Hlavní obsah
Online

Obchodníci jsou v šílené situaci, kritizuje Prouza výroky Arenbergera

Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Změní se 26. dubna něco v opatřeních? „Zatím nemáme stanovené priority. Do příštího týdne se nic měnit nebude. Z hlediska časového je třeba všem říct, aby byli rádi, že jsou teď děti ve škole. Nemohu zatím nic slíbit, zeptejte se příští týden,“ řekl dnes na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

- Dnešní slova ministra zdravotnictví Arenbergera, že rozvolňovat zatím neplánuje, okomentoval i Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. „Když k tomu přidáme přístup ministryně financí Aleny Schillerové, která říká, že peníze na kompenzační programy dochází, tvoří to pro obchodníky naprosto šílenou situaci,“ uvedl. Jak pro Seznam Zprávy řekl, doufá v rozvolňování další části obchodu už koncem dubna.

- Další harmonogram otevírání škol podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zatím není jasný. „Budeme o tom diskutovat. Nějaké konkrétní návrhy nebo sliby ale nejsou na stole,“ řekl dnes.

- Jaká omezení nyní platí, čtěte ZDE.

- Jak se šíří koronavirus ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

  • Odborná skupina MeSES doporučuje dál očkovat vakcínou od AstraZeneky

    Česko by mělo dále pokračovat v očkování vakcínou od společnosti AstraZeneca. Ve svém stanovisku to doporučuje Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) při ministerstvu zdravotnictví. ČR by podle ní měla také zkusit získat nevyužité vakcíny z jiných zemí, pokud to bude možné. Tento týden se rozhodlo ukončit očkování látkou od AstraZeneky Dánsko, protože se u několika lidí po jejím podání objevily závažné případy krevních sraženin.

  • Odborná skupina doporučila prodloužit bonus v izolaci do konce června

    Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) doporučila, aby lidé v karanténě a izolaci dostávali k nemocenské v prvních dvou týdnech bonus ve výši až 370 korun ještě minimálně do konce června. Podpora se má podle zákona vyplácet do konce dubna. Takzvaná izolačka přispívá ke zpomalování epidemie a bude hrát roli i při chystaném přechodu od plošných opatření k cíleným, uvedla v dnešním stanovisku odborná skupina při ministerstvu zdravotnictví.

  • Nové testovací místo v Praze nabízí PCR testy ze slin o polovinu levněji

    Praha navýšila kapacitu testování na koronavirus. Otevřela nové místo až pro 200 lidí přímo před budovou magistrátu na Mariánském náměstí. V místě nabízí i PCR testy ze slin, které jsou šetrnější a levnější.

  • Zaorálek: V květnu by mohly začít zkušební kulturní akce

    Mobilní aplikace, které by evidovaly informace o absolvovaném očkování, prodělání nemoci covid-19 či absolvovaném testu s negativním výsledkem, by mohly dovolit konání kulturních akcí s větším počtem diváků. Měly by pomoci tomu, aby akce nebyly prodělečné, protože některé koncerty či představení nelze z ekonomického hlediska vzhledem k nákladům uspořádat jen pro omezený počet diváků. Po setkání s ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergrem (za ANO) to na facebooku uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). První akce by se podle něj měly v tomto režimu konat v květnu.

  • Zemanova kritika? Já jsem odborník. SÚKL je odborný ústav, ne politická instituce, říká Storová

    Opakovaně se řeší nežádoucí účinky - konkrétně krevní sraženiny, po aplikaci některých očkovacích látek, jak to hodnotíte?

    „Nové léky a vakcíny se v tomhle sledují velmi bedlivě. Všechna hlášení se pečlivě vyhodnocují. Ve chvíli, kdy se jich v rámci evropské databáze sejde více - a to hovoříme v rámci jednotek, tak se na to soustředí větší pozornost a spouští se ‚bezpečnostní signál‘, který hodnotí výbor pro posuzování rizik léčivých přípravků. To se teď děje. U těch dvou vakcín, kde se to teď řeší, je ale bezpečnostní profil stále pozitivní,“ vysvětlila ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová, která dnes byla hostem Seznam Zpráv, pořadu Ptám se já.

