ochranou životního prostředí a menším plýtváním. Proti jednání ostře vystoupila společnost Apple.

Článek

Apple je v podstatě jedinou firmou, které by se sjednocení dotklo. Mohlo by se stát, že iPhone brzy přijde o své ikonické lightning porty. „Dodali jsme více než jednu miliardu našich zařízení s lightning konektorem. Je třeba přičíst také velké množství příslušenství od výrobců třetích stran, které mají také lightning. Legislativa navrhovaná Evropskou unií by měla přímý negativní dopad na naše zákazníky. Zasáhla by stovky milionů aktivních zařízení a příslušenství, která jsou využívaná v Evropě. To by mělo za následek obrovské množství elektronického odpadu a velký nekomfort pro uživatele,“ uvedla společnost ve svém vyjádření. V závěru dopisu Apple vyzval Evropskou komisi, aby se pokusila najít lepší řešení, které nebude omezovat jejich technologické inovace.

Možnost vzniku velkého množství odpadu zmínil ve svém komentáři pro Seznam i IT specialista Jakub Štaubr. „Sjednocení by pro Apple technologicky neznamenalo žádnou námahu navíc. Poslední iPady již USB-C konektor mají a určitě není problém adaptovat ho i na budoucí iPhone. Horší to bude pro koncové zákazníky, kterým pak vznikne nutnost výměny nabíječek nebo různých periferií, jako třeba reproduktorů s dockem pro iPhone. A může vzniknout velké množství nového elektroodpadu,“ obává se.

Někteří poslanci Evropského parlamentu, kteří návrh projednávají, požadují „závazná opatření“, která zajistí, že jeden typ nabíječky bude kompatibilní se všemi přenosnými zařízeními. Podobný návrh ležel na stole už v roce 2009, ale iniciativa nakonec skončila dobrovolnou dohodou, za kterou se postavili všichni hlavní mobilní výrobci včetně Applu.

„Evropská komise důrazně podporuje harmonizaci nabíječek pro mobilní telefony. V roce 2009 jsme měli více než 30 řešení nabíjení, nyní už jen tři. V diskuzi trváme na následujících cílech: pohodlí zákazníka, bezpečnost a interoperabilita, redukce elektronického odpadu,“ zveřejnil v příspěvku na Twitteru místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.

Evropský parlament obhajuje jednání tím, že situace na trhu je aktuálně mnohem méně komplikovaná než před deseti lety, kdy měl každý výrobce i několik druhů konektorů pro nabíjení nebo sluchátka. Dnešní přenosná zařízení užívají prakticky jen tři druhy koncovek napájení – nejrozšířenější USB-C, lightning a microUSB, jehož četnost rychle klesá.

„Lightning vznikl v roce 2012, a to hlavně kvůli možnosti otočit koncovky oběma směry. A také proto, že Apple chtěl mít kontrolu nad kabely, pomocí kterých uživatelé nabíjejí své telefony, a to díky čipu přímo v koncovce kabelu. Aktuální technologie USB-C je v mnoha ohledech dál. Například rychlejším přenosem dat nebo možností rychlejšího nabíjení,“ vysvětlil Štaubr.

Reklama

Doporučované