Hlavní obsah

Apple ukázal nové notebooky. Mají superrychlé procesory a cenu jako auto

Foto: Apple

Viceprezident Johny Srouji má v Apple na starosti hardware, a tak to byl právě on, kdo představil nové procesory M1 Pro a M1 MAX.

Reklama

Nové notebooky Apple se vracejí k tomu, co profíci od notebooků čekají. Méně parádiček, a naopak ohromné množství nekompromisního výkonu. Za našlapaný notebook pak profesionálové zaplatí padesát i sto tisíc korun.

Článek

Hlavním tahounem prodejů společnosti Apple jsou stále mobilní telefony, novým iPhonům se tak logicky dostává největší pozornosti. Ale firma s nakousnutým jablkem ve znaku nežije zdaleka pouze telefony.

Protože některé své nejzajímavější novinky představili v poslední době v jiných oblastech, zájem roste i o její „nemobilní“ novinky, které se pravidelně představují při jiné události. Letos vyšla na 18. října – a největší novinka mezi představenými produkty byla také fyzicky největší.

Pro výkon

Hlavní událostí totiž bylo představení dvou nových modelů notebooku Macbook Pro. Apple pro ně má vlastní čipy své řady M. Ty bodují výkonem, nízkou spotřebou i integrací grafického procesoru a operační paměti.

Doposud nejvýkonnější notebooky Applu měly dříve čipy i9 od Intelu. Ovšem procesorů od Intelu se firma chtěla po problémech v předchozích letech zbavit. V oblasti grafického hardwaru se Apple úplně stejným způsobem už před lety rozloučil se společností Nvidia. Firma si raději přesunula výrobu klíčového prvku „pod sebe“, aby nad ním měla lepší kontrolu.

Dva nové čipy Applu se nazývají M1 Pro a M1 Max. Mají mít vyšší výkon než předchozí čipy M1, ale zároveň potřebují méně energie než konkurenční čipy firem Intel a Advanced Micro Devices. To se projeví v lepší výdrži baterie.

Jde v podstatě o mobilní čipy na architektuře ARM, které ovšem výkonem stačí tradičním desktopovým čipům od Intelu či AMD. Apple tvrdí, že jsou dokonce v mnoha ohledech výrazně výkonnější. Podle jeho prezentace jsou při sestavování projektu v Xcodu více než dvakrát rychlejší než osmijádrový Intel Core i9 nebo téměř čtyřikrát (3,7×) rychlejší než čtyřjádrový Intel Core i7 v předchozí generaci MacBooků.

Ještě výraznější by měl být náskok v grafickém výkonu. Grafika u M1 Pro výkon 5,2 TFLOPS a u M1 Max pak 10,4 TFLOPS. V druhém případě je to více, než má na grafiku specializovaný PlayStation 5 (10,3 TFLOPS). Hrubý výkon není samozřejmě vše, ale naznačuje, že nové stroje mají opravdu veliký potenciál.

Díky úsporným čipům by přitom měly mít poměrně dlouhou výdrž. Menší modely mají vydržet 11 hodiny běžného „brouzdání“ po webu, větší pak 14 hodin. Pokud chcete jen přehrávat video, výdrž se má protáhnout na 17, respektive 21 hodin.

M1 Pro a M1 Max

Apple čipy řady M se označují „vše v jednom“ (SoC, System on Chip) založený na architektuře ARM. Tedy nikoliv na x86, která je u dnešních osobních počítačů obvyklá. Nepotřebuje žádný čipset navíc, grafická jednotka i paměť jsou integrované do samotného čipu. To je hlavní důvod, proč v grafickém výkonu mají mít velkou výhodu nad konkurencí, která nepoužívá specializované grafické karty. Do čipu jsou pak ještě integrovány další doplňky, například akcelerátor pro aplikace založené na principu neuronových sítí.

Desing vychází z konceptu big.LITTLE, který vyvinula společnost ARM a který kombinuje velmi výkonná jádra s úspornými. Cílem je, aby měl počítač možnost pracovat úsporně, ale zároveň také mohl v případě nutnosti využít vysokého výkonu. V případě M1 jde o kombinaci výkonných jader „Firestorm“ (3,2 GHz) a úsporných „Ice Storm“ (2 GHz). Grafiku obstarává u méně výkonných M1 7 či 8 dalších jader podle varianty, u M1 Pro 14 či 16 jader, u M1 MAX 24 nebo 32 jader.