  • Prouza: Arenbergerův výrok je nešťastný, obchodníci jsou v šílené situaci

    Dnešní slova ministra zdravotnictví Arenbergera, že rozvolňovat zatím neplánuje, okomentoval i Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. „Rozumím tomu, že ministr zdravotnictví nechce zveřejnit konkrétní datum rozvolnění maloobchodu a služeb, byl by to velký tlak. Na druhou stranu považuji za nepřijatelný fakt, že v současné době není jasné ani to, co se bude odehrávat v rámci rozvolňování v dalších dnech a týdnech. Působí to na mě tak, že neexistuje žádný logický plán. To vytváří obrovskou nejistotu pro všechny.“

    Podle Prouzy je v současné době největší otazník právě nad tím, kdy, kdo a v jakém pořadí, za jakých podmínek bude moci otevřít. „Když k tomu přidáme přístup ministryně financí Aleny Schillerové, která říká, že peníze na kompenzační programy dochází, tvoří to pro obchodníky naprosto šílenou situaci. Věřím, že kdyby tu existoval plán, podnikatelé by ještě dokázali zatnout zuby a vydržet. Z tohoto pohledu vnímám přístup ministra zdravotnictví Petra Arenbergera za opravdu nešťastný,“ dodal.

    Jak pro Seznam Zprávy uvedl, doufá v rozvolňování další části obchodu už koncem dubna. Uvolnění maloobchodu a služeb by podle něj bylo zároveň vhodnou příležitostí k zavedení mobilní aplikace, ve které by bylo možné mapovat potvrzení o očkování, negativním testu nebo protilátkách. „Nevidím důvod, proč s negativním testem může zaměstnanec montovat ve fabrice auta, ale ostříhat si vlasy jít nesmí,“ dodal.

  • Za dva měsíce kontrol na hranici s Českem odmítla německá policie 60 000 lidí

    Německá policie na pomezí s Českou republikou za dva měsíce znovuobnovených stálých hraničních kontrol prověřila 800 000 lidí, z nichž 60 000 do země nevpustila. Dnes to oznámila německá spolková policie. Ke stálé ostraze hranic s Českem přistoupilo Německo 14. února, aby si vymohlo dodržování protipandemických opatření. Stálé kontroly skončily o půlnoci 14. dubna, od čtvrtka pak německá policie v pohraničí provádí intenzivní namátkové kontroly.

  • V novém odběrovém místě na Mariánském náměstí se testuje PCR testy ze slin

    Nové odběrové místo na testy na covid-19 dnes otevřel pražský magistrát ve spolupráci s Městskou poliklinikou Praha a Českým červeným křížem na Mariánském náměstí. V nabídce jsou kromě antigenních testů rovněž PCR testy ze slin. Jejich výhodou je kromě snazšího odběru i jejich nižší cena v porovnání s PCR testy, kdy se vzorek odebírá z nosohltanu.

  • Vyhlášení výsledků hudební ankety Žebřík posunuli z května na 3. září

    Vzhledem ke stále nejisté budoucnosti pořádání kulturních akcí organizátoři hudebních cen Žebřík přeložili jejich vyhlášení z 21. května na 3. září. Během finálového večera budou oceněni vítězové letošního i loňského ročníku ankety. Tento termín umožňuje pořadatelům pojmout akci jako velký open air v areálu místa konání DEPO2015 v Plzni. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti.

  • „Vadí mi, že stát po mně jako po řediteli vyžaduje, abych ze školy udělal testovací centrum“

    Lidé v Semilech podepisují petici za návrat dětí do škol bez podmínek a na podporu ředitele waldorfské školy v Semilech Ivana Semeckého, kterému za jeho postoj k testování žáků a nošení roušek hrozí odvolání a škole sankce.

