Hlavní obsah

Arktický led se rozpouští, do konce století může zmizet úplně

Arktického ledu ubývá. Ledoborce proplouvají místy, kde by kdysi neměly šanciVideo: AP

 

Reklama

Každý rok zmizí z Arktidy led o rozloze Slovenska. Klimatologové se shodují, že trend je potřeba zvrátit. Led totiž odráží sluneční záření zpět do vesmíru. Pro planetu Zemi a její obyvatele má zmrzlá voda nenahraditelnou funkci.

Článek

V posledních čtyřiceti letech pozorují klimatologové, polárníci i obyvatelé Arktidy, že mořského ledu znatelně ubývá. V letních měsících taje nebývalým tempem. K překvapení vědců se ale zaledněné území zmenšuje i v zimě.

„Děje se něco dalšího. Oceán se začíná oteplovat a zmenšuje se množství arktického ledu i v zimě," vysvětluje nebývalý jev Anders Levermann z Institutu pro výzkum dopadu klimatických změn v německé Postupimi.

Klimatolog Andrew Weaver z Britské Kolumbie tvrdí, že v průběhu léta se zaledněná plocha severní polokoule zmenšuje tempem více než 10 procent za jedno desetiletí. Zároveň varuje, že dnešní děti se mohou v dospělosti dočkat toho, že během léta se led kolem severního pólu zcela rozpustí. Mezi lety 1979 a 2016 klimatologové zaznamenali 38 % zmenšení plochy Arktidy.

Video: Animace postupného ubývání arktického ledu během posledních 40 let

Animace tání ArktidyVideo: AP

Pro Zemi může mít nedostatek ledu katastrofální dopady. Nejen že zmizí přirozené prostředí pro řadu živočichů. Celkově se planeta začne ještě více oteplovat. Led totiž díky své bílé barvě odráží sluneční záření zpět do vesmíru. Vedle toho tmavé plochy mají schopnost teplo ze záření kumulovat.

Video: Ledovce v Grónsku tají rychleji, než se čekalo. Na vině jsou tmavé řasy

Řasy barví Grónsko do černa a urychlují tání ledovců (video: darksnow.org).Video: Jakub Říha

Varování klimatologů dlouhodobě odmítají někteří vlivní politici. V Česku bývalý prezident Václav Klaus, v USA nejnověji prezident Donald Trump. Ten letos rozhodl, že Spojené státy odstoupí od Pařížské dohody, jejíž signatáři se zavazují ke snižování produkce skleníkových plynů, a tedy ke zmírnění oteplování klimatu. Omezení průmyslu je podle Trumpa příliš vysokou daní za zcela minimální efekt v oblasti životního prostředí.

Potíže s oteplováním se netýkají jen severní polokoule. V červenci se od Antarktidy odlomil obří kus ledu. V současnosti jde o jeden z největších ledovců, které ve světových moří kdy pluly.

Video: Odlomený ledovec se vzdaluje od Antarktidy

Od Antarktidy se odlomil jeden z největších ledovců na světěVideo: AP

Reklama

Doporučované