Protože čip má ARM architekturu, řada aplikací vytvořených pro osobní počítače pro ně tedy zatím není nebo vůbec nebude k dispozici. Obsahuje tedy emulátor nazvaný Rosetta 2. Emulace ovšem samozřejmě „užírá“ výkonu (cca 10–15 procent podle měření) a není bezchybná. Apple ovšem počítá s tím, že brzy, možná již příští rok, kompletně přejde na ARM architekturu a tvůrci softwaru se přizpůsobí. Již příští rok by podle nepotvrzených informací měla být k dispozici nová varianta nazvaná M2.

Čipy Applu využívají i toho, že se společnost jako jedna z prvních dostala k nové technologii výroby novou metodou. Ta umožňuje výrobu tenčích, a tedy výkonnějších a úspornějších čipů. Protože nejde o technologii Applu, ostatní výrobci nezůstanou daleko pozadu. Ale zatím se kalifornská firma může chlubit dosti ojedinělými výkony.

Za které si nechá také zaplatit. Základní varianta menšího 14palcového MacBooku Pro bude v Česku začínat na 58 990 korun, 16palcový na 72 990 Kč. A za zcela nejvýkonnější dostupnou variantu (16palcový MacBook Pro s M1 Max a 64GB pamětí a 8TB SSD) zaplatíte už 180 990 korun.

Menší MacBook Pro má uhlopříčku 14,2 palce a rozměry 313 × 221 × 15,5 mm. Hmotnost je 1,6 kilogramu. Větší MacBook Pro se vyrábí s úhlopříčkou 16,2 palce a je o velikosti 356 × 248 × 16,8 mm, přičemž hmotnost je 2,1 nebo 2,2 kilogramu podle typu procesoru). Samotné šasi je jako tradičně hliníkové, a to buď ve stříbrné či v šedé barvě.

Displej má u menšího modelu rozlišení 3 024 × 1 964 bodů (jemnost 254 ppi), 16palcový model 3 456 × 2 234 pixelů (a také 254 ppi). I když se o tom na prezentaci příliš nemluvilo, displeje mají poprvé výřez s kamerou, jaký známe hlavně z mobilů. U Macbooku je to poprvé.

Návrat k zákazníkovi

Možná stejně důležité je ale i to, co ubylo. „Nově představené notebooky MacBook Pro jsou zatím nejúplnějším uznáním toho, že se tato řada vydala špatným směrem,“ všímá si Lauren Goode z redakce magazínu Wired.

Apple se v posledních letech snažil udělat MacBooky hezčí, ale bylo to na úkor použitelnosti. Dnes Apple chybu uznal a obrátil směr.
Lauren Goode, technologický magazín Wired

„Společnost Apple se nějakou dobu snažila přesvědčit zákazníky, že dva porty USB-C jsou dostačující. A pak tu byl Touch Bar, doplněk z roku 2016, který notebook nezlepšil a nezaujal ani vývojáře, ani zákazníky. Mac byl půl dekády stále hezčí a hezčí, ale méně použitelný. Dnes Apple obrátil směr.“

Jedním příznakem je, že počítače jsou znovu vybaveny široce oblíbeným dobíjecím konektorem Magsafe v nové 3. generaci (Magsafe 3). U něj se konektor od napájecího adaptéru s výkonem jen přikládá, aby se pak uchytil s pomocí magnetu. Nabíjecí výkon je od 67 do 140 W podle typu. Dobíjet můžeme ovšem i s pomocí USB-C.

Modely mají po třech USB-C, přičemž všechny jsou s Thunderboltem 4, HDMI výstup, čtečku karet SDXC a výstup na sluchátka.

Nové počítače také potvrzují, že Apple definitivně opustil svou nepodařenou „motýlí“ klávesnici. Zmizel i dotykový Touch Bar, který si také mnoho fanoušku nenadělal. Zlepšit by se měly i reproduktory a obecně vykreslení zvuku.

Podívejte se na výběr novinek v naší galerii:

+11

Drobné doplňky pro Apple domácnost

Apple také představil třetí generaci svých bezdrátových sluchátek AirPod s funkcemi prostorového zvuku. Měly by snad nabídnout lepší zvuk i proto, že jsou anatomičtěji tvarovány a měly by lépe „utěsnit“ ucho. Ovšem technologii aktivního potlačení hluku, kterou je vybaven model Pro, nemají.

Měla by se rychleji dobíjet, mají v reálném čase upravovat parametry pro optimální poslech do každého ucha a obecně přijala i řadu dalších dnes standardních prvků dražších zařízení této kategorie. V Česku budou za necelých pět tisíc korun.

Přídavná zařízení jako AirPody bývají v době předvánoční nákupní sezony oblíbeným prodejním artiklem. Staly se také jednou z nejrychleji rostoucí kategorií Applu.

Reklama

Související témata:

Doporučované