Hlavní obsah

„Ať jde Babiš mávat do Čau lidi fotkou z Lidlu,“ zuří pořadatelé trhů

Foto: Youtube/Hnutí ANO

„Byl bych rád, kdyby si pan premiér vzal fotku třeba z Lidlu a mával s ní v Čau lidi. Jsou tam tlačenice, jako kdyby se u nás nic nedělo,“ řekl Tomáš Popp z Asociace farmářských tržišť. Na snímku je premiér s fotkou z pražské náplavky, již ukázal ve svém videopořadu, který vysílá na sociálních sítích.

Reklama

Vláda zakázala prodej na trzích s výjimkou „farmářských“ potravin. „To je naprosto likvidační,“ zlobí se Tomáš Popp z Asociace farmářských tržišť. Na vině je prý hysterie, kterou rozpoutaly fotky davů z pražské náplavky.

Článek

„My máme pravidla, na rozdíl od supermarketů“

Foto: Plzeňské farmářské trhy

Tradiční trhy na plzeňském náměstí Republiky se kvůli vládním restrikcím zřejmě neuskuteční.

Plzeňské farmářské trhy, konané každou sobotu dopoledne na centrálním náměstí Republiky, tento víkend zřejmě nebudou. Důvodem je nové vládní nařízení, podle něhož se může od středy sejít v jeden okamžik na 400 metrech čtverečních pouze 20 lidí. Asociace farmářských tržišť ČR ale stále jedná o výjimce s Ministerstvem zemědělství. Řekl to koordinátor trhů a místopředseda asociace Tomáš Popp.

„To je naprosto likvidační, nemůžeme trhy pořádat,“ uvedl. „Pokud bychom omezili zbytné věci a nechali jen mléčné a pekařské výrobky, maso, ovoce a zeleninu, tak by to bylo asi 30 stánků a v každém jsou průměrně dva lidé. A to je konečná. I kdybychom to roztáhli na 1200 metrů čtverečních a bylo by to po celé ploše, tak když tam přijde 100 lidí, tak to můžeme zavřít. A 100 lidí je tam hned. Jen fronta na mléko a zeleninu je 40 lidí,“ řekl.

Podle Poppa je omezení na farmářských trzích naprosto nesmyslné. „Když se podíváte do Penny nebo Lidlu, tak tam nejsou absolutně žádná omezení toho, kolik v tom obchodě smí být lidí,“ řekl Popp. Nařízené dvoumetrové rozestupy dodržují organizátoři farmářských trhů v Plzni už od konce dubna, kdy se letos konaly první trhy.

„Podle mě to nebudeme schopni dělat. Mluvil jsem s naším předsedou, co dělá náplavku (v Praze), a shodli jsme se na tom, že je to likvidační, protože to nezajistíme,“ uvedl Popp. Pokud by tržiště oplotili a pouštěli lidi postupně, tak se jim budou tvořit fronty před vchodem. „Byl bych rád, kdyby si pan premiér vzal fotku třeba z Lidlu a mával s ní v Čau lidi (premiérova videa na Facebooku). Jsou tam tlačenice, jako kdyby se u nás nic nedělo. A všichni jsou v uzavřených prostorách, sahají na košíky, které nelze pořád dezinfikovat, na zboží, což se na trhu nestane,“ řekl.

Trhy podle Poppa dodržovaly veškerá bezpečnostní opatření. Na každém stánku byla dezinfekce, rukavice, roušky měli všichni, netvořily se žádné hloučky, nebylo tam žádné občerstvení, odstupy byly minimálně třímetrové.