  • Hamáčkova cesta do Moskvy? Není špatné získat podklady, míní Arenberger

    Na dotaz, jak vnímá cestu vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy a zda dostal nabídku se jí zúčastnit, dnes Arenberger odpověděl: „Nabídku jsem nedostal. Což snad neznamená, že je to totéž, jako když někdo neletěl do Izraele. Ale v každém případě myslím, že není špatné, když se zjistí třeba i tímto způsobem nějaké podklady. Čili nejde o to kupovat tuto vakcínu, protože nabídka, kterou udělala ruská strana jako veřejnou už někdy před 14 dny, tak ta platí. Dodávka 300 tisíc dávek je nabídnuta. To, co ale potřebujeme, jsou podklady, aby příslušné úřady – jak SÚKL, tak my – mohly rozhodnout, zda je možné uvažovat o aplikaci této vakcíny. Není to tedy o nákupu, ale o tom, abychom měli dostatek dat.“

  • Hygienici zkontrolovali testování 4 400 firem a 3 000 lidí v izolaci či karanténě

    Hygienici zkontrolovali testování proti covidu-19 ve 4 400 firmách. Podle pověřené hlavní hygieničky Pavly Svrčinové byly odhaleny čtyři firmy, které vůbec netestovaly, a jedno až 1,5 procenta firem mělo v testování závady. Z posílených kontrol karantén a izolací bylo zhruba z 3 000 odhaleno 73 porušení izolací a tři porušení karantén. „Pokud dostaneme podnět, tak je určitě vždycky zkontrolujeme. Zbytek je výběr zcela náhodný,“ doplnila Svrčinová. Podle ní hygienici už vědí, ve kterých podnicích byly v minulosti problémy v jiných oblastech, proto se na ně i teď zaměřují častěji. Největší firmy nad 250 zaměstnanců testování spustily na začátku března. Nyní se týká i nejmenších pracovních kolektivů veřejné i soukromé sféry, včetně živnostníků. Jde asi o čtyři miliony lidí, zhruba 500 000 denně. Testování musejí lidé podstoupit jednou za sedm dní, odborníci žádají častější testování. Ve školách se děti testují dvakrát týdně.

  • Z 610 000 testů u žáků ve školách bylo pozitivních 302

    Děti ve školách absolvovaly tento týden 610 000 testů, z toho 302 mělo pozitivní výsledek. Dnes to řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Celkově tedy bylo pozitivních asi 0,6 promile. „Čísla se mohou zdát nízká, ale musíme si uvědomit, že u zdravé populace je dneska virová nálož velmi nízká,“ řekl ministr. Výsledky z pondělního testování podle něj nevypovídají o mnohém, protože do škol přicházely zdravé děti. Pokud jejich rodiny dodržovaly platná protiepidemická opatření, děti mohly být nakaženy jen výjimečně. Vyhodnotit testování ve školách bude možné nejdříve příští týden, jeho efekt se podle ministra projeví až tehdy, když děti budou delší dobu společně v kolektivu.

  • Je to podraz, vrcholné papalášství a politikaření, říká organizátor koncertu

    Úvodní koncert projektu Cesta ze tmy, který se měl konat příští týden v Lucerně a který měl vyzkoušet možnost účasti publika na koncertě pod podmínkou absolvování PCR testu, se neuskuteční. Organizátor hovoří o podrazu.

