Hlavní obsah

Arenberger brzdí. Velké rozvolňování 17. května nemusí přijít

Foto: SZ Michal Šula

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (ANO).

Reklama

Velké rozvolňování od 17. května se nemusí konat, připustil ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Skupině MeSES se to podle ministra nelíbí.

Článek

Od pondělí 17. května vláda slibovala „velké“ rozvolnění. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger ale nadšení z uvolňování v neděli v Partii na CNN Prima News krotil. Přiznal, že balíček uvolnění nemusí být tak velký, jak se očekávalo.

Za mírnějším rozvolněním pak podle ministra stojí především skupina MeSES, které se podle Arenbergera tak rychlý postup nelíbí. „Nechci slibovat, že velké rozvolnění bude 17. května. Asi jste zaznamenali, že MeSES nebyla spokojena s takovým rozvolněním. Nevíme, zda se nám do balíčku vejde všechno,“ přiznal ministr zdravotnictví.

Podle něj je ale především priorita zrušit rotační výuku ve školách, která je pro mnoho rodin nepraktická. Uvedl tak příklad, kdy v rodině, kde jsou dvě děti, nastává i situace, že každé dítě má výuku v jiný týden. Prioritu otevření škol a zrušení rotační výuky již zmínil dříve i premiér Andrej Babiš.

Ani zahrádky nejsou jisté

Ani datum otevření zahrádek restaurací Arenberger nechtěl s určitostí potvrdit na 17. května a opět se odvolal na odbornou skupinu MeSES, která vládě radí s uvolňováním. Přitom vicepremiér Karel Havlíček ve čtvrtek připustil, že by se zahrádky mohly otevřít. „Je šance, že by se 17. května mohly zahrádky pustit,“ prohlásil ve čtvrtek po jednání kabinetu vicepremiér Havlíček.

Podle ministra zdravotnictví tvořící se fronty před okénky restaurací sice nevypadají dobře, ale podle dat ministerstva lidé údajně pravidla dodržují. „Pořád se dodržují předpisy,“ tvrdí Arenberger. „To, že se někde u okénka vytvoří fronta, chápu, že to nevypadá dobře, ale zároveň chci lidem poděkovat, že pravidla dodržují,“ dodal.

„Další vlnu si nemůžeme dovolit,“ řekl Arenberger k rozvolňování a vysvětlil, že se na rozvolnění musí shodnout s odbornou skupinou. Podle Arenbergera musí Češi být opatrní, protože stále hrozí další vlna epidemie. „Máme ještě asi 40 procent populace, jež je velmi citlivá vůči koronaviru, tedy nenaočkovaná nebo neprošla covidem, která kdyby hromadně onemocněla, byl by to problém,“ uvedl na CNN Prima News ministr Arenberger.

Co by se ještě mohlo od 17. května rozvolnit?

Podle vyjádření členů vlády měl být 17. květen dnem, kdy se očekává velké rozvolnění. Mimo zahrádek a škol by se také mohly za určitých pravidel otevřít ubytovací služby. Další rozvolnění by se mohlo týkat i svateb a pohřbů, kdy by se venku mohlo sejít až 50 lidí a uvnitř 30.

Současně by se mohla uvolnit pravidla i pro kulturu. „Pokud nám to vláda v pondělí schválí, tak bude možné od 17. května rozjet venkovní kulturní akce s účastí až 700 sedících diváků a vnitřní akce s účastí až 400 diváků,“ uvedl na Twitteru ve čtvrtek ministr kultury Lubomír Zaorálek. Ovšem pouze za dodržení přísných hygienických pravidel jako jsou PCR testy a ochrana dýchacích cest.

Reklama

Doporučované