Hlavní obsah

Arcibiskupství popsalo, proč dal Duka Halíkovi napomenutí

Tomáš Halík.

Reklama

Arcibiskupství uvedlo, že napomenutí Halíka je třeba chápat v širších souvislostech, nejen v otázce Istanbulské úmluvy a debaty o ní.

Článek

Katolický kněz, teolog a filozof Tomáš Halík si za svá vyjádření týkající se Istanbulské smlouvy vysloužil napomenutí kardinála Dominika Duky.

Stalo se tak již v listopadu, pražské arcibiskupství ve čtvrtek uvedlo, že napomenutí Halíka je třeba chápat v širších souvislostech, nejen v otázce Istanbulské úmluvy a debaty o ní.

Samotný Tomáš Halík na svém webu popisuje své déle trvající spory s Dukou a také to, proč se postavil proti zářijovému kontroverznímu kázání kněze Petra Piťhy důrazně odmítající zmíněnou Istanbulskou úmluvu.

Česká biskupská konference v čele s Dukou se naopak za Piťhu staví a pakt odsuzuje.

Istanbulská úmluva proti násilí na ženách a domácímu násilí, která v Česku čeká na ratifikaci, vyvolává v zemi rozporuplné reakce. Emoce zvířilo zvlášť svatováclavské kázání katolického kněze Piťhy, podle něhož by přijetí vedlo k roztržení rodin, odebírání dětí a deportacím odpůrců do vyhlazovacích táborů. Česká ženská lobby na něj podala trestní oznámení kvůli šíření poplašné zprávy.

Halík uvedl, že Piťhův projev považuje za „formou i obsahem krajně nevhodný, hodící se spíše do bulváru než do katedrály na velký církevní svátek“.

„Považoval jsem za svou povinnost ukázat i veřejně, že takové proslovy (...), vyvolávající paniku místo naděje a předem diskreditující svou úrovní církev pro potřebnou seriózní debatu o vážných otázkách kolem sociologických teorií genderu, nejsou jediným hlasem v církvi," říká Halík.

Video: Rozhovor s Tomášem Halíkem o Vánocích

Rozhovor Seznamu s Tomášem Halíkem (natočeno v prosinci 2017).

Zatímco podle prohlášení sedmi křesťanských církví by úmluva ohrozila tradiční rodinu a postavila muže a ženy proti sobě, Českobratrská církev evangelická uvedla, že Česko by úmluvu mělo ratifikovat.

V médiích se objevila informace, že Duka Halíka pokáral během diskuse v polovině listopadu na kněžském dnu, který byl věnován právě Istanbulské úmluvě a tématu genderu. Pražské arcibiskupství upřesnilo, že napomenutí je datované 12. listopadu a netýká se diskuse na kněžském dnu. „Toto napomenutí je v souladu se stanoviskem celé biskupské konference (ČBK), tedy všech diecézích biskupů,“ uvádí arcibiskupství.

Napomenutí mimo jiné zmiňuje, že Halík „ve svých mediálních vystoupeních napadá stanoviska vydaná k různým aspektům veřejného života jeho biskupem, popřípadě ČBK“. Podle arcibiskupství napomenutí platnosti nabývá kolem poloviny ledna.

Halík na svém webu dodává, že s Dukou se přátelil 50 let, s Piťhou ještě déle. „Spolupracovali jsme v podzemní církvi, ale nynější doba (...) mnohé věci prověřuje; doufám, že po blížícím se Dominikově penzionování, patrně v řádu několika měsíců, zas konečně najdeme chvíli na vyjasňující osobní rozhovor,“ píše Halík.

Reklama

Související témata:

Doporučované