Hlavní obsah

Arabský rekordman Libanon přitvrdil. Lidé nesmějí ani do supermarketu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

V Libanonu dnes začal platit jedenáctidenní nepřetržitý zákaz vycházení. Nejnovější opatření, která jsou nejpřísnější od začátku pandemie, Libanon zavedl kvůli strmému nárůstu infikovaných, informovala agentura AP.

Článek

Zhruba do srpna se zemi s asi 6,8 milionu obyvatel dařilo udržet denní nárůst nemocných pod hranicí 100. Aktuální přírůstky nakažených na milion obyvatel jsou ale nejvyšší z celého arabského světa. Rekordních více než 5400 nových případů koronaviru Libanon zaznamenal 9. ledna, dnešní bilance přitom více než třináctkrát převyšuje denní nárůsty z července. Od začátku pandemie se nákaza koronavirem v zemi podle informací americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) prokázala u více než 237 tisíc lidí, bezmála 1800 jich zemřelo.

Minulý týden Libanon zavedl 25denní celoplošnou uzávěru a noční zákaz vycházení. Na restrikce se však vztahovalo mnoho výjimek a úřady dodržování pravidel tvrdě nevymáhaly. Například mnohá kadeřnictví podle AP přijímala zákazníky za zavřenými dveřmi. Jinak tomu nebylo ani v případě dalších služeb. V částech jižního a severního Libanonu se mohlo zdát, že žádná uzávěra neplatí.

Libanon tak byl postaven před rozhodnutí, zda v tuto chvíli oživovat rozpadající se ekonomiku zatíženou dlouhodobou finanční a hospodářskou krizí, nebo zpřísnit opatření ve snaze dostat šíření nákazy pod kontrolu a zachránit životy. Zvolil druhou variantu.

Na příštích 11 dní tak obyvatelé Libanonu nesmí opouštět své domovy. Výjimka platí pro návštěvu lékaře, lékárny, pekárny či cestu na letiště. Supermarkety mohou zboží pouze rozvážet. Charity však podle televize BBC varují, že skoro polovina Libanonců v tuto chvíli nemá dost finanční hotovosti na jídlo do konce uzávěry.

Foto: Profimedia.cz

Libanonské nemocnice hlásí nedostatek lůžek pro pacienty s koronavirem.

Mnoho libanonských nemocnic se potýká s nedostatkem lůžek pro koronavirové pacienty. Nouze je také o kyslíkové láhve a ventilátory. Některá zařízení musela odložit plánované operace.

Před nemocnicemi mezitím čekají pacienti, kterým se těžce dýchá. Doufají, že se pro ně najde lůžko, nebo alespoň židle. Lidé na sociálních sítích sdílejí kontakty na dodavatele kyslíkových lahví. Ulicemi Bejrútu se rozléhá zvuk sirén sanitek. K tlaku na lékaře přispívá také odliv zdravotníků do zahraničí. V uplynulých měsících podle libanonského sdružení zdravotníků zemi opustilo 500 ze 14 tisíc lékařů.

Vakcína až v únoru

Zatímco mnoho okolních států již zahájilo očkovací kampaň, přičemž ta izraelská se řadí mezi nejrychlejší na světě, Libanon si zatím vakcíny proti covidu-19 nezajistil. Země byla kdysi lídrem v regionu v oblasti zdravotnictví, nyní však snahy zahájit vakcinační program komplikuje byrokracie, částečně související s tím, že Libanon má vládu v demisi. O návrhu zákona na dovoz vakcíny od výrobců Pfizer a BioNTech by libanonský parlament měl hlasovat v pátek. Očekává se, že první dávky této vakcíny země obdrží v únoru.

Reklama

Doporučované