Hlavní obsah

Asad dodržel slib, v Aleppu znovu padaly bomby a umírali lidé

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Bez komentáře: záchranné práce v Aleppu po posledním náletu (video: Marie Vladyková).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Poslední dva nálety zasáhly obytné budovy a zabily minimálně pětačtyřicet civilistů. Ministři zahraničí stále nenachází řešení.

Článek

Minulý týden syrský prezident Bašár Asad prohlásil, že Aleppo musí být vyčištěno od povstalců. Svůj slib v uplynulých dnech plní. V důsledku náletů na východní část města, kde je uvězněno čtvrt milionů lidí, zemřelo zhruba pětačtyřicet civilistů. Podle Asada jsou to živé štíty teroristů. Mezi nimi tentokrát i dvojice nemluvňat.

Poslední nálety zasáhly vícepodlažní městské domy. Podle místních patřily útočící letouny Rusku. Po tom, co záchranáři z trosek vytáhli asi osm těl a desítky zraněných, v ruinách zůstalo uvězněno dalších zhruba třicet lidí.

V neděli nálety nepřežily tři desítky lidí, dnes ráno dalších čtrnáct. Oběti dnešního náletu patří k jedné rodině a jsou mezi nimi převážně děti, dvě z nich dokonce novorozené.

Syrský novinář sdílel na Twitteru soupisku zemřelých po posledním náletu. V závorce jejich věk.

Počet obětí stoupá i přesto, že se do konfliktu již razantně vložila Bezpečnostní rada OSN. První pokus o příměří ztroskotal ruským vetem. Další vyjednávání proběhla teď o víkendu, kdy se ve švýcarském Lausanne sešel zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura s devíti ministry zahraničí, mezi nimi i Johnem Kerrym z USA a Sergejem Lavrovem z Ruska. Ani tentokrát se však nepodařilo útoky na Aleppo zastavit.

Rusko dnes oznámilo, že ve čtvrtek na osm hodin nálety na oblasti severosyrského Aleppa přeruší, a to v rámci takzvané humanitární pauzy. Podle Evropské unie a OSN jde sice o pozitivní krok, který ale nestačí na to, aby se stihlo vyslání humanitární pomoci těžce zkoušenému civilnímu obyvatelstvu.

Reklama

Související témata:
Kerry Washington

Doporučované