Šéf asociace je v kontaktu s náměstkem ministra zemědělství a pokouší se problém vyřešit. Většina hlavních trhů v ČR se koná v sobotu. Moc nevěří, že se to do konce týdne podaří, zejména vinou hysterie poté, co byly zveřejněny záběry ze sobotních trhů na pražské náplavce. „Psal jsem dnes na Facebooku, že nevím, co s tím, a že pokud se to nezmění, tak asi trhy nebudou,“ uvedl Popp. Volají mu hlavně zelináři a ovocnáři. Potřebují prodat výpěstky hned a trhy jsou pro ně důležitým prodejním kanálem. „Všichni ujišťovali, že nákup venku je bezpečný, a pak se stane tohle,“ řekl. Minulou sobotu už bylo v Plzni výrazně méně prodejců, přibližně 40, a asi 1000 lidí. Respektovali doporučení organizátorů a z rodiny tam přišel jen jeden člen a rychle nakoupil. „Nebyl jediný problém,“ řekl Popp. Po dohodě s organizátory na trhy běžně dohlíží městská policie.

Letos při první jarní vlně covidu byla tržiště v ČR nejdříve zakázána a obnovena byla po pěti týdnech 20. dubna.

Brněnský Zelný trh bude mít od čtvrtka méně stánků

Foto: Trhy na Zelňáku

Na Zelném trhu v centru Brna bude méně stánků s ovocem a zeleninou, než jsou zákazníci zvyklí.

Na Zelném trhu v centru Brna bude od čtvrtka méně stánků s ovocem a zeleninou, než jsou zákazníci zvyklí. Vrátí se pouze zemědělci, kteří prodávají zboží původem z České republiky.

Obvykle je na Zelném trhu v průměru 30 prodejců, kteří prodávají většinou vlastní zemědělskou produkci, a 15 obchodníků, již prodávají i zahraniční zboží. Právě ti se ve čtvrtek ráno na trh už nevrátí. Aby trh splňoval nařízené rozestupy mezi jednotlivými stánky, rozprostřou se prodejní místa po celé ploše náměstí. Odstupy mezi nakupujícími budou kontrolovat správci městské části, kteří na povinné rozestupy upozorňují nakupující už nyní.

Prodejní sezona na Zelném trhu skončí v sobotu 7. listopadu. Ukončení sezony se řídí podle toho, kdy se má na náměstí začít stavět vánoční strom a dřevěné stánky na vánoční trhy. Hned po jejich skončení se pak mohou prodejci na náměstí vrátit.

Letošní prodejní sezonu už v březnu přerušil nouzový stav, který venkovní tržnici na šest týdnů uzavřel. Aby městská část prodejcům vynahradila ušlý zisk, pro letošek jim odpustila poplatek za služby ve výši 15 korun za čtvereční metr za den, což je za celý rok a celou plochu trhu 700 000 korun.

Zlínské tržiště i tržnice v Uherském Hradišti se uzavřou

Foto: Slovácká tržnice

Uzavřená bude i tržnice v Uherském Hradišti.

V centru Zlína bude od středy zavřené tržiště Pod Kaštany. Uzavřena bude i městská tržnice v Uherském Hradišti. „Některá města ve Zlínském kraji však farmářské trhy zrušila již dříve,“ řekli dnes zástupci radnic.

„Městská tržnice u vlakového nádraží v Uherském Hradišti zůstane z rozhodnutí provozovatele po dobu krizových opatření v době nouzového stavu uzavřena,“ řekl dnes mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma. Stejně tak je tomu u hojně využívaného zlínského tržiště.

Například vsetínská radnice zrušila farmářské trhy již dříve, učinilo tak i Valašské Meziříčí na Vsetínsku. „Město Valašské Meziříčí v návaznosti na současnou epidemiologickou situaci a také platná nařízení z preventivních důvodů zrušilo již dříve plánované poslední letošní farmářské trhy a také speciální Africké trhy, které se měly konat v termínu 16., respektive 17. října na náměstí. Aktuální rozhodnutí vlády se tak již podzimních farmářských trhů ve Valašském Meziříčí nedotkne,“ uvedl mluvčí radnice Jakub Mikuš.

Na jihočeské trhy dohlédnou strážníci

Foto: MP ČB

V Český Budějovicích dohlédne na trhy na Piaristickém náměstí městská policie.

