Hlavní obsah

Arenberger: Lidé nad 40 let by se mohli registrovat na očkování v červnu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Očkování v sokolovském kostele. Ilustrační snímek.

Reklama

Na přelomu května a června očekává ministr zdravotnictví očkování 100 tisíc lidí denně. Ke konci června by podle něj měly být naočkované rizikové skupiny obyvatel a registrovat se mají lidé ve věku 40 plus.

Článek

Registrace k očkování proti covidu-19 pro věkovou skupinu nad 40 let by se mohla otevřít do konce června. Řekl to dnes ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) během pravidelného brífinku k vývoji epidemie.

Ve středu se otevřela možnost registrace pro lidi ve věku 65 až 69 let. Dál chce ministerstvo postupovat po pěti letech. Na konci června by podle ministra měli být naočkovaní všichni lidé z rizikových skupin.

Do České republiky zatím dorazilo 2,6 milionu dávek očkovací látky, z toho 2,3 milionu zdravotníci naočkovali. Rychlost očkování kolísá, pohybuje se kolem 60 tisíc dávek denně. 100 tisíc dávek denně – s nimiž premiér Andrej Babiš počítal již v dubnu – by se podle Arenbergera mohlo očkovat na přelomu května a června.

Očkování už dostalo přibližně 70 % lékařů a 50 % zdravotních sester, podle průzkumů z konce března má zájem o očkování 61 procent populace, na počátku roku to bylo o deset procent méně.

„Zájem o očkování stoupl proti počátku, kdy se s očkováním začalo, asi na dvojnásobek,“ řekl Arenberger.

Hygienici ve spolupráci s policií provedli nově přes 3000 kontrol lidí, kteří kvůli pozitivnímu testu nebo rizikovému kontaktu s nakaženým musejí do izolace, respektive karantény. Oznámila to dnes hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Kontrola odhalila 73 případů porušení izolace, kterými se nyní zabývají orgány činné v trestním řízení, popsala Svrčinová. Jedná se o lidi, kteří jsou prokazatelně nemocní a které proto kvůli opuštění domova čeká tvrdší trest.

Úřady zaznamenaly také několik případů porušení karantény, kterou hygienici nařizují při rizikovém kontaktu s nakaženým. Tyto případy řeší krajské hygienické stanice, pravděpodobně peněžní pokutou.

Reklama

Doporučované