Hlavní obsah

Prošli covidem, teď v nejpostiženější zemi čelí nebezpečné plísňové infekci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

S obřími nárůsty nakažených je jednou z nejhůře postižených zemí covidem-19 na světě. U některých indických pacientů, kteří se sice úspěšně vyléčí, může později propuknout jiná vysoce nebezpečná infekce zvaná „černá houba“.

Článek

Indičtí lékaři se čím dál častěji setkávají s vzácnou infekcí, která postihuje pacienty, již prodělali infekci covid-19. Jedná se o nebezpečné plísňové onemocnění mucormykóza, které postihuje nos, oči nebo případně mozek. Vyskytuje se u vyléčených nebo právě se zotavujících pacientů po uplynutí několika dní.

Plísňové onemocnění se projevuje především v dutinách, na plicích a může být životně nebezpečné pro diabetiky nebo další nemocné s oslabenou imunitou, například kvůli rakovinovému onemocnění či HIV.

Lékaři popisují projevy vzácné infekce jako ucpaný a krvácející nos, otoky a bolesti oka, spadnuté víčko, rozmazané vidění či dokonce následná slepota.

Onemocnění je způsobeno vystavováním organismu určitému typu plísní, které se běžně vyskytují v půdě, rostlinách či hnoji, uvádí britská BBC. Podle expertů vzniká užíváním steroidů při léčbě covidu-19. Ty sice snižují míru zánětu na plicích a pomáhají zastavit další poškozování organismu, které může nastat, pokud imunitní systém těla přehnaně s covidem-19 bojuje, ale také snižují imunitu. Navíc i zvyšují hladinu cukru v krvi, což právě může vzácnou infekci vyvolat.

„Cukrovka snižuje imunitní obranu těla, koronavirus ji zhoršuje a steroidy, které pomáhají v boji proti covidu-19, působí jako palivo do ohně,“ říká doktor Nair, který pracuje ve třech nemocnicích v těžce zasažené Bombaji. Jen za letošní duben se setkal s 40 pacienty s touto vzácnou infekcí. Mnozí z nich byli cukrovkáři, kteří se z covidu-19 léčili doma. Jedenácti z nich muselo být odoperováno oko, dodává.

Za poslední dva měsíce se setkala s 24 případy i lékařka Renuka Brandoo opět z Bombaje. Šest lidí zemřelo, jedenáct přišlo o oko. Pro BBC popisuje, že většina pacientů byli diabetici ve středním věku, u kterých infekce propukla dva týdny po vyléčení.

Oční chirurg Raghuraj Hegde z města Bengalúr uvádí, že za poslední dva týdny se infekce objevila u 19 lidí. „Někteří byli tak nemocní, že jsme je nemohli operovat,“ dodává.

Indičtí lékaři se podivují nad tím, jak často se vzácná infekce v době druhé vlny pandemie v zemi vyskytuje. Doktor Nair uvádí, že oproti aktuální situaci zaznamenal v posledních dvou letech maximálně deset případů. Do propuknutí pandemie se minimálně setkával s infekcí i doktor Hegde. Ten nikdy nezaznamenal více než dva případy ročně za posledních deset let. Dodávají také, že lidé přichází s potížemi pozdě, v momentě, kdy už slepnou a lékařům nezbývají jiné možnosti než postižené oko či velmi vzácně obě postižené oči vyjmout, aby nedošlo k napadení mozku.

Jedinou možností, jak infekci úspěšně čelit, je léčba antifungální nitrožilní injekcí podávanou denně po dobu osmi týdnů. Diabetolog Rahul Baxi z Bombaje uvádí, že infekci se dá předejít správným dávkováním a adekvátní délkou užívání steroidů. Sám uvádí, že z jeho 800 covid-19 pozitivních diabetiků se za poslední rok nenakazil nikdo. „Lékaři by měli věnovat pozornost množství cukru v krvi poté, co je pacient propuštěn,“ dodává.

Případy vzácného plísňového onemocnění se vyskytly i v dalších částech Indie. Kromě Bombaje i ve městech Bengalúr, Haidarábád, Dillí nebo Púne.

Mezitím počet nově nakažených koronavirem v Indii čtvrtý den v řadě překonal hranici 400 tisíc (403 738). Tamní ministerstvo zdravotnictví za posledních 24 hodin také znovu registrovalo přes čtyři tisíce zemřelých (4092) v souvislosti s covidem-19, informovala agentura Reuters. V zemi s více než 1,3 miliardy obyvatel se od začátku epidemie infekce potvrdila u 22,3 milionu lidí a na komplikace spojené s covidem-19 celkem zemřelo 242 362 lidí.

Reklama

Doporučované