Hlavní obsah

Asistenta poslance jsem dělal, když Mynář ještě nebyl známý. Soudce odmítá nařčení Zemanova kancléře

Soudce Jan Kratochvíl odmítl slova kancléře Vratislava Mynáře.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kancléř Vratislav Mynář se rozhodl stáhnout svou žalobu. Zpochybnil přitom nestrannost soudce Jana Kratochvíla.

Článek

Soudce pražského městského soudu Jan Kratochvíl se necítí být vůči hradnímu kancléři Mynářovi podjatý. Tvrdí, že by jeho žalobu, kterou vedoucí kanceláře prezidenta podal, protože mu Národní bezpečnostní úřad před časem nevydal prověrku na stupeň přísně tajné, rozhodl nestranně.

Mynářův případ měl senát Městského soudu v Praze, ve kterém zasedá i Kratochvíl, řešit už příští týden. Jenže kancléř na poslední chvíli svou žalobu stáhl. Svůj krok vysvětlil tím, že nevěří ve spravedlivé rozhodnutí soudu.

Soudci Kratochvílovi vedoucí kanceláře prezidenta vyčítá, že byl v minulosti asistentem lidoveckého poslance Ludvíka Hovorky. A ten proti Mynářovi v případě bezpečnostní prověrky vystupoval.

Kratochvíl byl Hovorkovým asistentem před více než jedenácti roky. Konkrétně mezi roky 2003 až 2008.

„Od té doby jsem jej viděl asi třikrát a vůbec nevím o jeho vyjádřeních k panu Mynářovi. S panem Mynářem jsem nikdy do styku nepřišel. Ani jsem proti němu či panu prezidentovi nikdy nevystupoval,“ řekl Seznamu Kratochvíl.

Soudce navíc uvedl, že když byl asistentem poslance Hovorky, tak Mynář nebyl veřejně známou osobou. Kancléřem se stal až v roce 2013, kdy vyhrál prezidentské volby Miloš Zeman.

Kratochvíl připomněl, že Mynář nemusel žalobu stáhnout, ale mohl namítnout jeho podjatost. Tu by případně řešil Nejvyšší správní soud. Kancléř to ale neudělal.

Přitom soud měl o žalobě rozhodovat původně už v prosinci. Tehdy Mynář požádal o odročení případu, na nestrannost soudců si ale nestěžoval.

„Je tedy podstatné, zda neexistují nějaké okolnosti, které objektivně mou nestrannost v očích veřejnosti mohou zpochybnit. Mne žádné takové okolnosti známy nejsou. Mé působení v roli asistenta poslance před jedenácti lety za takovou okolnost nepovažuji,“ řekl Kratochvíl.

Výběr z grilování aktérů v kauze ovlivňování soudců.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Mynář při stažení žaloby zpochybnil také nestrannost dalšího člena senátu Štěpána Výborného. Ten byl v minulosti asistentem soudce Ústavního soudu Vojtěcha Šimíčka, který otevřeně promluvil o tom, že se s ním Mynář setkal.

Se Šimíčkem například kancléř probíral služební zákon. V tomto případě Ústavní soud rozhodl v neprospěch Hradu.

Reklama

Doporučované