  • Praha a Středočeský kraj vyzvaly vládu k PCR testování ve školách

    Antigenní testy jsou pro testování dětí ve školách neúčinné, vláda by měla schválit plošný přechod na PCR metodu. Myslí si to pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN), kteří v tom smyslu poslali vládě dopis. Kapacita laboratoří pro vyhodnocení PCR testů je podle nich dostatečná a s plošným testováním přesnější metodou by se v metropoli a kraji mohlo v případě souhlasu vlády začít už přespříští týden. Podle pražského radního Víta Šimrala (Piráti) se v metropoli v pondělí testovalo asi 35 700 dětí, z toho 15 mělo test pozitivní a následný PCR test nákazu potvrdil u 14 žáků. Pecková řekla, že v pondělí bylo ve Středočeském kraji testováno 57 000 dětí, z toho pozitivních vyšlo 23 a PCR test potvrdil osm. Podle Peckové z toho jasně vyplývá nedostatečnost antigenní metody. „Testování antigenem u těch dětí nemá vůbec žádný význam,“ řekla. Stejně se vyjádřil Hřib. PCR metoda je podle obou politiků vhodnější z hlediska schopnosti skutečně zachytit nakažené bezpříznakové děti. Vhodná by podle nich byla také metoda tzv. poolingu, tedy vyhodnocování více vzorků najednou. Podle Peckové se tím sníží i cena. Kraj má nyní nabídky na 150 a 165 korun za jeden test, uvedla.

  • Do škol má přijít 21. dubna 3,5 milionu kritizovaných testů Singclean

    Další dodávku antigenních testů pro testování žáků a zaměstnanců na covid-19 by školy měly obdržet 21. dubna. Vyplývá to z dopisu, který ministr školství Robert Plaga (za ANO) ve čtvrtek zaslal Správě státních hmotných rezerv. Ministr v něm žádá o uvolnění 3,5 milionu antigenních testů Singclean pro samotestování ve školách. Tyto testy nyní používají školy v moravských krajích, kde je někteří kritizovali jako nepraktické. Testy Singclean dostaly při první distribuci moravské kraje. Olomoucký kraj pak vládu upozornil, že především u nejmenších školáků nejsou pro samotestování praktické. Děti se potýkají například s uzávěrem lahvičky, který se jim nedaří otevřít, či s vypadávajícím kapátkem. Výměny testů kraj nedosáhl. To, že se v další etapě jejich distribuce naopak rozšíří do celé ČR, je podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) proto, že stát již dříve dané testy nakoupil a nahrazovat je případně jinými bude postupně podle toho, jaké další objedná.

  • Půjdou do škol další děti? Arenberger neví

    „Rotování dětí jsme nevymysleli v České republice. Je to prověřená metoda. Je otázka, zda pustit další ročníky, nebo raději zůstat u prvních stupňů. O tom by ale mělo rozhodnout spíše Ministerstvo školství,“ řekl ministr zdravotnictví k aktuálnímu fungování škol.

  • Zmírní se zákazy? Zatím nemáme ani priority, řekl Arenberger

    Změní se 26. dubna něco v opatřeních? „Zatím nemáme stanovené priority. Do příštího týdne se nic měnit nebude. Z hlediska časového je třeba všem říct, aby byli rádi, že jsou teď děti ve škole,“ konstatoval Arenberger. Během dvou týdnů chce některé priority zveřejnit. Uvedl, že je tlak na to, aby se do školek mohly k předškolákům vrátit i další děti, aby se obnovila praktická výuka na středních školách či omezila rotace, kdy se třídy ve školách po týdnu střídají. Pokusit by se chtěl i o rozšíření možností pro sportovní aktivity. „I když epidemiologové nám tvrdě radí, abychom to nedělali,“ poznamenal.

    Priority chce ministr projednat s jednotlivými svazy či segmenty, kterých se budou týkat. Podle něj ministerstvo jedná například s Hospodářkou komorou, ministerstvem průmyslu a obchodu, dnes se schází se zástupci kultury, v sobotu se sportovními svazy. Nemohu zatím nic slíbit,“ dodal Arenberger.

  • V květnu by se měla konat větší testovací kulturní akce

    „Dnes budeme řešit kulturu, i za přítomnosti ministra Zaorálka a epidemiologů. Nejsme tak daleko, abychom například příští týden mohli otevřít nějakou větší kulturní akci. V květnu bychom ale rádi udělali nějaký pilotní projekt,“ dodal Arenberger.

Reklama