Hlavní obsah

Nový šéf OSN: Konec konfliktu v Sýrii je pro mě jasnou prioritou

 

Reklama

Bývalý portugalský premiér António Guterres nahradí od Nového roku ve funkci Pan Ki-muna.

Článek

Ukončení ozbrojeného konfliktu v Sýrii má pro čerstvě zvoleného generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese nejvyšší prioritu. Ve svém prvním rozhovoru od čtvrtečního zvolení to dnes řekl britské BBC.

“Domnívám se, že pro mezinárodní společenství je zcela zásadní, aby dokázalo tento konflikt ukončit,” řekl bývalý portugalský premiér. Světoví lídři podle něj mají ve věci “klíčový společný zájem”. Guterres s nimi začne spolupracovat od Nového roku, kdy ve funkci generálního tajemníka vystřídá Pan Ki-muna.

“Doufám, že se situace nezhorší. Upřímně v to doufám, protože už jsme byli svědky strašlivého utrpení,” reagoval na otázku, zdali se obává ještě většího krveprolití. Dodal, že Syřané nejsou jen oběťmi vlastních problémů, ale všech paradoxů dnešního světa.

António Guterres byl do čela OSN zvolen ve čtvrtek odpoledne. Jeho úspěch nebyl překvapivý, přestože někteří politikové chtěli na postu vidět zástupce východní Evropy, nebo poprvé v historii ženu. Guterres byl mezi lety 1995 a 2002 portugalským premiérem, v období od 2005 do 2015 pak působil jako vysoký komisař OSN pro uprchlíky.

Reklama

Související témata:
Generální tajemník

Doporučované