Hlavní obsah

Asistent režie, který podal Baldwinovi zbraň, byl dříve propuštěn

Foto: Profimedia.cz

Dekorace kostela, kde herec Alec Baldwin omylem vystřelil na hlavní kameramanku Halynu Hutchinsovou.

Reklama

Asistent režiséra, který podal herci Alecovi Baldwinovi smrtící zbraň, byl při natáčení předchozího filmu propuštěn za podobný incident se střelnou zbraní, uvedly tiskové agentury s odvoláním na produkční společnost Rocket Soul.

Článek

Ze zbraně, kterou během natáčení filmu Rust podal Baldwinovi asistent režiséra Dave Halls, padl minulý týden osudný výstřel, který zabil kameramanku Halynu Hutchinsovou a zranil režiséra Joela Souzu.

„Dave Halls byl propuštěn během natáčení snímku Freedom's Path v roce 2019 poté, co jeden z členů týmu byl lehce zraněn, když ze zbraně vyšel náhodný výstřel,“ řekl agentuře AFP nejmenovaný producent snímku, který se ještě nedostal do kin. „Okamžitě po výstřelu byl Halls vyhozen. Produkce nezačala znovu točit, dokud Dave neodešel z placu,“ dodal tento zdroj.

Policejní vyšetřování ještě nedospělo k objasnění osobní odpovědnosti za neštěstí, ke kterému došlo 21. října na ranči v Santa Fé během natáčení filmu Rust, připomněla AFP. Nikdo dosud nebyl obviněn, ale pozornost se soustřeďuje na osoby, které manipulovaly se zbraní před smrtícím výstřelem, zejména Daveho Hallse a čtyřiadvacetiletou Hannah Gutierrezovou-Reedovou, která během natáčení měla na starosti zbraně.

Odborníci zdůrazňují, že zbrojíř - v daném případě zbrojířka - má ustavičně dávat pozor na střelné zbraně „na place“ a a pokaždé má kontrolovat, zda jsou, anebo nejsou nabité.

Podle serveru The Wrap, který se odvolává na zdroje blízké natáčení, zbraň, která zabila Halynu Hutchinsovou, použili jen pár hodin před osudným výstřelem nudící se členové štábu ke střelbě na plechovky od piva.

Produkce filmu Rust na tato nařčení nereagovala, poznamenala AFP. Připomněla, že přísná pravidla filmového průmyslu zakazují výskyt ostré munice na místě natáčení, aby se předešlo neštěstím tohoto druhu.

Po výslechu různých svědků mohli vyšetřovatelé upřesnit průběh událostí. Podle prvních výpovědí Alec Baldwin seděl na lavičce v dekoraci kostela a cvičil před kamerou tasení zbraně. Baldwin dostal zbraň a bylo mu řečeno, že není nabitá, uvedl server BBC News s odkazem na soudní záznamy. Souza v tu chvíli nahlížel přes rameno Hutchinsové, když uslyšel něco, co znělo jako „bič a pak hlasité prásknutí“. Rána zasáhla kameramanku do těla a zranila režiséra na rameni.

Kameramanka se poté popadla za břicho, začala vrávorat a někdo jí pomohl lehnout si na zem. Podle kameramana Russella, který byl vedle ní, si stěžovala, že necítí nohy. Kameramanka zemřela po převozu do nemocnice. Raněného režiséra později z nemocnice propustili.

Už v pátek úřady uvedly, že zbraň dal herci před tragickým momentem asistent režiséra Dave Halls a označil ji jako „studenou zbraň“, což ve filmařské hantýrce znamená, že je bezpečná. Souza si nicméně nebyl jist, zda zbraň prošla kontrolou po polední pauze, napsala AFP.

Hlavní elektrikář při natáčení Serge Svetnoy na facebooku napsal, že tragédii zavinila „nedbalost a nedostatek profesionality“ a obvinil producenty, že svěřili péči o zbraně nezkušené osobě. „Abychom ušetřili, najímáme občas lidi, kteří nejsou plně kvalifikováni na komplikovanou a nebezpečnou práci,“ napsal. Gutierrezová-Reedová se nevyjádřila.

Rekvizitářka snímku Maggie Gollová uvedla v prohlášení, že podala interní stížnost na Hallse. Gollová v telefonickém rozhovoru řekla agentuře AP, že Halls nerespektoval bezpečnostní protokoly a pokusil se pokračovat v natáčení i poté, co dohlížející pyrotechnik, který byl diabetik, na natáčení ztratil vědomí. Smrtící výstřel ale podle Gollové svědčí o větších problémech s bezpečností a „v žádném případě nešlo o chybu jednoho člověka“.

Vyšetřovatelé vyslechli svědky i Baldwina, policie zatím nikoho nezatkla ani neobvinila. Vyšetřování se zabývá i dalšími informacemi, než jen děním osudného dne, například bezpečnostními standardy, uvedl mluvčí šerifa v Santa Fe Juan Ríos. Ještě před nešťastnou událostí totiž opustilo natáčení několik filmařů na protest proti pracovním podmínkám, napsal Reuters.

Po zastřelení kameramanky se objevilo volání po zákazu používaní skutečných střelných zbraní při natáčení filmů a v televizních pořadech. Dva producenti prý už prohlásili, že s touto praxí přestanou. Petici volající po zákazu skutečných střelných zbraní podepsalo dosud přes 29 000 lidí. Natáčení filmu Rust bylo podle produkce pozastaveno přinejmenším do ukončení vyšetřování.

Reklama

Doporučované