Hlavní obsah

Apple se zaměřuje na rozšířenou realitu. Má ji nabídnout na Apple TV

Foto: Unsplash - David Grandmougin

Na bázi rozšířené reality již funguje například herní aplikace Pokémon Go.

Reklama

Apple se chystá spustit rozšířenou realitu pro svoji streamovací službu Apple TV+, tvrdí agentura Bloomberg. Pomocí mobilu či tabletu by mělo být možné sledovat rozličné objekty ze seriálů přímo ve svém pokoji.

Článek

Americká technologická společnost Apple plánuje novinku pro svoji streamovací službu Apple TV+. Pomocí rozšířené reality (z angl. augmented reality) chce přilákat na svou platformu nové diváky a předehnat konkurenci.

Zprávu přinesla agentura Bloomberg. Podle jejích zdrojů bude v blízké budoucnosti součástí seriálů i rozšířená realita. Například některé objekty by se měly pomocí divákova iPhonu či iPodu objevovat v jeho obývacím pokoji. Jednalo by se o bonusový obsah podobně, jako jsou například komentáře režiséra k jednotlivým scénám. Nová funkce by podle zdrojů měla přijít na Apple TV+ příští rok.

Rozšířená či augmentovaná realita

Jedná se o technologii, která promítá k obrazům z reálného světa počítačové objekty.

Přes snímací zařízení – např. mobilní telefon – se uživatel podívá na skutečný obraz, ale aplikace v přístroji mu dodá na obrazovku simulovaný obraz.

Díky tomu lze například pomocí mobilu obdivovat ve svém obývacím pokoji draka.

Apple je známý svým inovátorským postojem a nebojí se při něm riskovat. Například když se společnost zbavila konektorů pro sluchátka, snesla se na ni vlna kritiky – přitom dnes se nad tím díky bezdrátovým sluchátkům nikdo nepozastaví.

Apple rozšířené realitě věří

Rozšířená realita skrývá nevyužitý potenciál. Apple by mohl tuto technologii dostat k široké veřejnosti, podobně jako když zažehl revoluci s dotykovými displeji u mobilních zařízení. Již pro iPhone 8 vytvořil technologický gigant vývojářský nástroj pro rozšířenou realitu ARKit. A zatím v ní vidí lepší budoucnost než přímo ve virtuální realitě. „Virtuální realita nabízí evidentně nějaké skvělé možnosti, ale podle mého názoru nelze jít tak do hloubky. Augmentovaná realita je hluboká,“ řekl v roce 2017 generální ředitel společnosti Tim Cook na půdě Oxfordské univerzity.

I když je zvýšení výnosů z předplatného u streamovací služby pro Apple důležitou strategií, rozšířená realita je pro budoucí zařízení společnosti klíčová. Některé připravované iPhony budou zahrnovat 3D skenery Lidar používané nyní v nejnovějších iPad Pro. Díky tomu budou moci iPhony zrychlit načítání aplikací s rozšířenou realitou.

V roce 2022 se Apple dle zjištění Bloombergu chystá představit helmu, která bude podporovat virtuální i rozšířenou realitu. Měla by sloužit ke hraní her, sledování seriálů a filmů nebo k virtuálním schůzkám. Nejvíce se ale pozornost odborné veřejnosti upírá k roku 2023, kdy by měly světlo světa údajně spatřit brýle s rozšířenou realitou.

Nové patenty

Podle nových poznatků, které si Apple nechal patentovat, by brýle měly být schopny téměř magických triků – například navigovat svého uživatele pouze podle zvuků. V patentu, o němž jako první informoval web Apple Insider, je uvedeno, že uživatele by zvuky (například poslouchaná hudba) vedly ve směru, kam by měl jít. Na rozdíl od současných navigacích, které svému uživateli přímo říkají: „Zatočit vlevo.“ Jedno z reálných využití je například u telefonního hovoru, kdy navigace svého uživatele povede pomocí hlasu volajícího.

Další patent se věnuje přenášení zvukových vln přes kosti, což by znamenalo, že by člověk s brýlemi mohl mít volné uši, díky čemuž by mohl slyšet okolní svět a zároveň poslouchat hudbu. Další z patentů Applu, kterého si všiml web Patently Apple, naznačuje, že brýle by měly být schopny měnit pozadí sledovaného objektu v reálném čase, podobně jako je tomu například u aplikace Zoom, kde si volající mohou libovolně měnit pozadí za sebou.

Reklama

Doporučované