Hlavní obsah

Nové testovací místo v Praze nabízí PCR testy ze slin o polovinu levněji

Foto: Profimedia.cz

Mariánské náměstí v Praze a budova pražského magistrátu.

Reklama

Praha navýšila kapacitu testování na koronavirus. Otevřela nové místo až pro 200 lidí přímo před budovou magistrátu na Mariánském náměstí. V místě nabízí i PCR testy ze slin, které jsou šetrnější a levnější.

Článek

Nové odběrové místo na testy na covid-19 dnes otevřel pražský magistrát ve spolupráci s Městskou poliklinikou Praha a Českým červeným křížem na Mariánském náměstí. Odebírat se bude ve dvou vyhřívaných stanech.

V nabídce jsou kromě antigenních testů rovněž PCR testy ze slin. Jejich výhodou je kromě snazšího odběru i jejich nižší cena v porovnání s PCR testy, kdy se vzorek odebírá z nosohltanu. Samoplátci zaplatí 620 korun. „Cena je tak zhruba poloviční oproti PCR testům, kde se vzorek odebírá z nosohltanu,“ vysvětlil rádiu Expres FM ředitel Městské polikliniky v Praze David Doležil.

Radní Prahy pro oblast zdravotnictví a sociální politiky Milena Johnová podotkla, že díky nižší ceně PCR testů si budou moci nechat test udělat i lidé, kteří nemají na běžný PCR dost peněz.

Podle Johnové je Mariánské náměstí vhodným místem, protože se jedná o centrum města. „Chtěla jsem, abychom lidem co nejvíce testování usnadnili, protože je to příležitost pro prevenci,“ vysvětlila rádiu. Přiznala, že řada lidí se odmítá testovat, protože se bojí nakažení během testování, což by mohly podle Johnové vyřešit právě otevřené stany.

„Provoz i kapacita jsou dány metodikou testování. Pro antigenní testy jsou otevřeny sloty každých pět minut. Co se týče PCR testu, tam je to šest minut pro samoplátce a tři minuty pro pojišťovnu,“ vysvětlil pro rádio Expres FM ředitel Městské polikliniky v Praze David Doležil. Pokud by byl velký zájem, mohly by být stany otevřeny i dvanáct hodin. Myslí si ale, že o testování bude zájem spíše upadat, protože není už nouzový stav a testování je možné v práci i ve škole.

Odběrové místo bude otevřené v pracovní dny od 08:00 do 15:30. Kapacita odběrového místa, jehož provoz budou zajišťovat zvláště dobrovolníci z Českého červeného kříže a studenti medicíny, je podle Doležila nyní zhruba 170 testovaných za den.

Trošku zachrchlat a plivnout

I odběr ze slin má svá pravidla. „Je důležité, aby předtím člověk alespoň deset nebo patnáct minut nic nepil nebo nejedl. Sliny pak musí být z dolního nosohltanu, takže se musí trošku zachrchlat, což není tak estetické,“ řekl Doležil. „Takže pokud je někomu nepříjemné šťourání v nose, tak tohle je alternativa,“ doplnil Doležil.

Vyhodnocení testu ze slin bude mít na starost firma Biocev a výsledek bude testovanému oznámený, stejně jako u PCR testu z nosohltanu, do 24 hodin. Za antigenní test samoplátci na místě zaplatí 350 korun.

Podle ředitele Městské polikliniky může nově vzniklé testovací místo pomoci řešit situaci s častým nedostatkem míst pro zájemce o antigenní testy v hlavním městě. Zmínil, že termíny pro podstoupení antigenních testů například v budově Městské polikliniky ve Spálené ulici jsou povětšinou zcela obsazené. Radní Johnová dodala, že s provozem odběrového místa ve stanech umístěných na náměstí v Praze 1 je počítáno i v letním období, pokud bude o testy zájem.

Podle dat na webu Ministerstva zdravotnictví je v Praze 80 odběrových míst. PCR testy ze slin začala ve čtvrtek nabízet i Fakultní nemocnice Bulovka. Podle informací na webu nemocnice samoplátce tento způsob odběru vzorku pro PCR test vyjde na 1510 korun a výsledky budou k dispozici do 48 hodin. PCR testy ze slin se používají mimo jiné v některých pražských školách nebo ve firmách.

Reklama

Doporučované