Hlavní obsah

Archivy o Gottovi: Provezl na Západ fotky, po kterých pásla StB

Foto: archiv J. Sidovského

Karel Gott pomohl převézt citlivé fotografie.

Reklama

Na zpěváka vedla složky komunistická tajná policie před rokem 1989.

Článek

Server iRozhlas popsal několik příběhů, které dokládají komplikovaný vztah zpěváka k režimu.

Jeden z nich popisuje, jak Gott pomohl novinářce ze západního Německa Marion Heimannové. Podle iRozhlasu přicestovala do Prahy v roce 1969, dva dny po sebeupálení Jana Palacha. Tajně fotila pro agenturu Reuters a londýnskou Visnews.

„Zaměřila se na fotodokumentaci studentských a chuligánských akcí a na podchycení diskusí v prostoru Václavského náměstí,“ stojí podle serveru v dokumentu pražské správy Státní bezpečnosti.

Sto stop filmu ale nemohla sama dostat na Západ, protože věděla, že ji úřady sledují. 24. ledna se na pražském letišti potkala s Karlem Gottem, který na poslední chvíli nastoupil i s jejím balíkem do letadla do Frankfurtu. Tam ho předal kontaktu Heimannové.

Státní bezpečnost se o tom dozvěděla až po Gottově odletu a po návratu ho vyslýchala. Zpěvák uvedl, že si myslel, že jde o balíček pro známé, a jeho obsah nekontroloval. Dodnes není jasné, zda se s Heimannovou předem domluvil. „Nezbývá mi než dodat, že pro příště budu opatrnější,“ zakončil Gott svou výpověď.

Ve svazcích se objevují i další příběhy – například udání, že Gott kritizoval okupaci vojsky Varšavské smlouvy. „Pokračoval v diskusi, co tady ti okupanti mají co dělat, ať si jdou domů a s tanky ať odjedou, a jiné urážky na SSSR,“ popsal StB svědek.

Reklama

Doporučované