Hlavní obsah

Muž, který Baldwinovi podal zbraň, byl známý neopatrností i nevhodnými dotyky

Foto: Profimedia.cz

Obětí tragédie na natáčení filmu Rust se stala vycházející hvězda světové kinematografie Halyna Hutchinsonová.

Reklama

Bývalí spolupracovníci asistenta režie Davea Hallse tvrdí, že na jeho chování byly podány stížnosti již dříve. Právě Halls podal herci Alecu Baldwinovi zbraň, kterou omylem zastřelil hlavní kameramanku a zranil režiséra.

Článek

Americké CNN se podařilo získat svědectví dvou bývalých spolupracovníků asistenta režie Davea Hallse, který pracoval na výrobě nezávislého filmu Rust, při němž byla zastřelena hlavní kameramanka Halyna Hutchinsonová a postřelen režisér Joel Souza. Oba tvrdí, že na Hallse byly podány stížnosti ohledně bezpečnosti na jeho chování již při dvou natáčeních v roce 2019.

Asistent režie podle nich při filmování nedodržoval bezpečnostní protokoly ohledně zbraní, použití pyrotechniky, požárních cest a dalších únikových východů. Známý byl údajně i pro nevhodné sexuální chování na pracovišti.

Zkušenosti s Hallsem popsala pro CNN pyrotechnička Maggie Gollová, která s ním pracovala na seriálu „Do temnoty“ od produkční společnosti Hulu v únoru a prosinci 2019. Tvrdí, že Halls ignoroval bezpečnostní porady a neinformoval o přítomnosti střelných zbraní, jak dle protokolu měl. „O přítomnosti zbraní jsme věděli jen proto, že asistent rekvizit nutil Davea o jejich přítomnosti informovat denně,“ vysvětluje.

Problematický přístup vysvětluje i druhý zdroj, který si nicméně přal zůstat v anonymitě. Dotyčná osoba uvedla, že bezpečnostní porady byly krátké a Hallsův postoj byl často odmítavý s tím, že se odvolával na skutečnost, že jsou na natáčení neustále používány ty samé zbraně. Zpochybňoval i samotný význam schůzek. Vybavila si také incident, kdy si Halls stěžoval na to, že zbraň musel před natáčením scény určený specialista prohlédnout. Natáčet se přitom měl záběr, kdy si ji herečka měla přiložit k hlavě a vystřelit.

Oba vyzpovídaní také popsali situaci, kdy Halls trval na natáčení i přes probíhající bouřku v místě natáčení a skutečnost, že na elektrické dráty pršelo a osvětlení bylo ponořené do bláta.

Gollová dodává, že byla varována již na prvním natačecím dnu seriálu, „aby se před Hallsem měla na pozoru“ kvůli jeho nevyžádaným dotekům. „Nebylo to nic extrémního, ale členové štábu se necítili dobře, když jim Dave sahal na záda, pas, ramena a tak dále,“ vysvětluje.

I přestože si na jednání Hallse Gollová stěžovala u produkční společnosti a informovala i filmové odbory, k žádné reakci dle ní nedošlo.

Reklama

Doporučované