Některá větší jihočeská města zvýší dohled na farmářských trzích. „Požádal jsem městskou policii, aby situaci na Piaristickém náměstí při farmářských trzích více monitorovala a případně upozornila na nějaké nedostatky,“ řekl vedoucí odboru správy veřejných statků českobudějovického magistrátu Tomáš Kubeš.

V Českých Budějovicích se trhy na Piaristickém náměstí konají vždy ve středu a v sobotu. Radnice ale nemusí po aktuálním zpřísnění protikoronavirových opatření nějak zásadně na provoz reagovat, protože podmínky změnila už na jaře a v platnosti zůstaly po celé léto. „Stánky u nás celou dobu dodržují rozestupy a k dispozici je pro návštěvníky i dezinfekce. Takže pro nás by se zase tolik měnit nemělo,“ uvedl.

Ve středu se konají pravidelně farmářské trhy také v Písku. Jejich provozovatelem jsou městské služby. „Již nyní bude tedy pracovník městských služeb kontrolovat například nabízený sortiment a také dodržení vzdáleností mezi stánky,“ řekla mluvčí písecké radnice Petra Měšťanová.

Rovněž ve středu se konaly tradiční trhy také v Táboře. „Ale už před časem jsme se rozhodli je z preventivních důvodů kvůli koronaviru dočasně zrušit,“ řekl mluvčí táborského městského úřadu Luboš Dvořák.

„Musela bych náměstí obehnat provazem“

Foto: Havířovské farmářské a rukodělné trhy

Podle Jaroslavy Fojtíkové, která pořádá Havířovské farmářské a rukodělné trhy na náměstí Republiky, je nové omezení takové, že jeho dodržení prakticky není možné zajistit.

Obchodní centrum Futurum, které pořádá největší pravidelné farmářské trhy v Ostravě, je až do odvolání zrušilo. Farmářské trhy byly zrušeny i ve Frýdku-Místku, Havířově, Novém Jičíně nebo Bohumíně, naopak v Opavě budou pokračovat.

Ostravské trhy se konají venku na ploše před OC Futurum. „Trhy máme vždycky co 14 dní. Nezrušili jsme je úplně až do konce roku. Zatím jsme odvolali termín 31. 10. a v listopadu ještě uvidíme,“ řekla pracovnice správy OC Futurum.

Kvůli stále se zpřísňujícím opatřením zrušil farmářské trhy až do konce roku Frýdek-Místek. Mluvčí magistrátu Jana Matějíková už dříve řekla, že se město obává, že by nebylo schopno zajistit dodržování všech nařízení. Trhy ve Frýdku-Místku byly už letos omezeny v počtu prodejců i v nabízeném sortimentu.

„Farmářské trhy a jarmarky máme zrušené až do konce roku,“ řekla mluvčí novojičínské radnice Marie Machková. Také mluvčí radnice v Bohumíně na Karvinsku Lucie Balcarová řekla, že trhy, které ve městě bývají jednou měsíčně, město zrušilo.

Podle Jaroslavy Fojtíkové, která pořádá Havířovské farmářské a rukodělné trhy na náměstí Republiky, je nové omezení takové, že jeho dodržení prakticky není možné zajistit. Připomeňme: na ploše farmářského tržiště se podle nařízení nesmí vyskytovat více než 20 lidí na 400 metrech čtverečních.

„Většinou mám 40 nebo 45 stánků, některé zboží tam být nesmí, stánky bych mohla dát klidně i deset metrů od sebe, ale i když to zmenším na 15 nebo 18 stánků a lidé se postaví do fronty k řezníkovi, řezník má pořád frontu a bývají tam tři, tak je kapacita okamžitě vyčerpaná,“ řekla Fojtíková.

Plocha náměstí je podle ní zhruba 400 metrů čtverečních. „Je to neřešitelné. Není to možné uskutečnit. To bych asi musela postavit kolem provaz a zavřít celé náměstí Republiky, lidé by tam nemohli ani procházet,“ řekla Fojtíková.

Reklama

Doporučované